søndag 14. juni 2015

Smakebit på søndag (121): Begravelsesriter

I dag har det omsider vært litt oppholdsvær (lørdag) og jeg har høstet inn masse rabarbra. Nå har jeg lett etter oppskrifter for hva jeg kan gjøre med den, og i morgen blir det safting, sylting, juicing og frysing. Selv om det har vært mye regn og kaldt i mai og juni, så har det vokst som bare det her i Trøndelag, og rabarbraplanten har blitt veldig stor. Travelt har det også vært siste uka, og jeg har lest lite. Jeg har rukket å lese ferdig en biografi om Rudolf Steiner i forbindelse med Moshonistas biografilesesirkel og nå leser jeg Hannah Kents Begravelsesriter i forbindelse med en annen lesesirkel. Og etter det ser jeg frem til kun lystlesing resten av sommeren.Omtale fra forlaget:

Island, 1829. Agnes dømmes til døden for medvirkning til et dobbeltdrap, og blir i påvente av henrettelsen plassert hos en bondefamilie. Fulle av frykt og avsky unngår de henne som best de kan. Den eneste som prøver å bli kjent med henne, er en ung prest som er ute etter å frelse hennes fortapte sjel. Mens sommer glir over i vinter, og elementene tvinger hele husholdningen til å jobbe side om side, begynner Agnes' fatale historie om lengsel og svik å rulles opp. Og mens dødsdagen kryper stadig nærmere, står ett spørsmål og dirrer: Gjorde hun det, eller ikke?

Begravelsesriter er en sterk og gripende roman. I et vakkert, krystallklart språk skildres Islands dramatiske natur, hvor hver dag er en kamp for tilværelsen. Romanen er basert på en sann historie.Boka er veldig interessant, og den grep meg fra første side. Jeg har lest cirka 80 sider og her er en smakebit:

"Noen ganger undres jeg om jeg ikke allerede er død. Dette er ikke noe liv. Å vente i mørket, i stillhet, i et rom som  er så skittent at jeg har glemt lukten av frisk luft. Nattpotten er så full at den snart kommer til å flyte over, hvis ingen kommer og tømmer en snart.
  Når var de her sist? Ale er bare en eneste lang natt nå. (s.28)"


Vil du lese flere smakebiter fra andre bøker, ta en titt inn i Maris blogg Flukten fra virkeligheten da vel.:) Ha en fin søndag!Oppdatert 16.06.15 med anmeldelse HER

39 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten. Det här är en författare jag är nyfiken på sen tidigare.
  Vi har också enormt stora rabarber!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne boka tror jeg blir bra. Lover godt så langt. Og Rabarbra er også bra! :)

   Slett
 2. Bra og fistende smakebit! Ha en fin søndag med rabarbraen din! Det smakte godt med både dessert i dag, sammen med litt jordbær, og syltetøy, sammen med fiken. Anbefales.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Åslaug Håper selv rabarbraen smaker også, tenker å lage syltetøy og saft i morgen, har funnet mange fine oppskrifter på nett. Din dessert høres også nydelig ut.:)

   Slett
 3. intressant smakebit! förfärlig historia! önskar att jag hade rabarber. jag brukar koka rabarber/jordgubbsmarmelad varje sommar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant, boka er bra. Håper du får tak i rabarbra i sommer også::)

   Slett
 4. Så herlig å kunne høste sin egen rabarbra! Vi elsker rabarbrapai, og jeg har laget det 4 ganger i vår, men må nok handle stilkene på butikken. Har plantet en rabarbrabusk en gang, men den strøk med om vinteren. I dag skal vi ha rabarbragrøt som mamma kom med i går til dessert, mmmmmmm jeg gleder meg.
  Begravelsesriter har jeg lest, og jeg likte den veldig godt. Etter Karitas ble jeg begeistret for landet og den historiske settingen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant, måtte ta dem før de vokste seg altfor store og grove.. Har to kilo i fryseren, en kjele klar for safting, har laget 600 g syltetøy, juicet et par glass med rabarbra i (ble dog litt surt, men hadde i litt honning, så hjalp det), skal gi bort et par kilo, og så vokser det sikkert ut nye forsyninger utover.. Island er et facsinerende land, jeg har vært der en gang. Liker sælig bøkene til Arnaldur Indridason, og en bok av en annen islandsk, som skrev om sin bror som var shcizofren, noe med Engler.. husker ikke forfatteren. Har både Karitas og et par andre islandske på vent her..

   Slett
 5. Denna bok har jag tänkt läsa någon gång! Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 6. Spännande! Den här boken köpte jag för bara några veckor sedan, har varit väldigt nyfiken på den efter att bra jag hört :)

  SvarSlett
 7. Den här boken har jag läst på svenska och gillade den verkligen. Ha en fin söndag :)

  SvarSlett
 8. Har varit nyfiken på den här boken ett tag. Trevlig söndag!

  SvarSlett
 9. Var tvungen att kolla upp om boken översatts på svenska. Titel då; En mörderska bland oss. Blev verkligen lockad att läsa den nu. Tack för smakebiten! Tips: Fryser man in rabarber från försommaren kan man sätta lite extra smak på höstens äppelmoskok genom att blanda i förvällda rabarberbitar. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj, det var en annen tittel, ja.. Den norske er vel tett opp til originalen: Burial rites.
   Takk for rabarbratips. Har fryst ned 2 kilo nå. :)

   Slett
 10. Jag köpte den här boken för inte så länge sen och den verkar bra! Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 11. Den här väntar på mig i bokhyllan. Jag ser fram emot att läsa den. Tack för smakbiten. Ha en fortsatt trevlig söndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Da har du noe å glede deg til.:) Takk selv.

   Slett
 12. Takk for smakebiten. Denne høres ut som en som er verdt å merke seg :)

  SvarSlett
 13. Jeg kunne tenkt meg å lese Begravelsesriter, Det høres bra ut. Jeg liker historiske romaner og også å lese om Island, så dette burde være full klaff :-D Ønsker deg en fin søndag, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er bra så langt, veklser mellom fortellerperspektiv, og veldig poetisk skrevet innimellom..Takk i lige så.:)

   Slett
 14. Låter som en bra bok.
  Våra rabarber är också stora!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er den. Og rabrabra er godt.:)

   Slett
 15. Den här har jag varit nyfiken på ett tag :)

  SvarSlett
 16. Jag gör marmelad av mina rabarber. Det blir gott!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har jeg gjort i dag også. Enig: Det er godt.:)

   Slett
 17. Tack för smakbiten, den här har jag läst på svenska. Gillade den jättemycket! :)

  SvarSlett
 18. En bok som jag inte hört talas om tidigare. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 19. No vart eg skikkeleg nysgjerrig! Fin smakebit. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en kjempegod bok, anbefales. Ble ferdig i går.

   Slett
 20. Leste den i januar. God bok, men ble ikke helt hekta:/

  SvarSlett
  Svar
  1. Skjønner.. den har noen lange fortellerpartier som demper rytmen noe, synes jeg, ellers veldig bra bok.

   Slett