fredag 3. juni 2022

Rapport fra Litteraturfestival på Lillehammer. Tilbake på skinner igjen med fullt trøkk av folk og arrangementer. Torsdag 2.juni 2022 (del 1)

 Jeg hadde ikke tenkt meg hit i år, siden jeg skulle nordover til datter, svigersønn og barnebarn, men så oppdaget jeg da programmet ble lagt ut at festivalen er ganske sent i år og det kunne by seg en anledning med et par dager. Kom i går kveld med toget fra Trondheim, rakk bare å sove en kort natt mellom reisene, men hva gjør man ikke for å få med seg litteraturfestival. Sjekket inn, gikk raskt opp på festivalkontoret for å få festivalbåndet og deretter en tur i teltet for å få med meg Elin Cullhed og Victoria Kielland. Rakk også et arrangement til, nordisk mesterskap i slampoesi og middag. Noen snapshots under her:Poesibilen er på plass utenfor biblioteket, sirkusteltet og Bankhvelvet på plassen vis a vis 

Et regntungt Lillehammer møtte meg denne gangen. Jeg hadde selvsagt sjekket værmelding og tatt med paraply. Optimisten i meg hadde pakket ned shorts og lette sommerlige klær før jeg dro til Lofoten, men den kofferten måtte pakkes om da jeg kom hjem onsdag kveld. Akkurat nå kan ikke Lillehammer skryte av bedre vær enn i nord, for der fikk jeg gode solrike dager med varme opp mot 20 grader. Men håpet er ikke ute her heller, det meldes bedre i morgen og søndag. 


Innsjekk på Stasjonen og FestivalkontoretFikk rom Husfliden denne gangen. Har bodd på Stasjonen under festivalen flere ganger, trives godt her. Koselig og sentralt. Nede kan man få middag helt til klokken 21.00. Det måtte jeg ha, etter å ha hentet festivalpass og sett på Cullhed og Kielland. Laksemiddag denne gang. Ser på et webinar mens jeg spiser. Fisken var litt tørr, har de varmet den i mikroovn? Ba om ekstra grønnsaker og kun en potet. Var tynt med grønnsaker, men ble mett av fisken. Henter festivalbåndet på festivalkontoret. Akkreditert med pressebånd i år som flere år før. Kjekt det. Har også forhåndsbestillt garantibilletter til noen arrangementer som fort kan bli utsolgt. Mest til fredag , et par til lørdag og et på Bjerkebæk søndag.Rapportering må gjøres. Best å ta det til kaffen etter frokost, før jeg går ut i dagen. Lite bloggere å se i år, faktisk ingen. så langt. Savner de gamle bloggevennene mine her. Har imidlertid sett bokstagrammeren Readygoread/Malin, hun har fått jobb med å poste på sosiale medier for Litteraturfestivalen. Sjekk insta. Sirkusteltet. Her foregår det mange festlige og andre arrangementer. 


Ble litt forsinket til samtalen mellom Elin Cullhed og Victoria Kielland ledet av Kaja S Mollerin. Tittel: I kunsten , kjærlighetens og galskapens navn.  
Jeg har lest bøkene deres ; Cullhed om Sylvia Plath (Eufori) og Kielland om massemordersken Belle Gunnes fra Selbu (Mine menn) . Likte å lese begge, Interessant at de begge har skrevet romaner, litterære fantasier, om kjente personer. Cullhed ville skrive denne boka for å gi et annet mer riktig bilde av Sylvia Plath enn den som ble fremstilt i filmen Sylvia. Hun som ble mer kjent for selvmordsforsøket sitt (og til slutt selvmordet) enn skrivingen sin. Gift med poeten Ted Hughes. Hughes ødela den siste dagboka til Plath, så vi vet ikke hva hun skrev rett før hun døde. 
Kielland snakket om kvinner som dreper, at hun ville skrive frem en kvinne som drepte og tok for seg av menn som menn har gjort med kvinner. De fleste drap i Norge er partnerdrap gjort av mannen og er ofte knyttet til seksualitet- begjær, avvisning, kontroll, sjalusi. Det er sjelden at kvinner dreper, og særdeles sjelden slik som Gunnes gjorde det. Hva gikk galt? Kielland tror ikke Belle var født sånn, men noe skar seg underveis. Hva og hvorfor vet vi ikke helt, men dette ønsket hun å reflektere rundt. 
De snakket også om paralleller i dag, blant annet om Tinder-svindleren som eksempel på hva kvinner , i dette tilfellet, er villige til å gjøre for å få kjærlighet. At det var det samme på Gunnes og Plaths sin tid som nå, en sterk kjærlighetslengsel som kan drive folk veldig langt. 
Interessant, skulle gjerne hørt mer på de to damene.

Mine omtaler av bøkene deres her: Eufori og Mine mennEtter dette gikk jeg på rommet og leste ferdig boka til Anne Holt. Spennende, litt morsom, kompleks og velskrevet. En god kriminalroman som ble nominert til Rivertonprisen 2021. Anne Holt,  skal sammen med Aslak Nore, Jan Guillou og Gunnar Staalesen delta på Krimaften lørdag , den har jeg garantibillett til.  Utover kvelden høljet det ned, glad jeg har paraply og at det ikke er lang vei fra Stasjonen til Teltet og de sentrale plassene under festivalen.


Nordisk mesterskap i poesislamPoesislam er gøy. Har fått med slamkvelder under Banknatta noen ganger. I år dro jeg på dette i stedet for Festkveld på Maihaugen. Var litt sliten etter mye reising, så jeg synes det var grei å ta det litt lugnt. Her var det stor stemning og stappfullt. På scenen ser vi svenske Tess. Hun vant faktisk hele greia etter tre runder hvor en poet fra Norge, Sverige, Finland og Danmark fremførte forskjellige tekster. Henrikke Meidell fremførte en sterk tekst i tredje runde om jenter/kvinner i forskjellige aldre med et feministisk  blikk. Oversiktsbilde, stappfullt telt.Så er vinneren kåret. Under alle rundene er det publikum som gir poeng, delt inn i lag. Det vises ved klapping og til slutt med plakater med poengtallet. Veldig demokratisk. Arrangementet har en jury som teller sammen og holder orden på poengene. Her er alle på scenen og vinneren TESS fra Sverige hedres med blomster og pokal. Gratulerer!Bankhvelvet og poesibilenHilsen fra rommet. Det går alltid et tog til Lillehammer og det varer helt til søndag:)


Dagens plan

I dag, fredag, er det massevis på programmet og som vanlig vanskelig å velge. Jeg har skaffet meg garantibilletter til en del arrangement, og håper bare ikke det blir for mye. Tett mellom postene blir det i ettermiddag, særlig fordi jeg skal på Bjerkebæk å høre psykolog Sissel Gran snakke om Sigrid Unset med terapeutens blikk kl. 17. 00 og ned igjen til Dag Solstad kl. 18.00. Kl. 16.00 skal jeg høre Linn Ullmann i samtale med Ali Smith. 
Før det, kl. 13.30 finner du meg på Kritikersamtale med blant annet Cathrine Krøger i Banken. Jeg som blogger om bøker/anmelder bøker må jo få med meg minst et kritikerseminar når jeg er her.  Hvis jeg orker går jeg i Søndre Park før det.  Spørs om jeg gidder i dette været, men det kan jo lysne opp. Vil ikke fryse, kjennes ut som jeg er på grensa til en forkjølelse her. 

Ellers skal Vigdis Hjorth og Line Hjorth Norman snakke om boka Kristin må vekk i Søndre Park senere i dag, det håper jeg å få med meg. Det er gratis. I kveld kl. 20.00 skal jeg høre Vigdis Hjorth i samtale med Sissel Gran og begjær og brudd. Det kan bli interessant. Regner med at det etter dette er nok for dagen. Mat må man også passe på å få i seg underveis og kanskje treffer jeg noen kjentfolk også.

Sjekk også min instagramprofil @artemisia_60 der jeg legger ut snaps i story og små oppdateringer på kontoen. Kommer også noe på facebook.

4 kommentarer:

 1. Boka til Anne er meget bra. Hun vant også Sølvkniven prisen for den boka.

  SvarSlett
 2. Hørte på Åpen bok sin sending fra festivalen imens jeg støvsuget og vasket på morrakvisten. Og jeg har notert med 3 bøker som jeg bare må lese. Må være gøy å være på festivalen live.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kult. Ja, det er gøy å være her. Har vært her mange år nå:)

   Slett