søndag 9. november 2014

3 kjappe: Stoner, Kråkejenta og Kjærlighet

I uka som gikk var jeg på ferie på Lanzarote, og hørte to lydbøker via Storytel, og leste en gammel liten bok jeg hadde med, samt to andre som jeg har skrevet om allerede. Jeg gikk en del turer med lydboka på øret, samt at den var ganske god å ha på fly og flybuss, og ikke minst i innsjekkingskø. Alle disse tre bøkene jeg nevner i dag, er gode bøker, og dere skal få en liten smakebit siden det er søndag.


STONER
Mange av dere har vel lest John Williams Stoner. Har du ikke gjort det, så gjør det. Det er en nydelig bok. Den  er lavmælt, vakkert skrevet, stemningsfull, trist, fin, kjærlighetsfull til både mennesker og litteraturen.
Jeg hørte boka innlest på svensk av Bjørn Granath, som gjorde det aldeles fortreffelig. Eneste minuset med boka var at den tok slutt.

I sitt førtitredje år oppdaget William Stoner det andre, langt yngre, hadde oppdaget før ham: at den man elsker først, ikke er den man elsker sist, og at kjærligheten ikke er et mål, men en prosess hvorigjennom en person forsøker å bli kjent med en annen.

270 s.  Norsk utgave 2014 , Cappelen Damm. Papirutgave vunnet, lydbok via Storytel


KJÆRLIGHET
Hanne Ørstavik  er en norsk forfatter som har vunnet mange priser og er kritikerrost. For noen år siden kjøpte jeg Kjærlighet på restesalg, og den har støvet i hylla mi frem til nå. Kjærlighet er en tynn liten bok på litt over 100 sider. Den handler om en alenemor og hennes sønn. En kald vinterkveld går de ut en tur, og blir borte på hver sin vandring og treffer noen. Dette er en sterk liten bok, litt småuhyggelig etterhvert, og trist. Tone har skrevet et fint innlegg om boka HER.

Når jeg blir gammel skal vi reise av sted med toget. Så langt det bare går an. Se ut av vinduet på fjell og byer og sjøer, snakke med folk fra fremmede land. Være sammen hele tiden. Aldri komme fram.

107 s, Forlaget Oktober 1996.


KRÅKEJENTA
Kråkejenta av Jerker Eriksson og Håkan A Sundquist er også en bok jeg har hatt ulest i hylla en stund. Jeg lastet den ned fra Storytel og hørte den i går og dag. Jøje meg for en spennende og velskrevet bok. Den inneholder også mye om dissosiative lidelser, og man får forklaringer på hvorfor pasientene til psykologen Sofia er som de er, dog uten at det blir belærende. Sofia bistår politiet som sakkyndig . Boka handler om barn som blir funnet bestialsk mishandlet og drept. Stikkord ellers er  barnesoldater, menneskehandling, unger som ingen etterlyser, som ikke finnes, seksuelle overgrep, pedofili, samliv. Boka er ganske grusom, og det er egentlig alt for fæle detaljerte skildringer av en del ting her for meg, men siden boka ellers var så bra,  kom jeg meg gjennom den ganske fort. Jeg tror jeg må lese den neste for å høre hvordan det går med Victoria Bergmann, Sofia, etterforsker Jeanette Kihlberg og sønnen Johan.

Hun visste at hun ble høy på svik, og at hun brukte løgnen for å ha det bra. Å ha to mennesker i sin vold og selv bestemme hvem man skulle klappe og hvem man skulle slå. Om man byttet på og vilkårlig byttet offer, fikk man dem begge til å hate hverandre og gjøre hva som helst for selv å få ros.

407 sider. Front forlag 2011. Lydbok Storytel, lest av Ingrid Vollan- veldig godt lest. 

Da ønsker jeg dere alle en riktig god søndag. Vil du se flere smakebiter ta en titt inn i Maris blogg Flukten fra virkeligheten.
Playas de Papagayo, Lanzarote. Her lå jeg i går. På spaserturen til og fra hørte jeg på Kråkejenta. (eget foto)


42 kommentarer:

 1. Sol, värme och bra böcker... kan inte bli bättre :)

  SvarSlett
 2. Låter härligt med en vecka på Lanzarote. Kråkflickan läste jag för ett bra tag sedan och tyckte väldigt mycket om, men har ännu inte läst sista delen i trilogin.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var.. Har lasta ned Hungerilden og er klar for den på lydbok. Har papirboka et sted også, men vet ikke hvor den er..

   Slett
 3. Fine smakebiter i dag! Nyt ferien i lange drag. Ha en fin søndag i sol og varme.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det , men du har nok lest for fort, for jeg hadde kommet hjem i går da jeg skrev innlegget.;) Skule gjerne vært lengre og hatt mer ferie, men dog..

   Slett
 4. Skönt med värme och sol! Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 5. Låter härlig med semester, Stoner har jag ännu inte läst men står på läslistan

  SvarSlett
  Svar
  1. ja, det var det..::) Og Stoner, den må leses.

   Slett
 6. Ikke lest noen av disse, men noterer dem ned. Den første har jeg notert meg tidligere og skjønner at bør leses. For et herlig bilde. Ferie høres deilig ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er bare så bra! Og ferie likeså..

   Slett
 7. Så herlig det må ha vært med litt sol og varme rett før vinteren setter inn her hjemme, en liten forlengelse av sommeren! Jeg har lest Stoner og hva er det å ikke like med den liksom? Den nederste har jeg liggende her og har hatt det lenge, den må skyves oppover på listen, mens Østravik sin har jeg ikke hørt om ( hadde ikke hørt om forfatteren til inntil nylig heller) men jeg står på venteliste inne på ebokbib for den nyeste boken hennes. Kanskje jeg skulle fått med meg denne også. Tusen takk for smakebitene, Anita og ha en fin søndag :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var godt, skulle bare vart lengre.. Ja, hva er det ikke å like med Stoner liksom? utrolig fin bok.. Jeg merket at hun, Ørstavik, hadde litt av den samme skrivestilen her som i den nyeste jeg har lest. Anbefales. Og kråkejenta da, terrible, men likevel.. Takk i lige så.

   Slett
 8. Böcker är ett perfekt tidsfördriv. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 9. Så mange flotte smakebiter du serverer i dag. Enig med deg at Stoner må leses, den var helt fantastisk. Ørstavik hopper jeg glatt over, men den siste boken må jeg snuse litt på. Lurt å ha lydbok på øret når en er ute og flyr. Håper du nøt den siste dagen din i varmen, regner med du er på vei hjem nå? I Bergen både blåser og regner det, så det er godt du skal fly rett forbi :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant, og takk for det Tine. Ja, kom hjem i går kveld, så dette innlegget ble skrevet før leggetid, da jeg var trøtt og sliten, men dog. Ble ikke mye nyting av varme i går siden det var reisedag, og jeg ikke er av den type som står opp klokka seks eller når sola står opp..hehe. Her hjemme er det nå helt tydelig at mørketiden har satt inn, har vær tlitt mørkt i hele dag.

   Slett
 10. Tack för smakbitarna! Kråkflickan och Stoner har jag läst och tyckte bägge var ganska bra. Vad härligt det låter med strandpromenader:-)

  SvarSlett
 11. Jeg har Stoner liggende her, men har ikke fått lest den enda. Det var en fantastisk ide med lydbok på flyplassen. Det skal jeg tenke litt på (skal ut og reise om 11 dager) :-) Ønsker deg en fin dag, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke vent så lenge som jeg gjorde, eller .. vil du ha noe godt tilgode, så.. vent. Ja, lydbok er fint det. En kollega av meg som reiser ukentlig til Oslo bruker altid lydbok på reisene og flyplassen og gjennom sikkerhetssjekk etc.. Gjør det lettere å reise istedet for å kjede seg. Takk i lige så.:)

   Slett
 12. Tack för smakbitarna :) Har inte läst eller lyssnat på någon av dem innan.

  SvarSlett
 13. John Williams Stoner har jag inte läst något av, blev intresserad att göra det nu. Tack för presentation och smakebit. Ha det gott! :)

  SvarSlett
 14. Stoner finns på min att läsa-lista. Ha en fin söndag :)

  SvarSlett
 15. Tack för smakbitarna! Stoner ser jag fram mot att lyssna på snart, Björn Granath är en av mina favoritinläsare. Kråkflickan står på läslistan, lyssnar kanske även på den. ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Granath leste Stoner aldeles nydelig.:) Har lastet ned Hungerilden også, den er også lest av svenske som jeg ikke husker navnet på i farta.

   Slett
 16. Vad härligt med värme! Det såg väldigt fint ut. :) Kråkflickan gillade jag väldigt mycket. Tack för smakbiten! Ha en bra söndagskväll.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var deilig.. Takk selv..og i lige så.:)

   Slett
 17. ...Eneste minuset med boka var at den tok slutt... skrev du. Og der slo du ned alle mine grunner til å ikke lese den boka :)
  Kult at ferien ble vellykka :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Antar du like den .:) Takker..

   Slett
 18. Høres godt ut med sol og varme nå... :)
  Takk for smakebitene og boktips! Jeg har ikke lest noen av disse.

  SvarSlett
 19. Tack för fina smakebitar! Stoner vill jag gärna läsa - roligt att du gillade den. Du ser ut att ha haft en fin ferie. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig, så fint at du vil lese Stoner.:) Ja, ferien var bra..

   Slett