søndag 21. juni 2015

Djevelens giftering av Vidar Sundstøl (krim 2015)

Endelig en velskrevet og spennende kriminalroman uten plenty voldskildringer og ekle detaljer. Vidar Sundstøl, en kritikerrost forfatter som jeg ikke har lest før jeg leste denne, har gått over til Juritzen og kommer i september med en ny krim; Djevelens giftering.Max Fjellanger, en tidligere politimann, nå privatetterforsker, flyttet til USA for 30 år siden. Han er tilbake i Bø i Telemark for å gå i begravelsen til en tidligere venn og kollega, Knut Abrahamsen. Etterhvert får han en mistanke om at dødsfallet til Knut skjuler en forbrytelse og han begynner å nøste sammen med bibliotekaren Tirill Vesterbø. Max forlenger ferien og blir sugd inn i gamle sagn, folketro, hellige norrøne ritualer knyttet til gudefigurer og en gammel stavkirke. I bygda møter han mye taushet, mange sære folk, en rar lensmann, men også noen som vil snakke litt.

Det jeg likte godt med denne boka var språket, lett og godt, og at historien ikke var spekket med grove voldskildringer og ekle detaljer. Sundstøl har bevist at det er mulig å lage god og spennende krim uten å fråtse i vold. Historien er som et gammeldags mysterium, en detektivhistorie uten heseblesende dramatikk, men med nok eventyr og spenning til at jeg drives fremover av nysgjerrighet. Det er også litt skummelt til tider. Bakteppet med det gamle sagnet om Djevelens giftering, et spøkelse og Nikulsfiguren i Stavkirka er også veldig interessant, ja, slikt som jeg liker. Hele veien legges det ut tråder til mulige mistenkte, og det drar meg med som en del av oppklaringsteamet. Sundstøl skal også ha honnør for gode miljøskildringer. Hva mer trolsk kan man ønske seg enn de dype norske skoger med mørke tjern og gamle stavkirker som det lukter tjære av midt i tjukkeste Telemark? Noen kaller også boka for verdens første Stavkirkekrim.

Kriminalromanen er basert på virkelige myter i distriktet, og Eidsborg stavkirke og Nikulsritualet er også relle.

Gled deg til denne boka, som kommer i salg i september.
Selv var jeg så heldig å få et forhåndseksemplar fra forlaget.

Om forfatteren Vidar Sundstøl
Født 1963, bosatt i Bø i Telemark, ha tidligere bodd i blant annet Minnesota i USA. Debuterte i 2005 med Kommandolinjer. Fikk Rivertonprisen i 2009 for den psykologiske thrilleren Drømmenes land, den første boka i den kritikerroste Minnesotatrilogien. Har nettopp skiftet forlag fra Tiden til Juritzen.


Foto: Dagbladet.no

Vidar Sundstøl: Djevelens giftering, 313 s
Juritzen forlag 2015

Kilde: Leseeksemplar (uten sperrefrist)

12 kommentarer:

 1. Begynte på denne boka i dag. Akkurat en slik bok jeg faller for, så gleder meg til å lese videre!

  SvarSlett
 2. Interessant! Likner han mer på Jørn Lier Horst i skrivestilen? Jeg er også lei av det jeg selv kaller spekulativ voldskrim...

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes ikke det ligner på Horst Liers krim. Dette er mer en røverrroman, et mysterium eller flere som skal løses.. Litt Indiana Jones, i mildere variant kanskje,,litt Dan Brown, men uten kodemysterier og så heseblesende…litt Agatha Christie/Lene Lauritzen Kjølners Olivias Miss Marple, Poirit - Dette er jo ikke politikirm som Horst Liers bøker er..

   Slett
 3. Så bra. Denne skal lesast ein gong, eg likar godt Sundstøl sin skrivestil/forteljarmåte. Var veldig begeistra for Minnesotatrilogien.

  SvarSlett
  Svar
  1. Minnesotatilogien har jeg hørt så mye bra om, har til og med gitt den bort i bursdagsgave etter å ha fått den anbefalt av bokhandleren, men jeg har ikke lest selv, men skal lese lese den en dag selv.:) Sundstøl skriver godt, synes jeg, litt litterært språk men likevel effektivt som en kriminalroman skal være..

   Slett
 4. Stavkyrkjekrim høyrest unekteleg forlokkande ut. Gler meg til september!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det , godt at du gleder deg :)

   Slett
 5. Flott omtale, gleder meg til å ta fatt på den. Må prøve å spare den til ferien, men jeg greide det ikke med Monster, så vi får se :) Håper du har en fin St.Hansaften i dag Anita :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine. Ja, denne håper jeg du liker. Jeg skal ta fatt på Monster nå. Likte også veldig godt En mørkere himmel av Jungstedt og Eliassen. Juritzen får nok en kriminelt god krimhøst i år.:) Ha en fin St.Hans du også.. Her er det kaldt og jeg har vært ute på jobb i to-tre kalde timer, så nå tar jeg kvelden innomhus.:)

   Slett
 6. Anbefales på det varmeste! Ikke dårlig å lansere "stavkirkekrim"! Og - de som ikke har lest Minnesotatrilogien av Sundstøl har gode lesertimer foran seg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, enig! Minnesotatrilogien har jeg tilgode, men den skal jeg lese en dag.:) Hørt mye bra om den.

   Slett