søndag 11. august 2013

Smakebit på en søndag (41): Paulo Coelho- ordenes alkymist

Nå har jeg startet på forfatterbiografien i Moshonistas lesesirkel- som handler om Paulo Coelho, den verdensberømte forfatteren, du vet. Den er skrevet av Fernando Morais og tar for seg Coelhos lange og innholdsrike liv som kunstner , forfatter, pilgrim, musiker, hippie, åndelig opplyst, psykiatrisk pasient, dopmisbruker og en som lefler med svart magi og satanisme. Interessant, spør du meg.  Det er søndag og tid for smakebit hos Mari.:

Paulo CoelhoJeg har lest første kapittel som tar for seg den heseblesende turnevirksomheten han som berømt forfatter i dag har. Jeg har vært i Budapest på bokfestival og signeringer med tusener i kø, i Praha for å avlegge et gammelt løfte , i Paris på hektisk prisutdeling, et par dagers hvile i hjemmet ved Pyreneene, før det braker løs med et program over flere kontinenter som er umulig for et vanlig menneske å gjennomføre. Coelho stryker det han kan, men velger Kairo. I Kairo bedrives det utstrakt piratkopering av hans bøker og han ønsker å stoppe det, av prinsippielle grunner, da kvaliteten for leserne hans blir elendig. Jeg leser også om all den posten og alle gavene han får, som denne:

...Midt oppe i alt papirrotet oppdager han to små pakker, nydelig innpakket med slik kjærlighet og omhu som man bare kan forvente av mødre og kjærester. Avsenderne er nonner i et kloster langt inne i landet Norge, og de sender ham tolv små såpestykker som de selv har laget (seks med benzo-duft og seks med lavendel) og diverse små melkekartonger uten noe trykt merke, som inneholder melk av havre, ris og soya som også er fremstillt i klosteret, og som nonnene forsikrer er forvandlet tl alkymistiske produkter takket være en eller annen mystisk trolldomskunst. (s. 37) ..

Hm, er det fra nonnene på Tautra? De som lager slike nydelige såper som de selger på Olavsfestdager i Trondheim og andre lignende messer? *nysjerrig*

Etter dette kapitlet med Coelho i dag, dvs under lanseringen av Zahir, så skal jeg nå starte å lese om hans barndom, og det som skjer etter det.. Mer om boka HER

Vil du lese flere smakebiter så ta en titt inn til Mari i bloggen Flukten fra virkeligheten. Ha en god søndag!

OPPDATERT: blogginnlegg om ferdiglest bok HER


43 kommentarer:

 1. Å jeg visste ikke at der var kommet en bok om Cohelo. Tror jeg har lest alle bøkene hans, og likt de fleste veldig godt, denne må jeg lese. Takk for tips, og ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den kom vel i 2010 på norsk. Husker jeg leste en anmeldelse av den i VG som var bra. Så kom jeg over den på salg på Oppdal her i høst og slo til. (59,90- Verdt det!)
   Fin søndag til deg også!

   Slett
 2. Jeg er lite flink på biografier men denne virket veldig interessant!Tror jeg har en bok av ham, men det er en forfatter jeg er veldig nysgjerrig på så bøkene blir nok lest med tid og stunder.
  Takk for fint tips og ha en fin søndag,Anita:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg elsker biografier, såfremt de er gode.
   Jeg tror du kan like noen av Coelhos bøker. Men man kan fort gå trøtt, da det kan bli mye av det samme.
   De beste er synes jeg: Victoria vil dø, Djevelen og frøken Prym, Heksen i Portobello.

   Slett
  2. Nå når jeg ryddet i bokhyllene i dag så såg jeg at det var en som het Alef jeg hadde...har du lest den?

   Slett
  3. Ja Alef har jeg lest, har vel blogget om den også. Den syns jeg bare sånn passe om, men jeg hadde glede av å bli med på transsibirske jernbane turen og stoppene underveis .

   Slett
 3. Jag har ännu inte vågat mig på något av Coelho. Har hört så mycket om honom och inte allt är bra. Det som är dåligt är precis det som jag inte gillar med böcker, så vi får se om jag läser honom någon gång.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nok varierende kvalitet, og som du sier mange meninger. Men siden han er en av verdens mest solgte, så må jo meningene sprike, nødvendigvis.

   Slett
 4. Spennende og spesiell smakebit :) Tusen takk for boktipset :)

  SvarSlett
 5. Enig med Beathe, biografier blir satt bakerst i rekkene når jeg skal prioritere/velge nye bøker. Men fin smakebit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha! Og det er jo hver sin smak..:)

   Slett
 6. Takk for smakebiten, jeg har ikke lest noen av bøkene hans, og heller ikke denne. Vet ikke helt om noen av delene er noe for meg

  SvarSlett
 7. Jag har inte läst något av Coelho så den här boken hoppar jag nog över med :)

  SvarSlett
 8. Takk for flott smakebit!:) Likte den meget godt, tenkte også på nonnene på Tautra:) Sikkert dem:) Denne må jeg jo notere meg ned, liker jo de bøkene jeg har lest av han. Så å lese litt mer om personen selv, må jeg jo gjøre en dag:) Takk for tips!:) Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe , ja ikke sant? Selv om jeg aldri har sett denne melken på standène deres, men det er ikke sikkert det er noe de selger. Det kan jo også være nonnene på Hamar, på domkirkeodden , hvis de har nonner der da..
   Biografien er i alle fall lett og interessant. Ikke lett å vkse opp som en spjæling i et katolsk hjem , være rampete av natur og bli straffet med tukt hos munkene, samt falle gjennom fysisk blant jevnaldrende.. Men slik blir det forfattere av. Fin søndag til deg!

   Slett
 9. Tusen takk for smakebiten :) Denne kunne jeg godt tenkt meg å lese!

  SvarSlett
 10. Tack för smakbiten! Har bara läst en bok av honom och var lite besviken. Själva biografin har jag förstås inte läst.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, alt er ikke like bra av bøkene hans, og kanskje må man ha sans for den åndelige dimensjonen i bøkene for å kunne like dem, hva vet jeg..

   Slett
 11. Har försökt läsa ett par böcker av Coelho och det gick inte så bra, men jag är fortfarande lite nyfiken på honom, tack för smakebiten!:)

  SvarSlett
 12. Jeg leste og har "Alkymisten" i bokhylla. Men den var ikke slik jeg forventet, dvs fantastisk jf bokomslaget. Kanskje jeg trodde at jeg bare kunne lese i full fart og så se meningen med boka. Det er en liten bok, så jeg burde kanskje forsøke igjen. Lese litt om andre som har lest den. Uansett, lykke til med lesningen av biografien.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg likte heller ikke Alkymisten så veldig godt. Den var jo rost i skyene og da er det lett å bli skuffet.. Dessuten er jeg ikke så glad i fabler, som den er mer som..

   Slett
 13. Så spennende å lese om Paulo Coelhos innholdsrike liv, denne biografien skal noteres! Takk for smakebiten, nå er det lenge siden jeg sist leste en bok av Coelho :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Ja, det er spennende, og jeg lærer også mye om Brasil på den tiden...(50 og 60-tallet- nå mot 70) Nå har jeg lest ca 200 sider og Paulo er blitt 22 år og gjort en viss suksess med teater i Rio de Janeiro. Det som har vært sterkest å lese om så langt er at han ble tvangsinnlagt på psykiatrisk tre ganger av sine statusforeldre fordi han var litt opprørsk, og ikke trivdes på skolen som de tvang ham til å gå.. Han ble også utsatt for elektrosjokkbehandling flere ganger, noe som på denne tiden ble sett på som grusomt og ble tatt vekk som behandlinsgmetode andre steder... Han hadde vett til å rømme to ganger, heldigvis, og den siste gangen skjønte foreldrene at det ikke var tvangsinnleggelse som var tingen.. Håpløst.

   Slett
  2. Forferdelig at man utsatte mennesker for slikt bare fordi de ikke oppførte seg slik samfunnet forventet, at man ikke var "normal". Slike opplevelser gjør nok sitt til at det opprørske fortsetter, selv om det for mange ble det samme som apati så det var bra foreldrene skjønte tvangsinnleggelse ikke var det rette! Det er interessant å dykke ned i forfatteres liv.

   Slett
 14. Nonnene på Tautra er jo kjent for såpene sine, men den melka er jeg mer usikker på? Litt kunstnerisk frihet eller kluss med hukommelsen kanskje? Ikke vet jeg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke vet jeg heller Berit. Jeg er ukjent med om dem selger slik melk, men de kan jo lage til eget forbruk? Eller det kan være helt andre nonner det er snakk om.

   Slett
  2. Men psttt...jeg skal spørre dem neste gange jeg treffer noen dem, eller drar til tautra.;)

   Slett
 15. Morsomt med forfatterbiografier innimellom - det er det lenge siden jeg har lest! :) Artig at du viste meg Nightwish-coveret forresten, tipper at maleriet antakelig er noe gammelt og kjent ja!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg synes også det. Man frå en kunnskap om hva som gjør en forfatter- hva som driver dem- som former dem. Ja, det englebildet er bare aldeles nydelig.:) Må prøve å finne ut av opprinnelsen. det står ikke i bokcoveret ditt?

   Slett
 16. Har aldri lest noko av Paulo Coelho, så ein biografi om han vert det evt. lenge til eg kan lesa. Eg trur eg er for skeptisk og realistisk til Coelho, men kven veit...?

  SvarSlett
  Svar
  1. En biografi kan være interessant selv om en ikke liker bøkene til forfattere som man ikke har lest- men man får jo mer ut det av å ha lest bøkene det blir skrevet om etterhvert, det gjør man nok.
   En interessant og velskrevet biografi er dette i alle fall... Nå leser jeg om perioden han røyker marihuana, tar hallusinogene stoffer, (så er det hippitid også nå ) er interessert i magi og okkultisme, og har oppdaget Aleister Crowley... Nok å ta av her, gitt..:)

   Slett
 17. Ut i fra smakebiten tror jeg nok denne biografien kunne falt bedre i smak hos meg enn Coelhos egen "Alkymisten", som er den eneste av hans bøker jeg har lest. Morsomt at det var med en episode om akkurat norske fans i biografien, og i smakebiten du delte, Anita.

  Ta gjerne turen innom søndagens smakebit igjen i dag og gi en liten stemme til din favorittsmakebit. Dersom du ønsker det, selvsagt, det er bare litt uhøytidelig moro for å engasjere deltakerne litt ekstra :)

  SvarSlett
  Svar
  1. JA, denne er nok mer interessant enn Alkymisten, som jeg forøvrig ikke var særlig begeistret for heller.

   Skal ta en titt Mari.:)

   Slett
 18. Jeg digger dere som deltar i lesesirkelen til Moshonista (og jeg digger bloggen til Moshonista).

  Han der typen der er interessant å lese om ja, gurimalla! Av bare det du ramser opp av livet hans i første avsnitt får en ung sofasliter som meg selv til å stum.

  God lesning!!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Hvorfor hiver du deg ikke med selv?
   Ja, han har hatt et meget innholdsrikt og turbulent liv kan man is.. mye mer og galskap, religion, magi, sekter, damer, bortføringer, reiser, etc kommer..

   Slett
  2. Tro ikke det ikke frister! Jeg har kommet frem til at jeg har så mange leselister og bøker som skal leses at jeg må bare forholde meg til de jeg allerede har. I tillegg har jeg blitt superstreng med hvilke bøker som får komme på leselistene. For mange bøker-for lite tid!

   Slett
  3. Lurt å være streng og greie å prioritere.:)

   Slett