tirsdag 23. juni 2015

En mørkere Himmel- en forrykende kanarisk pageturner fra det nye krimparet Jungstedt & Eliassen

Mari Jungstedt, svensk krimdronning og tidligere nyhetsanker traff den norske ungdomsbokforfatteren Ruben Eliassen, det ble kjærlighet, de flyttet til Gran Canaria og skapte krim sammen. En mørkere himmel, ble for meg en forrykende thriller fra den vakre milde øya som jeg har blitt så glad i som feriegjest noen vintre. Etter denne boka blir Gran Canaria aldri det samme igjen. Om det er godt eller dårlig får tiden vise, men krimparets første bok i en serie fra øya ga meg i alle fall mye spenning og god underholdning for noen timer på tross av noen svakheter.Utenfor den lille fredelige fiskerlandsbyen Arguineguin oppdager noen fiskere en tidlig morgen en død kvinne ligge på en klippe nedenfor den norske sjømannskirken. Hun er blond, naken og kroppen er lagt til som et kjent maleri; Botticellis Venus fødsel.

Den svenske journalisten Sara Moberg og norske eks-politimannen Kristian Webe fra det norsk-svenske konsulatet i Las Palmas havner ganske velvillige og nysgjerrige midt i dramaet og etterforskningen og blir faktisk en hjelp for politiet på godt og vondt.

Sara Moberg er dog i ivrigste laget og siden hun har en høy stjerne hos etterforsker Quintana får også hun litt informasjon fra politiet til sitt journalistiske arbeid.

Vi får bli med Moberg og Webe på en heseblesende etterforsking, ofte litt i forkant av det lokale politiet, noe som er litt irriterende til tider, fordi de utsetter seg for stor fare. Men det er jo også det som bidrar til å skape spenningen, hvis du lar deg rive med og ikke bryr deg om logiske brister.

Forfatterduoen har konstruert en pageturner av en thriller, med korte kapitler, kjappe skifter, høyt tempo og driv, så jeg bare må lese fremover, fremover..
Selv om jeg ganske sikkert vet hvem som er drapsmannen etter halvlest bok, er det andre interessante ting å være nysgjerrig på, så det ødelegger egentlig aldri helt spenningen. Det er mer å lure på, hva motivet er, for eksempel, og så vet man jo aldri helt om det kan være andre, eller om det er flere innblandet.
Jeg synes også det er veldig artig å lese en krim fra Gran Canaria, hvor jeg kjenner omtrent alle stedene som nevnes i boka, med unntak av Tasarte der det ligger et yogasenter som har sentral betydning i boka. Men Tasarte har jeg sjekket opp på kartet og det ligger litt øde til vest for Mogan. Jeg skulle også ønske at de gjorde mer ut av Aguimes når de først var der. Der er det nemlig et spennende museum med en egen hekseavdeling, og så er det ikke langt til grottelandsbyen Guayadeque. Men dit skal de kanskje mer i en senere bok?

Jeg er spent på hvilke steder de kommer til å besøke i senere bøker. Gran Canaria har mye å by på, ville fjell, små landsbyer, grottebyer, mumier, eldgammel historikk med guanchene, mørke lugubre steder i turistbyene, ja, et er beskrevet i denne boka, et massasjeinstitutt i Playa del Ingles. Vil de putte inn litt samfunnskritikk og sosialrealisme er det nok å ta av der også; høyt rusmisbruk både blant lokale og innvandrere/klimaturister, illegale flyktninger, barnevern. Rus og barnevernsproblematikk i Arguineguin toucher de faktisk innom, i boka.

En mørkere Himmel er lettbent underholdningskrim, men fy katta, så spennende, og fytti katta som jeg koste meg mens jeg leste. Noen ganger er lettlest hyperspennende krim helt ok.

Her er et innlegg jeg skrev for en tid tilbake om en vandring til Arguineguin, med bilder. Der  er det også bilder av sjømannskirken.

Den svenske originalen En mørkare himmel har ligget lenge på bestselgerlistene i Sverige. Den har absolutt potensiale til å gjøre det samme her i landet.

Den svenske bloggeren Johannesdeckarhjørna har blogget om boka.


     Den norske sjømannskirka i Arguineguin (eget foto) Rett nedenfor her lå den drepte blonde kvinnen.


Boka kommer i butikk til høsten. Jeg har vært så heldig å motta et forhåndseksemplar fra forlaget.


Mari Jungstedt & Ruben Eliassen: En mørkere himmel, 392 s
Juritzen forlag 2015

Kilde: Leseeksemplar


12 kommentarer:

 1. Flott omtale - denne ser interessant ut. (Morsomt at du fikk med Arguineguin også - tenkte å ta en ny tur dit på senhøsten......)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi. Fort skrevet i kjempetrøtt tilstadn, men jeg liker å skriver fra meg de bøkene jeg er ferdig med før jeg startet å lese på nye.. Og nå skal jeg lese Monster av Jørgen Jæger. Krimstim.:) Arguineguin er så fiiin…. :)

   Slett
 2. Den har jeg også fått. Ser ut til at vi får de samme bøkene:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tror de har sendt ut de nye krimbøkene til flere av oss som har vist interesse for dem.:)

   Slett
  2. Det er godt man ikke er glemt:)

   Slett
 3. Sverige + Norge = Sant :) men fra Gran Canaria? Skjønner på omtalen din at det funker, så hvorfor ikke :) Måtte snu meg til ulest-hyllen min, og sannelig ligger den ikke der og flotter seg. Heldige meg som får den med på ferie til Englands østkyst.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de bor der nede . Og det funker dom bare det , selv om det kan bli litt turistguideaktig innimellom / mange steder de namedropper , fyker gjennom , innom , men heg synes det er artig lell :) kos deg når tiden kommer , tipper du liker den :)

   Slett
 4. Gleder meg til å lese denne etter din omtale! En av de bøkene som ligger på vent. Tar den vel med til Danmark til uka.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra Åslaug! Skikkelig sidevender dette.. Kos deg i Danmark med bok fra Gran Canaria.:) Her har jeg startet på MOnster..

   Slett
 5. Mulig det ligger an til en kriminell sommer ;o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan se sånn ut for oss som får lese høstkrimmen nå i alle fall . Passer også veldig bra med tanke på været ;)

   Slett