torsdag 8. mai 2014

Bokstrand på Kreta - dag 1

Etter kort natt og fire og en halv timers flytur landa jeg i Chania på Kreta i dag klokken 12.30 lokal tid. Thomas Cook har sånne skjermer så vi fikk se både den lurvete oppstigningen fra Værnes og den ganske rette nedstigningen til Chania. Ganske ekkelt synes nå jeg, for enn hvis man hadde sett på skjermen at flyet styrta rett i havet istedet for midt på rullebanen? Hæ? Men nei, det gjorde det heldigvis ikke..
Bussen tok ikke så lang tid til landsbyen Kato Daratso, tre km utenfor Chania . Her skal jeg bo en uke. Jeg har aldri vært på Kreta før.

 Gresk salat og en Mythos, perfekt start på Kretaoppholdet.

Sulten var bare fornavnet etter innsjekking og skifte av antrekk. Det er nok ganske mye varmere på Kreta enn i Trondheim for tiden. Longs og dongery av, shorts og sandaler på. Det har vært ca 20 grader her i dag, en fin temperatur for meg som ikke er så glad i heten. Det er meldt rundt dette hele uka fremover.Sulten? Joda, men jeg er ingen storspiser tross alt, så dette ble veldig mye mat til meg. Men det var utrolig godt da. På bussen fortalte guiden at på Kreta lever de så sunt, med mye bruk av olivenolje og ren mat, så levealderen er høy her. Kvinners gjennomsnittsalder er på 92 år.Hotel Forum sett ovenfra. Jeg ble positivt overrasket over hotellet. Jeg betalet kun 3000,-  for en uke med leilighet og fly. Hadde jeg reist sammen med en person til så hadde vi betalt bare 1900,- hver. Men det er som kjent dyrere å reise alene. Jeg følger med på Vings Happy Hour-tilbud som kommer ukentlig, og da er det bare å slå til på gode tilbud når man kan. Leiligheten var fin, ren, delikat, og det virker ganske nytt her. Restauranten åpnet i går, og der inntok jeg lunsj.Etter å ha sittet på restauranten og lest gjennom guidebøkene Topp 10 Kreta (Gyldendal) og Politikens Turen går til Kreta (Aschehoug), ruslet jeg ned på stranda. I det fjerne ser du Chania by.Dette må være den mest spesielle og koselige lille stranda jeg noen gang har sett. Her var det postkasse, en liten bar, noen solsenger og to bokhyller hvor folk kan legge igjen bøker og ta med.Her fikk jeg litt motlys så bildet ble litt grått, men her er både bøker og tidsskrifter.
Og en hengekøie..Noen vakre blomster av mange som pryder stier, grøfter og skoger.Her er en annen strand; Golden Beach, litt lenger bort, hvor jeg gikk meg en tur etterpå.

Nå skal jeg lese mer i Øya av Victoria Hislop, som handler om leprakolonien på Spinalonga. Jeg tenker jeg skal delta på en utflukt til Spinalonga tirsdag. Jeg har også lyst til å dra til Samari-ravinen, men da må jeg dar dit med en annen operatør (siden VING har begge disse to utfluktene samme dag) eller ta buss å dra alene fra Chania. Jeg har også lyst til å se Knossos, men det spørs hva jeg orker og rekker. Jeg fikk en brosjyre på en sånn "ull-tur" med  Atlanta Tours til Knossos til 6 Euro, og det er jo billig. "Ullturene" er jo sponsa siden man drar innom greier hvor man kan handle. På Gran Canaria finnes det mye av sånne turer. Med Ving koster den turen til Knossos 45 Euro.

Og så skal man jo kose seg, slappe av, spise Meze og annet, sole seg, lese-- Har jeg med mange bøker sa du?
- Den 13.disippel av Tom Egeland
- Øya av Victoria Hislop
- Historien om huset ved havet av Elisbeth Gifford
- Helbredelsen av Jonathan Odell (pocketutgaven)
- Smådjevlane av Anne Berget Oikonomaki (krim fra Kreta)
- Elle Melle av M.J. Arlidge

Og:  - 35 fotturer på Kreta av Julia & Jose Benito.

Kjekt å ha noe å velge mellom da i det minste.:)


Fotoene er mine. Copyright. Mobilsnapshots.
18 kommentarer:

 1. Å for et flott sted du har funnet deg! Neste gang er jeg med :) Håper du koser deg med Tom Egeland, ikke "in person" kanskje, men hans siste bok. Utrolig flotte bokhyller du har fått øye på, sånt liker jeg. I tillegg til sol, og strand, og sjø og deilig mat. Ah.... mye godt å henge seg opp i her hos deg i dag :) Kos deg masse!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant.. og bokhyller i friluft er jo bare så hippiedeilig.:) Takk skal du ha. Og ja jeg gleder meg til Egelands.. den setter jeg i gang med etter Øya.:)

   Slett
 2. Bokstrand... Den likte jeg :D Har forresten vandret på denne stranden, for mange år siden. Vi bodde ved stranden i Nea Chora. Dit kommer du om du går stranden mot Chania. Koselig del av Kreta dette. Har faktisk lyst tilbake dit. Neste mai? Kanskje!

  Kos deg med lesing, spaserturer og utflukter i perfekt temperatur.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette virker å være et rolig og deilig område Randi. Ikke noe masseturismepreg så langt som jeg har sett her..
   Takk skal du ha!
   Og ja, skal vi ta en tur neste mai?

   Slett
  2. Det må vi tenke på Anita! Vi trives jo i hverandres selskap :D

   Slett
 3. Dette så ut som et energigivende sted. Du er jaggu fornuftig, det er nå det er fint å reise; når vi, ihvertfall jeg, er tappet for mye krefter etter en lang vinter. Og så kommer våren og med det tilbakeslaget. Har tatt frem vinterklær igjen. Men heldigvis er det ikke snø her som mange bekjente nordpå melder; bl a ved bilder på Facebook. Jeg har aldri vært på Kreta, men har tenkt på det mange ganger når valg av sted har vært et tema. Kos deg, med alt. Bøker, utflukter.. Eia var jeg der...

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Tone. Ja det er deilig her.. Med snø og kaldt vær spm gnager i marg og bein i noen uker i Trondheim, gjør det godt med akkurat passe sol og varme.

   Slett
 4. Ååååå jeg lengter til Kreta. Har vært der 3 ganger og det blir nok flere. Flotte bilder.Gled deg masse til boka Øya. Den er veldig bra. Jeg var på Spinalonga på en av mine turer. Kunne ha ønsket at jeg hadde lest boken først

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha! Kjappe bilder på mobil,men de blir ikke så værst de heller.. Kreta er flott, jeg kommer nok hit flere ganger. Skjønner at du sikkert hadde hatt mer utbytet av å lese boka før turen til Spinalonga ja.

   Slett
 5. For et flott sted du har havnet på! Moro med bøker på stranda. Sånt har jeg ikke sett..
  For å komme deg til Knossos er det lang busstur, og kommer du deg dit så sørg for at du har det rette beløpet til inngangen.. Vi var uheldig og ble lurt, men heldigvis ordnet guiden opp. En opplevelse å se.. Kos deg med lesing, gode og late dager, god mat og øl..

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant.. Har ikke sett bokhyller i det fri slik før jeg heller. Kjempelurt..:) Vet ikke om jeg orker tur til Knossos nå. Jeg fikkbestiltl en tur til Samariaravinen neste onsdag-- Det hadde jeg mer lyst til. Og det blir mye buss og tidlig opp og flere timers vandring, men det blir nok flott..Får ta Knossos en annen gang , for tilbake hit skal jeg sikkert en dag.:) Takk Eva.:)

   Slett
 6. Ah, det så deilig ut. Kos deg! :)

  SvarSlett
 7. Det ser ut som du har funnet deg en herlig sted,Anita! Skikkelig koselig:-) Likte bokhyllene på stranden, det tror jeg ikke at jeg har sett før. Kos deg med sol,varme, litt bøker og god mat og drikke :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig deilig her.:) Jeg har heller ikke sett slike bokhyller på stranda, skikkelig lurt. Der skal jeg donere mine ferdigleste bøker før jeg drar..:) Takk Beathe.:)

   Slett
 8. Hei! Du er jo akkurat i området vi bruker å feriere. Og stranden du har tatt bilder av, kalles Iguana. Hyggelig strand!! Det går togturer fra hjørnet v restauranten med papegøyene i buret. Anbefales!!! Ellers nyyyyyt livet. Har vært der du er 4 ganger før og er vårt favoruttferiested!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Stine! Så hyggelig at dette er ditt favorittsted. Er det den stranda med bokhyllene som kalles Iguana? Eller den litt større nedenfor fotballbanen? Takk for togtips, skal være obs på det.:)

   Slett