søndag 4. mai 2014

Smakebit på en søndag (74 ) : Huset ved havet

Denne helga blir det nesten ikke tid til å lese. Jeg var på IKEA i går med min sønn og handla masse møbler til den nye leiligheten. Jeg bestillte frakt og varene kom i ettermiddag. Vi har tilbrakt dagen med å montere bokhyller, og så rakk vi å montere en puff, før vi tok kvelden og laga taco. I morra skal det monteres sofa, bord, databord og stoler.. Boka jeg skal gi en smakebit fra har jeg knapt startet på. Jeg har hatt lyst til å lese den lenge. Den handler om selkies uten for Skottland, havvesener utenfor Hebridene..Her er hva forlaget sier om boka:
 Skottland finnes det myter om såkalte ”selkies”, et havfolk som er en krysning mellom menneske og sel – som en havfrue.
Myten skal ha det til at det er et norsk opphav til dette …

Året er 1860. 
Pastor Alexander Ferguson ankommer øya Harris, på Hebridene – vestkysten av Skottland. Den unge og naive, nylig ordinerte pastoren skal overta den lille menigheten.  Han føler en sterk dragning til de lokale sagnene om selkies. Tanken på anerkjennelse gjennom en revolusjonerende oppdagelse i  Darwins ånd driver ham.
På øya møter han den pliktoppfyllende tjenestepiken Moira og den vakre Lady Marstone.  To kvinner som er tynget av sine livsskjebner, og fylt med hat. Begge utfordrer den unge pastorens edle hensikter. Deres livshistorier flettes sammen, og  det hvite huset på kanten av sanddynene holder på deres hemmeligheter, lenge etter at Alexander forlater øya. Det vil ta mer enn et århundre før huset ved havet motvillig bryter sin taushet.
Året er 1992. 
Ruth og Michael kjøper den gamle falleferdige prestegården og begynner arbeidet med å gjøre den om til et pensjonat, men også et hjem for den familien de håper å få. Men deres drømmer skjemmes av en sjokkerende oppdagelse. Under oppussingen finner de skjelettet av et spedbarn som døde 150 år tidligere. Barnet har sammenvokste ben – som en havfrue.
Ruth klarer ikke å gi slipp på mysteriet om barnet og begynner å forske i husets historie. Hun kommer over en selsom og fengslende fortelling fra 1860 om en naiv, ung prest, en stuepike, en adelsdame og hemmeligheter som ikke tåler dagens lys 


Min smakebit er som følger:

Prolog

"Min tippoldemor var en selkie. Hun kastet av seg selhammen, forelsket seg i en fisker, fødte hans barn og forlot dem. Selkier vender alltid tilbake til havet , før eller senere.
     Det var i alle fall det mamma pleide å si.

…….

…  Og senere tenkte jeg alltid: Naturligvis, det var slik det var. Det var derfor hun forlot meg. Hun kunne ikke motstå fristelsen til å vende tilbake til vannet, for hun var en selkie.
       En lang stund ville jeg helst tro det. For da ville hun kanskje komme tilbake en gang, slik at jeg også kunne få komme hjem. . " (s.7)


Mer om boka HER


Ønsker du å lese flere smakebiter så ta en titt inn i Maris blogg Flukten fra virkeligheten.

Jeg ønsker deg en god søndag.:)36 kommentarer:

 1. Spännande! Tack för smakbiten :-)

  SvarSlett
 2. Da gikk det fint med skruing og montering, skjønner jeg! Fin smakebit. Kanskje jeg låner denne boka en gang. Ha en nydelig søndag. Jeg kjører til Trondheim nå. (Videre til Barcelona tidlig i nmorgen).

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi har holdt på i hele dag også, og fått montert alt.:) Kos deg i Barcelona.:)

   Slett
 3. Vi har visst samme bok i dag. Jeg begynte på min seint i går og har så vidt kommet i gang. Er veldig spent på denne. Ha en fin søndag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, så gøy! Ser du har kommet lenger enn meg..:)

   Slett
 4. Gleder meg til å lese denne boken snart jeg også. Det høres ut som det gikk fint med monteringen i går, godt å få det gjort og ting på plass. Må ha meg en IKEA tur snart jeg også for jeg må ha flere bokhyller og annet. Ønsker deg en fin og plagiatfri søndag :-) Kos deg videre med monteringen og så håper jeg at du får tid til litt lesing også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg gleder meg også til å ta skikkelig fatt på boka. Vi har holdt på i hele dag også.. så nå er alt ferdig. Får sette bøker inn i morra , tenker jeg.. Men noe lesing blir det ikke i dag. Håper jeg orker enn novelle på senga da,

   Slett
 5. Dette er en skjønn historie, du har å glede deg til etter du er ferdig å skru møbler. Håper det blir en morsom søndag uten for mange utfordringer :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg ser virkelig frem til den.:) Det gikk greit i dag,plagdes litt med et databord, og måtte sku om noen skuffeskinner,,ellers gikk det fint.

   Slett
 6. Jeg gleder meg til å ta fatt på denne boken, den høres så fin ut :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 7. Tack för smakbiten - annorlunda tema på den här boken.

  SvarSlett
 8. Mer Skottland :) Denna ska jag kolla upp!

  SvarSlett
 9. Tack för smakbiten och ha en trevlig söndag!

  SvarSlett
 10. Å, det var jo så fint cover og jeg tenkte umiddelbart at dette så ut som en fin bok! Men jeg falt av med disse selkisene, er litt allergisk mot sånne bøker jeg ... :-/ Håper du liker den, da :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ja hver sin smak. Jeg synes det er spennende.:)

   Slett
 11. Jeg begynte å lese denne, men vi fant liksom ikke kjemien... Leste TInes omtale og hun skriver jo her også at det er ei skjønn bok, så med tid og stunder kan det hende jeg gir den en ny sjanse- vi får sjå ;o)
  Nyt dagen og lykke til med møbelmontering! Heia IKEA!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi får se da,, om jeg blir enig med Tine eller ikke.:) Takk-- ja Ikea er geniale de.. masse lure løsninger…:) ( til og med en liten lomme med plass til umbraconøkkelen på datastolen)

   Slett
 12. Denna känner jag inte till sedan tidigare, tack för smakbiten!

  SvarSlett
 13. Låter som en bok för mig. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 14. Jag älskar att montera IKEA-möbler. Speciellt när man ska dra med den där lilla nyckeln som de skickar med. Små barn roar sig lätt, antar jag! :) Tack för smakbiten. Det låter som en intressant bok. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, er det mulig? Umbraconøkkelen? Jeg er glad vi er ferdige for denne gangen. ;)

   Slett
 15. Åh, det här låter som en underbar bok!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg gleder meg til å lese mer.:)

   Slett
 16. Vad härligt det låter, tack för smakbiten! :)

  SvarSlett
 17. Den här boken låter väldigt lockande. Tack för tipset och smakbiten! :)

  SvarSlett