lørdag 22. november 2014

De beste norske så langt. Tips og utfordringer!

Tips til dere som vil lese til bokbloggerprisen og andre som liker gode norske bøker.

Dere som har fulgt bloggen min i år, vet at jeg har prioritert å lese norske bøker med tanke på bokbloggerprisen. Ved innspurten av årets utgang tenker jeg det kan være lurt å ha en slags oppsummering. Jeg ble inspirert av diskusjonen i Moshonistas kommentarfelt der noen bloggere skriker høyt ut om sine favoritter.  Hvis alle gode bøker skal komme frem må flere rope sine favoritter ut. Bredt over det ganske bloggeland, ikke bare i Oslogryta med omegn, men også i sør, vest, midt og nord i landet. Ikke alle leser like mye, ikke alle vet hva de skal prioritere i denne flommen av et bokår. For å si noe om dimensjonene på årets bokår, så har jeg lest ca 40 norske bøker. Jeg har sikkert 30 igjen på ønsker-å-lese-lista. Og det er mye mer å ta av der ute.


Ventebunken min fra tidligere i høst. Noen er lest, flere er kommet til.

Så - trenger du noen stalltips, så har du mine favoritter så langt her:

Romanklassen:

*Carl Frode Tiller : Innsirkling 3
*Eivind Hofstad Evjemo: Velkommen til oss
*Ingrid Storholmen: Her lå Tirpiz
*Ida Hegazi Høyer: Unnskyld
*Hanne Ørstavik: På terassen i mørket
*Miriam NeegaardStormen og stillheten  NB!!!!! FLERE MÅ LESE DENNE BOKA 
*Jon Fosse: Kveldsvævd
*Birger Emanuelsen : Fra jorden roper blodet
*Monika Isakstuen: Om igjen
*Tina Åmodt: Det blir aldri lyst her
*Gunnhild Øyehaug: Undis Brekke
*Didrik Morits Hallstrø:  Krø
*Bjarte Breteig: Mine fem år som far

Har også lest:
*Marit Kaldhol: Det skulle vere sol, vi skulle reise til Lodz
*Lars Mytting: Svøm med de som drukner
*Lars-Ove Seljestad: Kjære bror 
*Gaute Heivoll: De fem årstidene
*Øyvins Vågnes: Sone Z 
*Tine J. Sir: Jeg tror bestemor lå med Frank Zappa

Åpen klasse:
Anna KleivaVårar seinare (lyrikk)*
Jon Hjørnevik: Heimekontor i gravferda (lyrikk)
Ruth Lillegraven: Manillahallen (lyrikk)
Ingvild Rishøi: Vinternoveller
Tora Seljebø: Om kvelden blir namna ropa heim (lyrikk)
Agnes Ravatn: Operasjon sjøldisiplin (sakprosa)
Ida Jackson: Morfar, Hitler og jeg  (sakprosa) NB! SIKKERSTIKK!
Anita Krohn Traaseth: Godt nok for de svina  (sakprosa/selvbiografisk)
Simon StrangerDe som ikke finnes  (ungdomsroman)**

Alf van der Hagen: Kjell Askildsen. Et liv (sakprosa/biografi/uskrevne memoarer)
----


Dette er absolutt ikke mine endelige nominasjonsforslag. Men de er de beste bøkene så langt jeg har lest i år akkurat nå. Jeg har forsatt mer å lese, og før endelig nominering skjer skal jeg gjennomgå alle innleggene og friske opp. De man leste tidlig i året skal ikke bli glemt fordi så mange andre ble lest etterpå. Ting kan endres.

Bøker jeg ikke har lest, som jeg har forventinger til og vil prøve å rekke å lese:

Romaner:
*Kristin Maridal: Love deg aldri (debutant)
*Caterina Cattaneo: Jeg sluttet å telle dager
*Gert Nygårdshaug: Nøkkelmakeren
*Aina Basso: Finne ly
*Brit Bildøen: Sju dagar i august
* Torill Brekke: Marmor
*Rune Christiansen: Lydias ensomhet
*Espen Haavardsholm: Til Nuuk (lånt på bib)
*Ingvild Schade: Drammens rekordbok (lånt på bib)
*Marit Tusvik: Fleur (lånt på bib)


Åpen klasse:
*Sigmund Aas og Thomas Vestgården: Skammens tid (sakprosa- har startet på)
* Lise Forfang Grimnes: Kaoshjerte

-----Jeg har oppdatert underveis (pr.22.12.14)

..
Har du noen favoritter, gode bøker å anbefale? 
Har du lest noen av disse?  Jeg vet også at Tine og Beathe har satset hardt i år med å lese norsk. Herved utfordres de til å komme med sine beste forslag så langt, jeg utfordrer også Tone, Beritbok, BokbloggBerit,  Rose-Marie, Åslaug-medbokogpalett, Reading-Randi, Lattermild, Marianne mellom bokstablene , Ebokhylla mi , Gråblekka og andre over det ganske land som føler seg kallet.

Line og Silje har også i løpet av dagen blogget om sine favoritter og forberedelser i årets bokår.

Stranger, Høyer, Ørstavik og Kaldhol virker som gjengangere i favorittene så langt . Andre steder har jeg lest mye om Mytting og Tiller. Jeg håper og tror at det blir en spennende nominasjonsprosess når januar kommer.***Jeg har laget en liste med alle leste og uleste bøker, men får ikke til å legge til en fane under toppen, slik mange har. Jeg er blogspotnovise. Hvis noen av dere racere har tid til et lite lynkurs feks via facetime eller lignende, rop ut, og jeg er deg evig takknemlig. Snille Beathe har gitt meg tips, men det funker likevel ikke på min blogg.

51 kommentarer:

 1. Så flott å være til inspirasjon.
  Det er som Silje sa (hos meg) at man må skrike ut, ikke nødvendig skrive omtaler/lange innlegg, men hyle slik at andre får med seg hva som er verd å plukke med seg. Takket være deg vet jeg nå at jeg burde ta en titt på Nergaard. Gjenstår bare å se hvordan tiden oppfører seg. Og hodet. Nå har jeg ikke lest ei bok på 3 dager, det er jo bra typisk at et anfall lesevegring skal sette inn akkurat nå.

  Mine favoritter sålangt: Høyer/Renberg/Tiller.

  Fortsatt god (julebord) helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Ingalil.:) Det er kaldt i Trondheim, så det blir nok ingen tynnlongs på meg i kveld, men julebord skal det bli. Igjen. I kveld. I går var koselig.
   Jeg er ikke så skikete, men man bør nok løfte det man vil ha frem her og der, ellers koker favorittene mine bort i andres kauking..;) Godt at du har blitt nysgjerrig på Neegaaards roman. Er redd det er en bok som vil gå helt under radaren fordi den kom sent, er debutant, mangler markedsføring nok.. Uff. så synd med hodepina di da. Håper den bedre seg raskere enn svint.:)
   Tiller e godis. Høyer er bra, men den jafset jeg så fort i meg at den nesten begynner å gå i glemmeboka.. Renberg, ja, til julebaksten på lyd, kanskje..

   Slett
  2. Julebakst og Renberg bør gå bra :-)

   Slett
  3. Høres bra ut. Kanskje får jeg bakt litt også hvis lydboka er god.;)

   Slett
 2. Du går til utforming, under innlegg finner du sider. Lag så mange sider du vil. Gå til utforming legg inn gadset sider. Når den er lagt inn kan du flytte og ordne sidene som du vil, både horisontalt eller vertikalt på siden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Ingun. Jeg har laget side, men jeg får ikke postet den gadset-greia, med siden. Selv om jeg publiserer vil den ikke vises på bloggen…. hm.. Må jeg legge inn et toppbilde for å få det til, kanskje- eller skifte mal?? Hm..

   Slett
 3. Flott, Anita - skal ha denne i minne. "Heldigvis" har jeg lest noen av de du nevner - og en del av dine har jeg også på vent.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, spent på dine favoritter også.:)

   Slett
  2. Det blir vel en stund til - har prioritert fotoredigering og trening en stund nå. (Men Tiller og Renberg, V.Hjort, Mytting, Rishøi, kan jeg si med det samme - har du ikke med Tove Nilsen da...er ikke hennes siste fra i år, hun er flink.)

   Slett
  3. Ok. Nei,jeg har ikke latt meg friste til å lese Tove Nilsens siste. Jeg leser mye, men prioriterer kraftig likevel..

   Slett
 4. Jeg lot meg utfordre! I år var Mellom bokstablene for ung til å være med på å nominere bøker til Bokbloggerprisen, så det er ekstra spennende å delta nå. Når er fristen for å nominere?
  Mine favoritter til nå er Rishøi og Hegazi Høyer! Men jeg skal lese mer! Masse mer! Jeg liker at denne prisen gjør at flere leser norske bøker :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Fristen er gel like over nyttår.. Det komemr info om det på Bokloggerforumet på facebok etter hvert antar jeg.
   Rishøi og Høyer er begeg gode bøker, ja.:) Jeg har lest veldig mange flere nye norske bøker etter bolbloggerpirsen enn jeg ellers ville ha gjort. så det er et bar tiltak slik..:)

   Slett
 5. Ser at du utfordrer meg til å sette opp mine lister. Må ha litt tid på meg, da jeg farter så mye og finner lite ro til slikt. Men det skal bli! Må lese flere av de du nevner, ser jeg. Kos deg på julebord! Jeg satt på Lille på torget og tok en juleøl i dag, etter bibliotektreffet. Koselig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ta den tiden du trenger du. Men jeg antar at du allerede har noen Favoritter du kan nevne..;) Takk… julebordet var koselig. Men siden jeg var ute på julebord både i går og i kveld så orket jeg ikke å dra på forfattermøte på bib i dag--- Noe må man forsake. Regner med at det var bra?

   Slett
 6. Har lest en del norske romaner i det siste, men er ikke med i bokbloggerprisen i år heller. Grunnen er at jeg er ikke i form til det så leser i mitt "eget løp" istedet. Sliter med form og energi. Er arbeidsledig og sykmeldt så er ikke helt i humør med å være med på det opplegget, men lykke til dere som er med på det i år også. Er sikker på at dere finner gode norske forfatterkandidater. Håper boka Bare en time til og Lyden av asfalt blir med i bokbloggerprisen selv om jeg egentlig ikke har rett i å nominere noen:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Skjønner godt at du må leve ditt eget løp. Men det er jo lov å bare stemme på en eller to man liker uten at det bør bli noe press til noe mer.. ;) Har ikke lest Bare en time, så den skal jeg sjekke ut. Lyden av asfalt har jeg, men den har kommet mellom noen stoler i prioriteringen. Den er sikkert veldig ok å lese for de som har vokst opp i Oslo… Ha en finest mulig helg Ina.:)

   Slett
  2. Jeg tar på meg komitéhatten og oppfordrer deg til å nominere dine favoritter, Ina! Du har en bokblogg, og derfor like stor rett som alle andre bokbloggere til å nominere de bøkene du ønsker skal gå videre. Du trenger bare å nominere én bok for å være med, og du trenger ikke å delta i samlesingen, lese alle bøkene på shortlist eller stemme i august hvis du ikke vil det. Jeg håper du ombestemmer deg, og stemmer på de bøkene du har lest og likt i januar!

   Slett
 7. Vi har vel lest omtrent like mange hittil og ca det samme antall igjen å lese (forhåpentligvis rekker vi over alle) Jeg bestilte nettopp Stormen og stillheten på bokklubben for jeg fant ut at jeg bare MÅ lese den når du anbefaler den så sterkt.
  Ellers har vi en del av de samme bøkene på vent. Ha en fin kveld, Anita og kos deg på julebord :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Beathe, Hjemme igjen i rett tid og intakt. ;) Ja, vi er jo rålesere vet du..;) Er så glad for å høre at du velger å lese Stormen og stillheten.:) Ellers får vi se hva vi rekker… Pst.. leste i Klassekampens bokmagasin i dag , en god anmeldelse av Fleur, som jeg husker du anmeldte og likte. Bassos Finne Ly, som jeg har på vent, fikk derimot ikke spesielt god kritikk...

   Slett
 8. For en spennende liste du har. Jeg har kun lest 5 av bøkene du har lest, og ser hvilke bøker jeg bør skaffe meg sporenstreks. Kommer tilbake til utfordringen i morgen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine.:) Du som er råleser, får vel lest de nye forslagene fortere enn svint..Så bra!!! Spent på hvilke favoritter du ender opp med, so far.. :)

   Slett
 9. Takk for utfordring, eg må tenkja på kva form eg skal leggja meg på. Eg har nettopp publisert eit innlegg med favoritt-KRIMbøkene mine, og eg har ei slik fane/side på toppen med oversikt over leste og uleste 2014-bøker (Eg hugsar ikkje heilt korleis eg laga denne, sorry - det er mykje eg ikkje kan - og eg torer ikkje skifta mal eingong i skrekk for å mista alt eg har skrive..) Den nemnde oversikten laga eg i januar og eg har redigert inn omtalar der etter kvart. Har lest 25 og held på med 2, den eine er Frank Aarebrot si underhaldande historieforelesningsbok.
  Mesteparten av mine leste er krim, så klart. Utanom krim'en er Renberg og Nygårdshaug sine bøker mine favorittar hittil.
  Året har gått veldig fort og desember-månaden er travel på mange måtar, så eg innser at eg ikkje kjem til å lesa så mange fleire av årets norske før januar. Eg har Lars Mytting og Ida Jackson sine bøker liggjande på vent, begge på lyd. Av krim har eg veldig lyst til å lesa Reiersgård og Tvedt, og ønskjer meg Frode Grytten si Twitter-novellesamling og Britt Karin Larsens siste.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig, og jeg syne spå en måte at du har svart. Har jo lest ditt kriminnlegg nylig, og det er jo det du leser mest. Godt å høre at du likte Nygårdshaug av ikke-krim, det inspirerer meg til å lese min favorittforfatter før året dør ut.. Renberg, må jeg få stappa inn i lyd..
   Den fanen din; ja det er jo en sånn jeg vil ha. Men jeg får det ikke till… ;(((

   Slett
  2. Velg "utforming" i venstremenyen.
   Klikk på "Legg til gadget"
   Du får opp eit nytt vindu
   Velg "Sider" - nytt vindu - Lagre
   Då har du fått gadget'en på plass og kan redigere denne:
   Klikk på "Rediger"
   Nytt vindu: "Konfigurere sideliste"
   Dersom eit blogginnlegg skal festast i fane; velg "+ Legg til ekstern link"
   Lim inn Url'en til innlegget i "Ny side Nettadresse"
   Lagre linken
   Lagre "Konfigurere sideliste"
   Gadget'en kan flyttast dit du vil

   Slett
  3. Tusen takk for detaljert oppskrift Berit. Den skal jeg prøve. Ser hva jeg ikke har visst, ikke har gjort.:)

   Slett
  4. Så flott, her er vel en mer riktig oppskrift i forhold til det jeg forklarte, jeg glemte vel dette med gadgeten og det. Lykke til med oppgaven :-)

   Slett
 10. Mytting kan du droppe. Har ikke blogget om den enda, den var helt grei men litt for opphypet etter min smak. Mellom linjene mente det samme. Ida Jackson skal jeg også få rukket å lese. Andre på min tentative liste i sprenglesingen før jul: Evjemo,
  Bjarte Breiteig: Mine fem år som far - denne har jeg begynt på og liker veldig godt. Håper du får til å lese den, Anita. Må også få med meg: Lars Petter Sveen: Guds Barn, Tirpitz-boka, Marte Michelet sin, Kristin Næss: Bare et menneske, Ørstadvik, Emanuelsen, Heivoll også tar jeg ditt tips om Stormen og stillheten og satser på å få med meg den også - også er det flere jeg ikke husker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hm, droppe Mytting? Det er veldig forskjellige meninger om den der ute.. Husker du var så spent å den.. Jeg har den på lydbok, neste etter Brudekisten, så jeg finner nok fort ut om den faller i smak..
   Ida Jacksons er knallbra, synes jeg. OG Evjemo, bør leses, og det er mange gode på det nivået, så jeg er spent, Glad for at du vil lese den.:) Breteig kom susende inn her de siste dagene- (Brenner og bøkene osv)- men hva skal men egentlig kunne rekke?? Hm , du liker den så langt, kanskje er den mye bedre så langt enn Heivolls, som jeg dessverre har kjedet meg litt gjennom noen sider i dag…. Mulig det er en for rolig roman til å fange min konsentrasjon når jeg skal på julebord og sånn.. hvem vet, skal fortsette i morra, vi får se.. Men det er klart at Breteigs bok ang tematikk har mye mer power i seg.. ;) Jeg ser den. Sveen har jeg bestemt meg for å la ligge, av den grunn at jeg ikke orker å lese mer basert på bibelhistorie akkurat nå, har lest så utrolig mye av sånt opp gjennom. Kanskje senere engang.. Michelets ønsker jeg også å lese, og Næss sin ble jeg nysgjerrig på, men men men-- hva kan jeg mer rekke??

   Slett
 11. Men jeg synes vi bør få med mer sakprosa. "Skammens historie" er veldig god, og den har flere lest. Jeg skulle gjerne hatt tips til flere gode sakprosa-bøker jeg bør prioritere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Marte Michelet, Ida Jackson, Skammens historie.. John Færseth har skrevet en bok om Ukraina nylig. Mats Gilbert om Gaza og legegjerningen. Jeg har ikke lest Gilbert og Færsetsh siste, men tenker at jeg hadde ønsket det.. Jeg har også lyst å lese denne : http://www.spartacus.no/index.php?ID=Bok&ID2=788 Samuel Massige, Hold fast! Den kommer dessverre susende inn sent i år, men den skal lese, selv om det blir på nyåret.. Og det er mange flere jeg er nysgjerrig på,, men ikke rekker..Anyone?

   Slett
  2. Jeg har lest opp til flere sakprosa-bøker i år, og disse fremgår av dette blogginnlegget: http://rosemariechr.blogspot.no/search/label/sakprosa%20-%20oversikt

   Jegh ar gulet ut årets norske sakprosa-bøker, slik at det skal være enkelt å finne dem. Jeg er fremdeles ikke ferdig med årets norske sakprosa-bøker, men kommer til å lese mange i tiden fremover.

   Slett
  3. Så flott Rose-Marie at vi får flere sakprosaforslag.:)

   Slett
  4. Tusen takk!:) Så mange fine tips!:)

   Slett
 12. Ja, Anita! Bra innlegg og initiativ. Alle må rope ut om sine favoritter, ellers finner vi aldri ut hvordan vi skal prioritere i mengden aktuelle kandidater. Og uansett om de kommer med på shortlist eller ikke, må gode bøker anbefales der lesere kan plukke opp tips. Jeg er imponert over hvor flinke vi har vært til å lese norsk i år, inkludert meg selv. Før leste jeg nesten aldri nye norske bøker, og for tiden gjør jeg ikke annet. Og jeg finner mye bra.

  Av de du ennå ikke har lest, anbefaler jeg Kaldhol og Emanuelsen. Brekke ble for ustrukturert og pratsom for min smak. Cattaneo har jeg ikke lest selv, men hørt har ekstremt dårlig språk. Mytting har jeg, men dropper den etter Bjørgs anmeldelse. Godt språk er et must, og da tenker jeg Ørstavik-nivå. På terrassen i mørket er en av mine favoritter. Glad du også likte den!

  Du verden, så spennende dette blir.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Line.:) Ja, det blir kjempespennede.:) Emanuelsen har jeg utsatt fordi det er noe med at det det så mange triste norske bøker i år, og at det handler om Bygdenorge og jakt, altså temaer litt utenfor mine kjerneområder interessemessig sett, men jeg husker jo din glimrende anmeldelse av boka, og skal lese den snart. Har fått den av forlaget etter å ha spurt om den, så den ligger nå i min bunke på lese-snarest! Kaldhol ligger også der, skal leses før nyttår. :) Ang Brekke, nå tenkte jeg nå først på Jørgen Brekke, som jeg avbrøt, helt til jeg husket og skjønner at du mener Torill?? (lol, sent på kveld) Den har jeg spurt om , så den må jeg jo lese, starte på i alle fall. Hm, synd hvis Cattaneos bok har dårlig språk. Flere har lest og likt, så den ser jeg frem til å lese i alle fall.. :) Men Ørstaviks siste , da.. den er er jo meget spesielll.. Bortsett fra Miriam Neegaards bok så har ingen av årets bøker sittet i meg så lenge som hennes siste.. :) Og Ida Jacksons , var også meget sterk,, men i annen kategori da.

   Slett
 13. Flott liste, men mange av de bøkene har ikke jeg lest. Jeg skal sette opp en liste etterhvert. Skjønner ikke hvorfor du ikke får opp sidene. Jeg har gjort det slik mange ganger. Har akkurat lest Jon Michelet, så nå skal jeg gå skikkelig igang med datteren Marte sin bok. DEt er så mange bra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du synes det. Bra at du ogås vil komme med din liste.:) Tror vi har lest noen av de samme, men det er ikke sikkert favorittene våre er de samme.. Jon MIchelet har få skrevet om. Har selv ikke plane rom å lese hans nyeste, siden det også er del av en serie og handler om sjøfolk.. Faren min leser disse bøkene, han var selv utenriksseiler i mange år. Marte sin bok kommer jeg nok til å lese etterhvert, men vet ikke om jeg rekker det i år.

   Slett
 14. Fin liste Anita, men du verden så dårlig tid jeg har :) Det er altfor mange gode bøker som burde leses. Jeg har også laget et innlegg og kommet med mine anbefalinger. Jeg håper forresten at du prioriterer Kaldhold. Den er bare på 176 sider, det er mye luft men det er så nydelig!!

  Ha en fin søndag! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Gro.:) Ja, tiden går fort.. uansett synes jeg at jeg har lest mange i år, men det er fortsatt for mange igjen som jeg ønsker å lese;) Ja, Kaldhol vil bli prioritert.:) Fin søndag til deg også.:)

   Slett
 15. Jeg tar utfordringen, Et innlegg er under utarbeidelse. Men jeg har helt mistet oversikten: vet du når fristen for å nominere er - kan vi lese utover i 2015 som vi kunne for bøkene utgitt i 2013?

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra Tone.:) Er ikke helt sikker på når den fristen går ut, synes jeg har lest at det blir noe det samme som i fjor. Man får bare følge med på bokbloggerforumet på facebok, der kommer det vel info etter hvert.. Kanskje Line, Elin, Gro eller Silje ser spørsmålet her, da iler de vel til.:)

   Slett
  2. Fristen er visst 7 eller 10 januar ifølge komiteen.

   Slett
 16. Heisann! Takk for utfordringa- jeg skal prøve å få samla litt tanker og ruske litt opp i hukommelsen, så kommer det nok et innlegg om ikke så altfor lenge ;o)
  Det har vært ei uhyre travel helg, med sjakk-vm, cup-finale og åpning av skisesongen i tillegg til alt anna som helst bør gjøres. Tipper det blir litt roligere over helga!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra Berit. Ser frem til Ingun, ditt og Tones innlegg, og Åslaus etterhvert.:) Travel helg ja, jeg har ikke sett på Tv, men har vært på julebord.. det er hardt nok det..

   Slett
 17. Spennende liste, Anita, du har fått lest mye! Ida Jackson må jeg få med meg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, så fint du synes det. Er fortsatt mottagelig for nye tips, jeg lar meg påvirke, selv om jeg ønsker å være tro mot de jeg har planlagt å lese.:) Ida Jackson, ja--- den håper jeg virkelig mange leser.:)

   Slett
 18. Så flott innlegg!:) Takk for utfordringen!:) Har ikke surret meg til å skrive et innlegg enda, får se om det blir tia, tiden suser av sted. Har en anbefaling å komme med: Si at vi har hele dagen av Anne Kyong-Sook Øfsti, kanskje du har lest den? Men den handler om sorg, så hvis du vil ha pause fra temaet, ber jeg deg vente, hehe:) Stormen og stillheten skal jeg få lest, og Morfar, Hitler og jeg. Ha en fin kveld!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Isabella.:) Ta den tiden du trenger du, skjønner du har det travelt for tiden.:) Nei, den Øfsti-boka har jeg ikke lest.. spørs om det er plass til flere på lista nå før nyåret.. Har lånt så mange jeg har fått tips om, og lest dem fremfor de jeg har skaffet meg til eie.. Håepr du får lese de to du nevner, knallgode bøker. Ha en fin helg.:)

   Slett