søndag 2. november 2014

Mørketid av Jorun Thørring . Miniomtale med smakebit

Jorun Thørring, gynekolog og krimforfatter, bosatt i Trondheim, men opprinnelig fra Tromsø, har skrevet sin tredje krim om den samiske etterforskeren Aslak Eira. Jeg likte veldig godt de to første. Jeg synes ikke denne tredje var like bra som de andre, men den er absolutt leseverdig. Akkurat nå er jeg på Lanzarote, kom i dag, så dette blir en kort omtale. Og en liten smakebit. Her er det nok varmere enn i Tromsø for tiden, men ild er et element som er sentralt både her og der. For å si det litt kryptisk. Forøvrig skrev Thørring  Ildens Øye fra Tromsø i 2009, så jeg tror hun er litt fascinert av ild.  Men nå over til Mørketid.
Omtale fra forlaget:
Ny kriminalroman i serien om den samiske etterforskeren Aslak Eira, kjent fra "Glassdukkene" som nå er blitt film.

Et lik oppdages i en gammel, nedlagt internatskole utenfor Tromsø. Skolen har vært ubebodd i over 30 år. En tidligere elev har opplysninger om saken, men blir drept før møtet med politiet. Førstebetjent Aslak Eira avdekker raskt at alvorlige overgrep skjedde ved skolen, og utfordres samtidig av minner fra egen internatskoletid.

Hjemsøkt av fortidens spøkelser får Aslak Eira enda en drapssak på bordet. Noen vil hindre at sannheten avdekkes, men polarmørket skjuler ikke alle spor.


Mer HER

Det er mulig jeg har lest for mye krim, og blitt kresen, for denne synes jeg handlet om så mye om det jeg har lest før. Javisst er det grusomt med overgrep som er gjort på skoler, internat og institusjoner, men begynner ikke det å bli ganske mye av det i krimlittteraturen etterhvert?
Thørring har grep om karakterene, og plottet sitter. Selv om jeg trodde jeg visste hvem gjerningsmannen var en stund, så ble jeg snart usikker, det sto mellom to, så dukket det opp nye ting, og det er jo bra i en krimroman. Jeg trodde det var forutsigbart, og så var det ikke helt det likevel. Men ..
Jeg savnet også mer av den nordnorske naturen, kanskje mer av Aslak Eira også. Var det ikke mye mer med ham før? Niilas henge fortsatt med, som en ganske vanlig ungdom , en klok en..

Men alt i alt er dette en ganske god krim, verdt å lese. Kos deg i høstmørket.:)

En smakebit:
"Beina sviktet idet han reiste seg, noe vått og stinkende ble klemt over ansiktet hans. Han mistet balansen, klarte ikke å løfte armene for å finne støtte eller kjempe imot.
  Bruset fra bølgene skyllet over ham, suset  lød som ordene hun  nylig slengte mot ham. Stå fram. Sone. ( s.48)

Boka ble lånt på biblioteket.

Vil du lese andre smakebiter kan du ta en titt inn i Maris blogg Flukten fra virkeligheten. Ha en fin søndag.:)


Jorun Thørring: Mørketid, 348 s
Aschehoug 2014

30 kommentarer:

 1. Fint skrevet denne "mini-omtalen" din.

  SvarSlett
 2. Ibland går det lite inflation i vissa teman i deckare, i Sverige tycker jag alla poliser i böcker har missbrukarproblem. Och det är jag ganska less på :) Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant.. kan bli mye av det samme ja..

   Slett
 3. Jeg liker godt bøkene hennes, men tenker som deg at det er tradisjonell krim dette her. Måtte le der du skrev at hun er gynekolog og krimforfatter, har sett mange kombinasjoner, men denne her var ny. Kos deg masse i solen, jeg skal ut i vind og blest om en liten stund :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant.. Ang gynekolog og krimforfatter så har hun nok sett mye av hva ovegrep gjør med folk/særlig kvinner og jeg har hørt at hun er spesielt opptatt av den problematikken. Takk skal du ha. Det var trodenvær og masse regn imorges. men sol, lett disig nå.. Drar kanskje på stranda en tur etterhvert, eller ved bassengkanten. Ha god tur i blæsten.

   Slett
 4. Gynekolog och författare måste vara två ytterligheter när det gäller yrken.
  Boken verkar spännande.

  SvarSlett
 5. Er faktisk litt enig med deg i "kritikken" av krimlitteraturen for tida. Men krim leser jeg uansett sånn nå og da. Har ikke lest på en stund nå, så det er vel like før.

  SvarSlett
  Svar
  1. Joda, krim er jo interressant nå og da. en skikkelig spenningsroman kan være veldig ok å lese. Men det tar bort mye av spenninegn når man føler man har lest det samme flere ganger før.. Hvis de greier å gjøre det på en ny og spesilet god måte går det jo enda an..

   Slett
 6. Flott smakebit, nå må jeg bare få lest bøkene om Aslak Eira, altså! Kos deg i solen, klem fra meg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det må du. Vi har ikke så mange nord-norske krimforfattere, så de vi har må vi lese.:) Takk skal du ha.

   Slett
 7. Har ikke lest noen av disse bøkene men jeg forstår jo at jeg burde lese litt mer krim etter hvert. Tusen takk for fin mini-omtale og smakebit. Kos deg nede i varmen, Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Må og må, du må jo like det hvis det skal være noen vits. Takk skal du ha.:)

   Slett
 8. Takk for spennende smakebit. Mener jeg har notert meg forfatteren tidligere

  SvarSlett
 9. Heldige du som er på Lanzarote :) Håper du nyter hvert sekund!

  SvarSlett
 10. Tack för smakbiten och ha en bra söndag!

  SvarSlett
 11. Jeg har hatt Jorun Thørring på leselisten lenge, men jeg kommer visst ikke helt igang. Det hjelper ikke at du ikke er overbevist heller :-) Kos deg med varmen og ferien, Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er veldig overbevist om de to andre bøkene hennes om Aslak Eira. Denne siste var bare ikke like bra..eller jeg forventet en stigning. Takker.

   Slett
 12. Tack för smakbiten och ha det så skönt.

  SvarSlett
 13. Jeg synes det er vanskelig å finne krim som fenger meg. Derfor velger jeg bort krim, og går sikkert glipp av mange gode bøker. Men det er en underholdende sjanger. Uansett: takk for smakebiten.

  SvarSlett
 14. Tror inte jag har läst så många krim med internat-kopplingar, men är å andra sidan lite trött på deckare överlag just nu (eller snarare jag läser en del och hittar en massa saker jag inte tycker om så ser till att läsa annat...).

  SvarSlett
  Svar
  1. Keplers Ildvitnet hadde det som tema..bl.a.

   Slett
 15. Tack för smakbiten. Den här författaren är jag lite nyfiken på. ;)

  SvarSlett
 16. Takk for både omtale og smakebit :) Jeg tror kanskje vi ikke leser de samme krimbøkene, for jeg synes ikke det er så mye overgrep på skoler og institusjoner? Eller så har vi bare helt forskjellig fokus når vi leser :)
  Uansett: Kos deg på Lanzarote - hørtes deilig ut!

  SvarSlett
  Svar
  1. Mulig det Pia. Kanskje har det noe med fokus å gjøre også, siden jeg velger å lese disse bøkene, da temaet interesserer meg, kanskje fordi jeg også jobber i dette feltet (barnevern). (har jobbet mange år på institusjon også)

   Slett