onsdag 22. juni 2022

Misforståelse i Moskva av Simone de Beauvoir

 Misforståelse i Moskva er en kortroman på 139 sider med luftig tekst på sidene. Simone De Beauvoir hentet inspirasjon til denne boka på reisene med Jean - Paul Sartre til Sovjetunionen mellom 1962-1966. Det gjenspeiles. Vi får innblikk i den kalde krigen med et bakteppe for den krisen ekteskapet i romanen gjennomgår på den måned lange reisen til Moskva for å besøke mannens datter.  En fin liten roman, en slags skisse, et kammerspill som viser noe om brutte forventninger og om hvordan kommunikasjon mellom ektefeller kan gå helt i stå.


Forlaget om boka:  

Kortromanen Misforståelse i Moskva ble skrevet i 1966–67 og var i utgangspunktet tenkt som en del av novellesamlingen La Femme Rompue («Den ødelagte kvinnen»). Men Beauvoir ombestemte seg og byttet ut teksten med en annen. Kortromanen ble dermed først utgitt på fransk i bokform i 2013.

Misforståelse i Moskva er beretningen om et middelaldrende ektepar i krise, som reiser til Moskva. Paret har motstridende forventninger både til hverandre og til livet som ligger foran dem. I likhet med novellene i La Femme Rompue, er omdreiningspunktet en kvinne som er desillusjonert i ekteskapet og i hverdagen. Her slipper også Beauvoir mannens synsvinkel til, slik at teksten pendler mellom kvinnens og mannens virkelighetsforståelse.

I denne boken henter de Beauvoir inspirasjon fra de gjentatte reisene som hun og Jean-Paul Sartre gjorde til Sovjetunionen mellom 1962 og 1966 på invitasjon fra det sovjetiske forfatterforbundet. Med den kalde krigen og 1960-tallets Sovjet som bakteppe utspiller det seg et lavmælt og opprivende drama mellom ektefellene.



Jeg liker Beauvoirs måte å skrive på i denne boka, som jeg også likte den adskillig tykkere romanen Mandarinene da jeg leste den i sin tid. I Misforståelse i Moskva reiser Nicole og Andre` til Moskva for å besøke hans datter Masja. De skal være er en måned. Begge er pensjonerte lærere. Hun er 60 år, han noen få år eldre. Han er en aktiv pensjonist som er engasjert i mange ting, hun ofret egne interesser i kampen for å få karriere, jobben betydde mye for henne, og være mor til Philippe. Det krevde mye mer av en kvinne i hennes ungdom/tidlige voksenliv å få seg utdanning og bli yrkesaktiv enn i dag. (Vi snakker født på tidlig 1900-tall) 
Ganske tidlig i boka leser vi at Nicole føler seg oversett til fordel for Masja. Hun synes ikke hun og mannen har noe tid alene, og hun kjeder seg etterhvert ganske mye. De reiser og ser mye, men det er ikke nok. Hun savner han. Det er nok noe sjalusi her også. Hun forstår ikke at han ikke skjønner det, kanskje han ikke vil, tenker hun. Og så baller det på seg, noe som kuliminerer i en gedigen misforståelse som setter ekteskapet på spill. Så dumme de er, kan vi tenke. Sett utenfra. Men hvem har vel ikke gått i den kommunikasjonsfella..Som om man tror at den andre er tankeleser, noe de ikke er, som regel. Forventninger, usagte ord, sagte ord som man henger seg opp i. 
Et tema er også aldringen, kroppens forfall, særlig er hun opptatt av det. Han ser tilbake på det han ikke oppnådde. Hva sitter han igjen med nå?

Beauvoir viser dette samspillet godt i denne lille romanen. Hun veksler mellom Nicoles og Andre`s synsvinkler, det er elegant gjort. Vi får vite hva begge tenker om det samme. Slutten derimot synes jeg var litt enkel, men skulle det vært mer dramatikk/konflikt her, som det ble brukt mer tid på, så hadde det nok blitt en lengre roman. 

Andre som har blogget om boka er: Beathe, Kleppanrova, Tine


Simone de Beauvoir: Misforståelse i Moskva, 139 s 
Pax forlag 2021
Leseeksemplar fått av forlaget


16 kommentarer:

  1. Ja,denne var fin syntes jeg å huske! Dog husker jeg ikke slutten så godt og kan ikke si noe om den var litt for enkel eller ikke.Godt mulig det. Så i dag at Beauvoir kommer med to bøker til høsten,den ene har jeg ventet litt på siden den skulle kommet i fjor men den andre visste jeg ikke noe om. Det gledes i hvert fall. Har også en annen bok i kikkerten som kommer til høsten, den retter et blikk på 30-tallet sett gjennom datidens berømte par, deriblant nettopp Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir.
    Har både Alderdommen og Det annet kjønn liggende så kanskje høsten blir en fin tid å komme seg gjennom et par litt tyngre bøker.

    Takk for link til innlegget mitt! :-)

    Ha en fin kveld,Anita :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det løste seg, happy ending kan du si, (lov å spoile i kommentarfeltet;))- men det ble litt enkelt, måten det ble gjort på, selv om det var fint at det gjorde det, nesten etter læreboka, litt lærebokaktig, kan man si det?
      I dag hadde de sikkert gått hver til sitt, såfremt de ikke hadde gått til famileterapeut og fått hjelp.
      Aha, hvilke bøker kommer? Kan sjekke på siden...
      Jeg har flere bøker ulest av henne som jeg har samlet i årenes løp, både En veloppdragen ung pikes erindringer (altfor liten skrift, helt håpløst i pocket, ellers hadde jeg lest den for lenge siden i biografisirkelen), Moden alder (tykk pocket, litt større skrift, så den skal det gå an å lese- la den frem nå for langlesing) , Det annet kjønn..bl.a..
      Ja, kanskje vi skal ta for oss Simone til høsten..
      Bare hyggelig å linke selvsagt:) Du har skrevet en fyldig og fin omtale:)
      Takk i like så Beathe:)

      Slett
    2. Den ene heter Tingenes tilstand og den andre heter Adjø Sartre, begge kommer på Solum Bokvennen. Lurer på om førstnevnte er memoarer, men helt sikker er jeg ikke.
      Den tredje boken jeg nevnte heter Kjærlighet i hatets tid -
      skildring av en følelse 1929-1939 av Florian IIIies.
      Lærebokaktig kan nok sikkert brukes ja, husker det jo nå.
      Kjenner godt til det der med pocket og liten skrift,tykk bok etc...lett for at de ikke blir begynt på så raskt.. Jeg har kjøpt innbundet utgaver av de bøkene jeg har, da er skriften litt mer leselig.
      Ja, tror jeg skal få begynt på noe av henne i løpet av høsten...kan ikke bare lese helt nye bøker heller og så var det denne Nathalie Sarraute også da...

      Slett
    3. Aha, på Solum ja. Den høstlista har jeg også fått, men ikke rukket å sjekke enda.
      Ja, da skjønner du hva jeg mener om lærebokaktig;)

      Slett
    4. Jepp, og en annen fransk forfatter kommer med ny bok i august også, Annie Ernaux. Den har jeg allerede bestilt gjennom Bokklubben. Når det gjelder høstlisten til Solum så var det flere godbiter der jeg skulle slått kloa i.

      Det er nesten novembervær her i Bergen, ikke mye sommer å skryte av her heller, jfr,kommentaren din under. Lite energi her i dag så jeg skal prøve å lese ferdig et par bøker jeg har begynt på,en av sorgbøkene til Ole Robert Sunde og Ali Smith sin nyeste. Samt Smirnoff sin....
      Lånte Yoko ono sin diktsamling på Bookbites, er veldig spent på den.
      Ha en fin sankthans, Anita :-)

      Slett
    5. Leste gjennom den i går kveld, og ja, enig, mye som frister der altså. Deborah Levy bl.a.
      Ernaux er et must. Gyldendal?

      Nå stiger temperaturen og det er meldt skikkelig sommervær i helga. Kanskje jeg må på stranda.. Kjøpte noen sommerblomster i dag, og de må også i krukker.
      Har begynt å lese på et par nye bøker om skriving, og leser krim, men Sissel Gran på senga. Sovner litt lettere/fortere av det, enn av spennende krim..
      Yoko Ono sin er jeg også litt nysgjerrig på..
      Har blitt hekta på Kjærlek och anarki på Netflix, blir vel et par eps der også i kveld.

      Takk, det samme til deg Beathe:)




      Slett
    6. Gyldendal ja. Jeg har kun kjøpt et par uteblomster men om været snur blir det kjøpt litt mer.Takk for tips om serie,trenger noe nytt å se på. Nå har jeg fått min dose med lgbtq for en stund 🙂

      Slett
    7. Dårlig vær frister ikke til å holde på med uteplanter.
      Serien er morsom, svensk humor, en slags parodi på #metoo og et arbeidsmiljø i et forlagshus. Litt alvor også, skjemt og alvor. Masse tullete scener. Sikkert en fordel å kjenne til hvordan et har vært i Sverige, for man kjenner igjen ting- men det gjør jo du.
      Bare en sånn ting som at Åsa Linderborg introduserte "kanskje-mannen", noe jeg leste om i går etter at begrepet ble brukt av en jente i serien . Hehe..

      Slett
    8. Jeg måtte begynne på serien,virker artig. Og ikke feil at det foregår på et forlag (mye som skjer der på kveldstid 😉)"Kanskjemannen" begrepet er jeg ikke kjent med men skal sjekke ut.

      Slett
    9. Ja, anbefales absolutt :) (har du inside info om forlag på kveldstid? ;)) Mye rart og vilt hele døgnet på akkurat det forlaget, hehe..

      Slett
    10. Hehe...bare fra en annen serie på tv. Men tenkte på Max som filmet Sofie(?) i aksjon. Gleder meg til å se mer i morgen, tror denne skal få meg kurert fra andre serier og godt er det 🙂 Og så er det gøy å "se" med andre.

      Slett
    11. Å ja, hehe..
      Ja, sant, det startet der, med moroa mellom Max og Sofie spesielt . Mye komisk med de andre også..
      Greide ikke å la være å se ferdig de siste fire episodene av sesong 2 i går, så det ble sent...
      Spent på hva du synes etterhvert:)
      Så nå må det bli en liten seriepause igjen, hvis det ikke dukker opp noe må-se.

      Slett
  2. Husker bare at jeg likte den, ikke at slutten var tynn. Kanskje den var det? Takk for link og ha en fin sommerdag. Jeg er bare bygnings-medhjelper hver dag, til seint på kveld så her blir det ikke lest mye, men nyter sommeren :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Den var det, men jeg ser boka som et ledd i et større forfatterskap, og derfor verdifull uansett. Den er bra, men slutten litt sånn der..
      Kos deg med sommer i sør, her er det regn, surt og kaldt.. vante- og boblejakkevær noen dager nå.

      Slett
  3. Jeg er enig med deg, dette var en liten perle av en bok. Takk for lenke, som du sikkert husker så likte jeg denne historien veldig godt. Det er underlig hvor mange romaner jeg kommer over for tiden, som har denne, eller lignende tematikk. Leser om demens nå, får håpe det er en stund til jeg eller min mor kommer dit.
    Ha en fin St. Hans-kveld Anita!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er det. Hyggelig å lenke vet du:)
      Hehe, er du i en aldringssteam? Er det noe bøkene vil fortelle deg;)? Demens i krim har jeg lest en del av i det siste.. Type hovedperson som har en dement mor eller far.
      Takk, det samme til deg Tine:)

      Slett