torsdag 18. juni 2015

Diktanbefaling: Også det uforsonlige finnes av Anne Helene Guddal

Anne Helene Guddal: Også det uforsonlige finnes  (dikt)

Nydelig formulerte dikt både på bokmål og nordnorsk dialekt. Om ensomhet, om livet, psykisk sykdom, noen dikt er som drømmer, noen korte, noen lange. Jeg ble så fascinert av å høre henne lese sine egne dikt fra denne samlingen under Litteraturfestivalen på Lillehammer at jeg sporenstreks kjøpte boka etter et et litterært arrangement hun deltok på. Får du anledning til å høre henne lese med sin kraftfulle stemme og nordnorske dialekt, så gjør det. Og selvsagt fikk jeg boka signert. Anbefales, kjøp, kjøp, les, les! Dette er en bok jeg kan lese i mange ganger, setningene, sammensetningene er så dype, så vakre, så vonde, så sanne.

Jeg hører dem hoie fra de åpne vinduene/som om de ville reddes/fra sin egen glede

Da lyset kom på/i det tilgrisete lokalet,/var livet ikke å finne.

Og livet ble og ble./Utakknemlige beist./Avskjedsfesten var jo ikke for deg!
Anne Helene Guddal under et arrangement hvor hun og Rune Christiansen snakker om tema ensomhet i bøkene sine på Lillehammer mai-2015. Eget foto.


Forfatteren er debutant, født i 1982, medredaktør i Vagant og stipendiat i allmenn litteraturvitenskap i Bergen hvor hun jobber med en avhandling om Holocaust. Hun er fra Kattfjord i Troms, men bor i Bergen. Hun fikk mye oppmerksomhet for debuten, til dikt å være, etter at boka kom ut i fjor.

Anmeldelser og omtaler:
Klassekampen: Enestående debut
Aftenposten: Ukas dikt
Dagsavisen: Kanskje årets beste diktsamling
Morgenbladet : "diktene blottleger skammen og avmakten som føler psykiske lidelser" (betalingsmur)

Bokmerker - med lydfil av intervju
Bloggen MedBokogPalett- sterke dikt
Debutantbloggen - mener anmeldelsene i Klassekampen og Aftenposten er mer kompliserte enn Guddals dikt, og siterer samtidig til hva forfatteren selv har sagt om diktlesing i et intervju:


«Det er ikke opp til forfatteren å avgjøre hva leseren skal tenke om diktene,» sier hun. «Å lese er en fri handling, og kan være en rik erfaring på mange måter, ikke bare fordi man gjenkjenner seg selv i det man leser. Jeg vet hva dikt kan bety for meg, men jeg kan ikke svare for andre.»

Anne Helene Guddal: Også det uforsonlige finnes, 86 s
Kolon forlag 2014

Kilde: Kjøpt selv

8 kommentarer:

 1. Denne skal jeg notere meg. Kan ikke si jeg leser mye dikt, men jeg prøver meg fra tid til annen. Dette høres ut som noe jeg kan like :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint Tine! Kanskje du får anledning til å høre henne en dag også, dein hun bor i Bergen.:)

   Slett
 2. Som du ser av mitt blogginnlegg var dette sterke dikt. Jeg leser heller ikke så mange dikt, men etter anbefaling fra min datter måtte jeg lese denne.

  SvarSlett
 3. Det er mange som skryter av denne - (også på Lillehammer) - selv så jeg henne kun motta blomster (en av Norges 10 beste under 35). Har jo egentlig bestemt meg for å lese flere dikt - og har så smått begynt - men undrer meg på om dette er for mørkt og vanskelig for meg - uforsonlig omsorgsvikt får jeg ta en annen dag.

  Jeg mistenker at den kanskje likevel blir å finne på neste års nominasjonsliste, hvis bare fler får ut fingern - da lover jeg å lese -)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er forståelig, og den har fått så mange gode kritikker all over.. Litt mørkt er dette, psykisk lidelse, depresjon, selvmordstanker, ensomhet, men ikke vanskelig, men mest poetisk vakkert språk og nydelige bilder.. om havet, drømmer, lengsel og det som er. Denne finner du nok ikke på neste års nominasjonsliste siden den kom i 2014. Vi var nok for sent ute der.. Men forfatteren kommer med roman til høsten, og holder den mål, så kanskje.. Vi får holde leseøynene og bloggene åpne for videreformidling av den nye romanen til Guddal i det minste,:)

   Slett
 4. Høres unektelig interessant ut dette, så det er ikke umulig at jeg forsøker meg på denne en dag. Tusen takk for at du gjorde meg oppmerksom på denne! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig Beathe.:) Håper du leser den, så får jeg høre hva du synes.. ps Fikk du med deg diktmaratonsendingen på nrk2 i kveld ? Den blir vel lagt ut på nrk.no også.

   Slett