søndag 23. november 2014

Smakebit på søndag ( 97) : De fem årstidene

Endelig søndag. Det ligger en skygge av mørkhet  her. Både ute og inne. Slik er det i slutten av november i Trondheim når sola ikke slipper til. Da kan det være fint å være inne å lese. Tenne noen ekstra talglys, masse kaffe, seigmenn i skåla.  Jeg har vært på julebord både fredag og lørdag, så da er årets julebord unnagjort. Nå skal jeg lese. Har startet på Gaute Heivolls siste; De fem årstidene, som dere skal få smakebit av.


Fra forlagets omtale:
De fem årstidene har Gaute Heivoll skrevet fram en tapt verden, som tross sin lille utstrekning framstår i stor prakt og rikdom. Det er en roman om å kjempe mot elg og grevling, om å skaffe vann til blomstene, om å holde seg fast i hverandre. En roman om å dø. En roman om å elske. Om nødvendigheten av å skape mens man ennå har mulighet. 

Han vil male. Når han pensjoneres skal han endelig få tid. I trettifire år har han vært konduktør på toget mellom Oslo og Stavanger, og til sammen har han tilbakelagt en strekning tilsvarende femtini ganger rundt jorden. Nå skal han hjem. Til malingen. Til hagen. Til henne. Men året som kommer skal bli helt annerledes enn det han har sett for seg. 

Høsten 2012 får Gaute Heivoll for første gang se de mange filmopptakene bestefaren gjorde våren og sommeren 1978. Der får han se mormoren, sine unge foreldre, og ikke minst seg selv som nyfødt gutt. Men det mest fremtredende i opptakene er likevel hagen, som besteforeldrene pleiet med kjærlighet og omsorg.


Forfatteren har fått gode kritikker for boka, men jeg synes foreløbig den er for rolig, for stille. Så kanskje jeg må legge den litt tilside, til det passer bedre for meg å lese en slik stillferdig bok. Det skal være humor i denne også, slik dette intervjuet i Dagbladet viser. Dit har jeg enda ikke kommet. Jeg leser for harde livet norske bøker med tanke på bokbloggerprisen for tiden, så det er viktig å lese de bøkene som fenger best først, kanskje?  

Har du lest boka? 

Her er en smakebit:
"..De tynne penslene, de friske fargene, den nye fuglelampa der han kanskej kunne plassere enda en gorilla. Greinene på plommetreet. Lyset om kvelden. Han begynte å gå bortover mot sykkelskuret og mopeden, som hadde fått et hvitt snødryss over skinnsetet. Ingen andre hadde gått der før ham. Det var han som laget de første sporene. " ( s. 38)

Vil du lese flere smakebiter ta en titt inn i Maris blogg Flukten fra virkeligheten, da vel.:) Ha en fin søndag!

OPPDATERT MED ANMELDELSE HER! 25.11.14


29 kommentarer:

 1. For en travel søndag vi har vi bokbloggere :) Gaute Heivoll sin siste bok har jeg lest. Den er rolig, så å lese den mens en er i farta er gjerne ikke det ultimate. Jeg likte hans forrige bok hakket bedre, men les for all del denne før du skal nominere :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Akkurat det jeg trodde ja, føler det når jeg er for hektisk eller har for mye å tenke på, så matcher det ikke med en så rolig bok.. Ja, jeg vil ikke gi opp boka, men jeg tror som du sier, at timing her er veldig viktig. :) Jeg likte godt han forrige bok, samt Før du brenner ned..

   Slett
 2. Takk for smakebit. Leste boka: Før jeg brenner ned av samme forfatter tidligere i år, men likte den dessverre ikke likte godt som mange andre gjorde, så vet ikke om jeg skal lese mer av ham? Har litt lyst for de fleste av bøkene hans virker litt interessante så jeg ser ikek vort i fra at jeg kommer til å gi ham en sjanse til som jeg gjør med andre forfattere:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror dette er en helt annen bok enn Før du brenner ned.. Selv likte jeg Før du brenner ned, den var intens på en annen måte. Ikke så lavmælt som denne.. Ja, hvorfor ikke gi den en sjanse?

   Slett
  2. *ser ikke bort, (skulle det stå) jeg skriver litt sabla fort enkelte ganger og da er det ikke alltid jeg får bokstavene med meg. Beklager det:)

   Slett
  3. Det går helt fint, jeg gjør det samme selv ganske ofte..;)

   Slett
  4. Før jeg brenner ned var vel litt annerledes fordi den er mer biografisk? Har ikke lest annet av Heivoll, så kommer nok til å lese en bok til av ham for å se om hans forfatterskap er noe for meg eller ikke:)

   Slett
  5. Denne er også biografisk på en måte, fordi den handler om Gautes besteforeldre, så den er nok veldig personlig. Før du brenner ned- var også basert på faktiske hendelser fra hjemstedet til Gaute- men der en sterk historie med mye dramatikk.. Jeg tror ikke De fem årstidene er så dramatisk, men det vet jeg jo ikke enda, egentig, fordi jeg bare har lest ca førti sider..

   Slett
  6. Vet at Før jeg brenner ned var basert på en sann historie fra hjembygda og at han flettet inn en del av sin egen tid i historien (har jo lest boka). Var bare usikker på om de andre bøkene også var "biografiske" for har lite kjennskap til forfatterskapet hans generelt. Kommer til å prøve meg på en bok til av ham. Vet ikke hvilken og ikke når for har så mange bøker som skal leses for tiden, men alt til sin tid:) Ha en fin søndag:)

   Slett
  7. Over det kinesiske hav og Kongens hjerte er ikke biografiske som denne og som Før du brenner ned.. Takk i lige så.:)

   Slett
 3. Har ikke lest noe av ham før men jeg husker at det hastet med å kjøpe "Før jeg brenner ned" men den står fin og ulest i hyllen enda. Sånn kan det gå. Denne skal jeg lese før jul en gang jeg også. Tusen takk for smakebiten og ha en fortsatt fin søndag :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn kan det gå, Beathe. Man blir så ivrig, og så kommer det alltids noen andre bøker imellom.. Velbekomme, god søndag til deg også.:)

   Slett
 4. Jag läste För jeg brenner ned 2011 och det är en av de bästa böcker jag läst. Kanske för att den var den sista boken pappa och jag läste och diskuterade. Men nåväl, när jag var i Oslo för några veckor sedan kunde jag inte motstå den här och läste den direkt Den var lugn och finstämd och jag tyckte mycket om den. Håller på att skriva recension som jag hoppas få upp på bloggen i morgon. Trevlig söndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den var en sterk bok.:) Har hørt den skal filmatiseres nå.. Ha en trevlig søndag du også.:)

   Slett
 5. För lugn och stilla låter inte som en bok för mig, men tack för smakbiten.

  SvarSlett
 6. Ibland passar det med en långsam bok. Ibland inte. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 7. Har lagt merke til denne boken. takk for smakebiten

  SvarSlett
 8. Har lest tre bøker, (kanskje fire?) av han, men ikke kommet så langt at jeg har fått med denne. Ser meg ikke mål på å lese alle de norske som sikkert kan nomineres til pris. Blir helt matt ved tanken. Skal prøve å sette opp mine forslag per i dag i løpet av de første dagene. Ha en fin kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ferdig med boka nå, den er fin..Ja, skjønner du blir matt- det er jo utrolig mange norske utgivelser i år. Men du har da allerede lest en del? Spen tpå dine tips.:) Ha en fin kveld du også.:)

   Slett
 9. Låter som en bok när man vill läsa något lugnare och det är skönt att göra det mellan varven. Tack för tips och smakbit! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en fin bok..ble ferdig med den i kveld.:)

   Slett
 10. Skal lese den ja, har lest de andre fra han.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er verdt å lese, selv om jeg ikke synes det er hans beste. Men så er det mer som en personlig beretning i romanform og en personlig bok.

   Slett
 11. Jeg tror jo på det at bøker er som mennesker. Noen ganger skurrer det, noen ganger ønsker man noe annet. Det betyr ikke at mennesket eller boka er feil, det er bare feil tidspunkt. Les noe annet. Kom tilbake til Heinevoll seinere :)
  Vet ikke om det gir mening for deg men dagsform er viktig for leseopplevelsen.
  Ønsker deg en super uke :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var ikke noe skurr her, den var bare rolig. Men jeg leste den ferdig i går, som jeg skrev lenger opp her..Jeg er helt enig i at dagsform og timing er viktig ift til leseopplevelsen. Tror det er slik for de fleste. Fin uke til deg også Marianne.:)

   Slett
 12. Denne også, ja! Den er slett ikke avskrevet, bare litt glemt i alt det andre som roper enda høyere om å bli lest..

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette er ikke en bok som roper høyt, fordi den er så stillferdig.. Men Heivoll skriver fint som alltid, verdt å få med seg. Men det var noe med disse prioriteringene da…;)

   Slett