tirsdag 28. juni 2022

Jeg dro ned til bror og Vi dro opp med mor av Karin Smirnoff. Utrolig sterke romaner. Boktips!

 Skal du lese et par sterke romaner i sommer, så kan jeg absolutt anbefale bøkene til Karin Smirnoff. Bøkene om Jana er en trilogi, og de to første har kommet på norsk. Jeg hadde problemer med å legge fra meg disse.


Bøkene fikk jeg som en overraskelse fra Bonnier forlag. 
Jeg hadde allerede bitt meg merke i dem gjennom gode anmeldelser i noen aviser. Litt i tvil om dette var noe for meg, da jeg ikke alltid orker beinhard sosialrealisme med mye rus, vold, overgrep  etc. (har vel hatt nok av tematikken gjennom jobben i løpet av årene). Men er det godt gjort, er det god litteratur, så er det verdt det, som her. Og her er det hele pakka.

I Jeg dro ned til bror reiser Jana Kippo hjem til familiegården i Nord-Sverige for å besøke sin alkoholiserte tvillingbror. Hun har vært borte i flere år. Moderen er på gamlehjem etter å ha fått slag og faderen er død.  Jana konfronteres med vonde minner da hun komme hjem, en barndom som var full av ydmykelser, vold, svik, overgrep. Hun har fortsatt omsorg for sin bror og flytter inn til han. Hun skaffer seg en vikarjobb som hjemmehjelp, og treffer flere som hun har minner med fra fortiden. Blant annet en døende venninne og en gamlekjæreste. 

I Vi dro opp med mor, er mor død. Hun ville bli gravlagt på sitt hjemsted, Kukkojervi nær grensen til Finland. De fleste innbyggerne lever strengt religiøst, som en sekt, og Jana skjønner hvorfor mor dro herfra som ung. ( det skjønner jeg også) Bror blir tiltrukket av felleskapet i miljøet og Jana prøver så godt hun kan å redde han fra sektens fangarmer. Hun prøver også å avslutte det turbulente forholdet til gamlekjæresten John, men det er ingen enkel sak.

Bøkene er full av dramatikk, av alt man kan tenke seg av dysfunksjonell livsstil, men oppe i dette står Jana, selv om hun også er sterkt skadeskutt, som en sterk påle. Jeg fikk veldig sans for henne. Hun er rå, tøff så det holder, men har også sine sårbare sider. 
Bror er svakere enn henne og hadde hun ikke kommet hadde han nok drukket seg i hjel. Selv om det er mye vondt her, så er det også en herlig humor innimellom. Mye galgenhumor, ellers hadde vel ikke historien vært til å holde ut. 

Smirnoff skriver i en spesiell stil, som jeg fort ble vant til og ble sugd inn i. Det er levende, intens, spennende, gripende.
Jeg gleder meg virkelig til neste bok i serien.
Anbefales sterkt!

Andre bloggere:

Karin Smirnoff: Jeg dro ned til bror (2022-pocket) 318 s / Vi dro opp med mor (2022), 352 s
Bonnier forlag
Leseeksemplarer fått av forlaget4 kommentarer:

 1. Vittig at du skulle skrive om disse akkurat i dag for jeg er nettopp ferdig med "Vi dro opp med mor" nå i dag. Jeg er enig med deg at dette er sterke romaner og at forfatteren skriver godt med sin spesielle skrivestil. Jeg har satt terningkast 5 på begge men i grunnen så likte jeg den første boken best av disse. Det var skremmende å lese om den sekten og ille å lese hvor kuet et samfunn kan være under èn leder,men det er nok ikke urealistisk heller. Liker også Jana og forfatterens skrivestil som jeg ble overraskende fort vant med,men det "evige" maset om den bendelormen gjorde boken litt vemmelig å lese og det var nesten som jeg grudde meg til hver leseøkt så jeg håper at den er borte i neste bok. Selv om jeg forstår at den hadde sin misjon. Så bittelitt ambivalent til den siste kjenner jeg men ser likevel frem til neste bok som kommer i august.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, får 5 hos meg også, minst- hvis jeg skal gradere. Noe jeg bare gjør på Goodreads og en sjelden gang på blogg.
   Sånne sekter finnes dessverre.
   Den bendelormen var ekkel ja, men den var vel symbolsk, så jeg vente meg til den, men ekkelt når hun ja, måtte kaste opp og sånn..
   Håper du skriver om bok 2 også:)

   Slett
 2. Jeg ble også vant med skrivestilen etter hvert, syntes hun hadde moderert seg noen hakk i bok to, men det var kanskje bare meg... Nydelige bøker, takk for fine omtaler, og lenke, støtter deg i lesetipset, og gleder meg til den tredje boken som kommer til høsten :)

  SvarSlett
  Svar
  1. La ikke merke til det, jeg, kanskje man hadde vent seg til det?
   Bare hyggelig Tine. Gleder meg til bok 3. Måtte google opp omtale av bok 3, så jeg kunne slå meg til ro med hvordan den gikk med Bror og Jana.

   Slett