søndag 9. november 2014

Soloppgang av Victoria Hislop

Interessant og gripende om en turistbys forfall og menneskelig grådighet og nød etter militærkuppet på Kypros i 1974.

Britiske Victoria Hislops fjerde roman handler om militærkuppet på Kypros i 1974, da Tyrkia okkuperte øya.  Før det åpnet ekteparet Papagosta Famagustas Kypros mest fasjonable hotell. Vi følger paret, hotellets glanstid, og to familier som på hvert sitt vis er knyttet til hotellet. Etter kuppet stenges byen av og ender opp som en spøkelsesby. Hislop har skrevet en detaljert historie om en by i forfall, en øy i kaos og menneskelig lidelse. I skyggen av krigen oppstår grådighet på sitt værste, men også godhet og samhold mellom mennesker som bryr seg om hverandre. Hislops styrke er grundig research, og i Soloppgang integreres den sømløst og jeg har lært mye om Kypros og konfliktene den nåværende republikken har vært gjennom.Foruten paret Papagosta og deres tjenere, møter vi familiene Georgious og Øzkan. De er henholdsvis gresk-kypriotere og tyrkisk-kypriotere.  På øya ellers er det store etniske konflikter mellom gruppene, men i Famagusta kan de leve side om side. Helt til konfliktene igjen tårner seg opp over Kypros og Tyrkia okkuperer øya. Folk flukter hals over hode og forlater alt de har. Til flyktningeleire og etterhvert til hovedstaden Nikosia når det blir tryggere der, og en del forlater øya. Over 200 000 gresk-kypriotere mistet hjemmene sine på Nord-Kypros og 40 000 tyrkisk-kypriotere ble fordrevet fra sør.

Hislop skildrer levende hvordan byen Famagusta blir til en spøkelsesby, hvordan husene blir overtatt av rotter og mus, gatene av reptiler, og stanken og forråtnelsen rår. Soldatene som patruljerer den piggtrådinngjerdete byen er som gribber når noen en sjelden gang forsøker å ta seg inn dit.

Etterhvert blir vi også godt kjent med familiene Georgious og Øzkan, og sammen med Papagostas følger vi dem boka og livet ut.

Jeg synes Hislop har skrevet en god og gripende historie, og jeg synes ikke denne er så full av klisjeer som VGs anmelder mener, hvor han kaller Hislop for klisjedronning og elendig litterær kokk. La gå at språket ikke er av det mest høylitterære og at det er lite undertekst, men hun kan det å koke sammen gode lesverdige historier på et historisk godt grunnlag, hvor det faktisk er en del å lære, og mer å bli nysgjerrig på. Selv måtte jeg google Kypros, fordi det faktisk er en øy jeg vet svært lite om, annet enn at min sønn nettopp var på ferie på Ayia Napa, og mange andre jeg kjenner før ham. Nå fikk jeg selv lyst til å reise dit. Kypros er forøvrig en del av EU, noe jeg finner rart siden SNL skriver at øya er en del av Asia. Er det noen som vet hvordan det henger sammen?
Mer fakta om Kypros også på wikipedia. Her står det i referansene at det er delte meninger om Kypros tilhører Europa eller Asia, og noen kaller det en del av Eurasia. Hm..

Hislops bøker har også hatt stor betydning, da spesielt romanen ØYA, som har ført til en enorm økning i turiststrømmen ut til Spinalonga på Kreta. Øya og Spinalonga har jeg blogget om HER. Jeg har også blogget om hennes forrige roman Tråden fra Tessaloniki i Hellas.

Andre anmeldelser og omtaler:
Intervju med Victoria Hislop på NRK.no - Hislop snakker her blant annet om hva som inspirerer henne, blant annet tomme hus og bygninger, og om de blandete anmeldelsene for boka Soloppgang. Noen mente at hun burde fokusere mer på kjærlighetshistorien og trekantdrama, og ikke skrive så mye om krigen og konflikten. Jeg synes derimot at det var det historisk/politiske og følgende av krigen som gjorde boka interessant.

Ingen flere? Ingen bloggere? Jeg fant faktisk ingen flere anmeldelser enn VGs elendige.
Har du blogget om boka, legg gjerne igjen en link i kommentarfeltet.

Oppdatert 18.11: Tines blogg har skrevet om Soloppgang

Takk til forlaget for leseeksemplaret.Foto: ark.noVictoria Hislop: Soloppgang, 381 s
Schibsted 2014


10 kommentarer:

 1. Gleder meg til denne en gang!

  SvarSlett
 2. Denne boken har jeg lyst å lese, godt å få servert en flott omtale til frokost! Hva VG skriver bryr jeg meg ikke om, for Tråden likte jeg godt, og når du sier at her er ting å lære, så henger jeg meg ikke opp i at formen er kjent. Gleder meg til å lese den :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du får lyst å lese boka Tine.:)

   Slett
 3. Jeg har denne boka liggende i hylla men jeg har ikke lest den enda. Jeg elsket Øya, men likte ikke Hjemkomsten. Det gjorde at jeg ikke leste Tråen, noe jeg tenker var dumt. Og at jeg ikke har begynt på denne. Jeg hører så mye fint om både Tråden og denne at jeg nok må gi etter :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke lest Hjemkomsten, men de tre andre.. Tråden kan absolutt leses. :) Jeg likte den.

   Slett
 4. Det ser ikke ut som jeg får korta ned på lista over bøker jeg har lyst til å lese, gitt...
  Var i utgangspunktet skeptisk til denne, selv om jeg har likt de andre bøkene jeg har lest/ hørt, men det ser ut til at jeg må gi den en sjanse likevel! Du overbeviser igjen :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, takk for at du lar deg overbevise.:) Den leselista her blir heller ikke kortere, men sånn er nå leselivet..;)

   Slett
 5. http://www.spinalonga.me/Kjop/OYA---DVD/oya---dvd.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips. Ser av overskuddet av videon/TV-serien går til vanskeligstillte barn i Hellas. Bra!

   Slett