søndag 7. juni 2015

Smakebit på søndag (120 ) : Blod på snø av Jo Nesbø - OPPDATERT MED MIKROOMTALE!

Det byr meg egentlig imot å reklamere for Jo Nesbø, siden han får så mye oppmerksomhet uansett. Men siden det faktisk er den boka jeg leser akkurat nå, og siden det er søndag, så er det den jeg vil legge frem en smakebit av. Jeg leser/hører også en annen krim for tiden, på lydbok, Jussi Adler-Olsens Marco-effekten,  men den ligger litt på vent nå, siden jeg ikke har hatt anledning/ork til å lytte til lydbok for tiden. Jeg skal også i gang med en biografi om Rudolf Steiner, men det blir i morra. Blod på snø har jeg lånt på biblioteket, etter å ha stått lenge på vent, og det er kort lånetid. Så derfor er jeg i gang med den.


Forrige helg ble det ingen smakebit, siden jeg var på Lillehammer, norsk Litteraturfestival som var meget interessant, givende, sosialt og fornøyelig. Da jeg kom hjem har jeg innimellom lange arbeidsdager lest ferdig svenske Lena Anderssons Uten personlig ansvar. Hun var også forfattergjest på Lillehammer, og jeg fikk med meg noe av samtalen med henne. Jeg har blitt veldig begeistret for hennes to siste bøker, og føler ekstra for å nevne det, siden det er mange svenske bloggere som deltar i denne søndagsmakebiten. Hva synes dere om Lena Andersson? Hey??


Jepp, da går vi til norske Nesbø, som bør være kjent for de fleste. I alle byer jeg har vært i, i Europa, har jeg sett oversatte bøker av Jo Nesbo i bokhandlerne. Ingen tvil om at han er populær. Men jeg skiter i om jeg banner i kjerka, når jeg forteller at jeg faktisk ikke har kommet meg gjennom en eneste Jo Nesbø-krim . Jeg har prøvd på et par, men la dem bort.
Blod på snø skal være en annerledes Nesbø-krim, ikke en Harry Hole-sak, og dessuten mye kortere. Så vi får se. Det går greit så langt.

Handling:
Etter ti Harry Hole-bøker, "Hodejegerne" og "Sønnen" har Jo Nesbø skapt enda et nytt romanunivers. 

Hovedpersonen i Jo Nesbøs nye thriller er Olav Johansen, en ordblind leiemorder som har det med å forelske seg. 
Vi er i Oslo, desember 1975, den kaldeste vinteren i manns minne. Samtidig som Olav sliter med å få ferdig et langt kjærlighetsbrev, jobber han som leiemorder for Daniel Hoffmann, som kontrollerer hovedstadens heroinmarked. Hoffmanns bande blir utfordret av Fiskeren, en narkoselger som bruker butikken sin på Youngstorget som dekkoperasjon. Hoffmann kjenner seg truet fra alle kanter og lover Olav femdobbelt honorar og evig juleferie for et siste oppdrag: Han skal ekspedere kona, den vakre og forføreriske Corina. (fra forlagets side)


Smakebit:
    Han slo henne.
    Først ble jeg så forbløffa at jeg tenkte at jeg ikke hadde sett riktig. Men så gjorde han det en gang til.Slo henne hardt i ansiktet med flat hånd. Huet hennes ble kasta til side, og det blonde håret filtra seg inn i fingra hans. Jeg så på munnen hennes at hun skreik.
Den ene hånda hans klemte rundt strupen hennes mens den andre dro av henne kjolen. ( s.29) 

Da ønsker jeg dere alle en riktig god søndag, og ta gjerne en titt inn i bloggen til Astrid Terese som vikarierer for Mari (Flukten fra virkeligheten) med smakebitene i dag.

OPPDATERT MED MIKROOMTALE :
Jeg leste ferdig boka i kveld. Den er veldig lettlest, språket er friskt, enkelt for det meste, nesten naivt- eller Olav Johansen er ganske naiv. 
Til tider er det fine miljøskildringer, til tider er det litt artig, nesten komisk, leser jeg en parodi? - til tider er det småkjedelig. Men slutten er snerten, og ikke helt forventet. 
Passe grei nok bok , men ingen høydare. 47 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten. Den här läste jag förra veckan. Och ja, den är annorlunda. För mig som gillar hans andra böcker var inte det så positivt :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Værssågod.:) Har hørt forskjellige meninger om denne boka, noen som du, mens andre likte den godt..

   Slett
 2. tack för smakebiten! har inte läst något av Nesbö, men jag har en titel i min hylla

  SvarSlett
 3. Jag har faktiskt inte läst något av Nesbø än, fast det börjar bli dags att åtgärda det. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan jo være kjekt å prøve å skjønne hvofor bøkene hans er så populære, men man trenger jo ikke like dem for det...

   Slett
 4. Många läser Jo Nesbø nu, och alltmer nyfiken blir man på att läsa något själv! Tack för smakebiten och ha en fin söndag. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. De gjør det i Sverige og ja? Også i mange andre land.. Takk i lige så.

   Slett
 5. Takk for smakebiten. Jeg har kun lest snømannen av Nesbø. Den var utrolig spennende. Har flere av Nesbø sine bøker på vent i bokhylla. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Snømannen har jeg hørt skal være så fæl og skummel.. Takk du og.:)

   Slett
 6. Leser du ikke Nesbø? Jeg elsker krim som er spennende og grufull, så jeg sluker serien om Harry Hole i et jafs. Denne her er helt annerledes, så kanskje den faller i smak. Håper du har det fint der du er, her i Bergen henger tåken lavt og det regner, men jeg går i knebukse og lager rabarbrapai i dag, akkurat som om det var sommer :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, og det har jeg vel skrevet i flere kommentarfelt rundt omkring.. Jeg har prøvd , men kommer ingen vei med dem jeg har forsøkt (Frelseren og en annen ) Vet ikke helt hvorfor, kanskje har vi bare ikke den rette kjemien.. Samme drittværet her Tine, det har det vært lenge, regnet har høljet ned, vinterklær brukes fortsatt og man venner seg til at det er sånn… Gleder meg til august, da skal jeg en uke til Hellas.:)

   Slett
 7. Jeg er heller ikke overbegeistret over Jo Nesbø, men syns jo det var litt stas å se bøker i alle farger og språk liggende på solsenger rundt bassenget da vi var på ferie i Tyrkia i fjor. Tror nok ikke denne blir øverst på leselista med det første...

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig i det Anettem han er jo norsk. Syns det er stas å se norske bøker i utlandet., Jørn Lier Horst har jeg sett, Karin Fossum, Anne Holt--men mest Jo Nesbo! Han er over alt, bokhandlere rister litt på hodet når jeg snakker med dem, tydelig de er bestselgere overalt også..

   Slett
 8. Takk for smakbiten. Denne her har jeg lyst til å få lest i løpet av året. Er jo klar over hvor forskjellige fra Hole-bøkene den er, så det skal bli spennende å se om det har noen betydning for meg i det hele tatt. Nå er det lenge siden jeg leste en av hans andre bøker da, så kanskje det hjelper på?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan jo hende..Jeg synes det er litt morsomt med den brede Oslodialekten og retropreget.

   Slett
 9. Den har jag läst om tidigare på många ställen. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 10. Den här har jag läst och tyckte den var helt okej. Tack för smakbiten :)

  SvarSlett
 11. Nyfiken på den här boken så tack för smakbiten!

  SvarSlett
 12. Fick en liten braincrasch här, när jag läste din ganska otäcka smakbit som avslutade med önskar er alla en riktigt god söndag. Tog en halv sekund innan jag fick ordning på tankarna :)

  SvarSlett
 13. Jeg er også blant dem som har slukt Harry Hole bøkene. Og syntes at de var virkelig bra. Jeg er litt mer usikker hva jeg synes om >blod på snø. Den var fin på sitt vis men litt kort, kanskje? :-)
  Ønsker deg en fin søndag, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Synes det er fint med korte bøker jeg, men hvis det går utover innhold og dybde, så er det jo dumt. Noen greier å si mye på mindre ord, og det er en kunst. Vet ikke om Nesbø greier det, enda..
   Takk i lige så!

   Slett
 14. Jeg er også en av de som har lest alt av Nesbø. Om alle bøkene er like bra ... Som spenningsroman synes jeg vel Blod på snø falt dårlig ut, men som en hyllest til Oslo og som en hyllest de hardkokte noirbøkene fra 50 tallet ( som Chandler, Thompson) er den fin
  Begynte på Rettsstridig forføyning i går - og jeg nyter den :) For et språk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne var småkjedelig innimellom, men noe var artig.. Spennende ble den vel egentlig aldri.. Men slutten var snerten.
   Så bra du liker Rettstridig forføyning.:) Kos deg videre.

   Slett
 15. Spennende smakebit, men som også ga meg frysninger!
  - Siri

  SvarSlett
 16. Tack för smakbiten. Har fortfarande bara läst en bok av denna författare. Borde läsa fler.

  SvarSlett
 17. Tack för smakbiten, men just nu har jag uppehåll på deckare. Kanske blir det tid enare. Han lär ju vara en av de bättre deckarförfattarna. Ha det!

  SvarSlett
 18. Tack för smakebiten har läst en av hans första böcker men sedan var det stop.
  Mia

  SvarSlett
 19. Tack för smakbiten! Den här ska jag lyssna på så småningom. Gillat de böcker om Harry Hole som jag läst men det gick inte så bra med Sonen. Ska bli intressant att se hur denna är. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir spennende å se om du liker denne da..

   Slett
 20. Den här kom nyligen ut på svenska, så jag har hört en del om den :-) Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 21. Jeg har heller ikke funnet kjemien med Jo Nesbø, men det gjelder sikkert for 99,9% av alle krimforfattere også. Leser krim bare hvis jeg får betalt for det ;)
  Men høres nesten søtt ut med en ordblind leiemorder som drømmer om den store kjærligheten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, plottet er ganske søtt, på en måte..

   Slett
 22. Tror jeg styrer unna denne. Er dessverre ingen fan av Jo Nesbø og kommer nok aldri til å bli det ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, alle kan jo ikke bli det, bra vi er flere.;)

   Slett
  2. PS: Du har fått en award. Sjekk bloggen min for nærmere informasjon og følg instruksjonene. Håper du og de jeg har linket til deltar:)

   Slett
 23. Trevligt att du kom igenom en bok av denna författare också!

  SvarSlett