fredag 16. august 2013

Bokhøstens godbiter, et lite utvalg

Katalogene er trykket og utsendt, pressekonferanser og lanseringer kommer nå på løpende bånd. Jeg har kost meg med katalogene og nyhetsbrevene og har plukket ut mine godbiter, som  jeg gleder meg til og er spent på.  Som vanlig er det nok mer jeg ønsker å lese enn det jeg rekker, men det utvalget jeg her presenterer er eksklusivt nok til at jeg vet jeg vil rekke det (før eller siden).


Et knippe av høstens bøker er allerede ankommet mitt hjem

La oss ta det forlag for forlag:


Karin Brunk Holmqvist som har hatt stor suksess med bøker som Potensgiverne, Sirile gentlemen, Rosa elefanter m.fl. kommer nå med Kaffe med musikk.

Kaffe med musikk? Hva er det? Slikt er ikke Viola, Inez og Olga vant til hjemme i det lille kystsamfunnet Brantevik. Men så vinner syklubbvenninnene en bussreise til Tyskland. Nysgjerrige, men nervøse setter de lite bereiste damene seg på bussen.

Det blir en reise de sent vil glemme. Kvinnebedårere, innbruddstyver og engler på hotellrommet gjør at Inez må bruke håndvesken som våpen og at den blyge Viola livner til. Samtidig oppdager mennene deres hjemme i Brantevik både det ene og det andre om å holde styr på huset og å savne sin bedre halvdel.

Og kaffe med musikk – det blir det alltid god stemning av!

Før flommen tar oss av Helena Thorfinn er også en bok jeg er spent på . Den tar oss med til Bangladesh.:


Sofia har fått jobb på den svenske ambassaden i Dhaka, og ektemannen Janne og deres to små barn følger med henne dit. De ser frem til å bo utenlands i noen år, men familiens møte med Bangladesh blir ikke helt som de hadde tenkt seg. De bli overveldet av mylderet av mennesker, den uendelige fattigdommen, korrupsjonen og urettferdigheten.
Samtidig brennes en ung kvinne til døde av sin mann og svigermor. Ingen i landsbyen reagerer, og de to søstrene hennes innser at en lignende skjebne venter dem. De flykter til storbyen og havner i Sofia og Jannes hus. To kulturer møtes, og noe nytt oppstår. Kan verden forandres – før flommen tar dem?

"Det er her det skjer, alt det dere snakker om i Europa. Det er landet vårt som synker på grunn av klimaforandringene, det er vi som syr klærne deres, og det er våre ekstremister som forstyrrer den trygge hverdagen deres." /Stemme fra Bangladesh
Samlaget:
Jan Roar Leikvoll imponerte meg med Bovara. Til høsten kommer han med Songfuglen: 

Sidan han vart fødd, har Jakoba levd som ei jente. Han har vakse opp hos mor og tante i ein by der det berre bur kvinner. No er han i ferd med å bli ein ung mann, og han får kjensler for ei jente. Det blir stadig vanskelegare å halde løyndommen skjult, men kanskje talentet kan redde han: Ingen syng så vakkert som Jakoba, og han begynner i lære hos den beste songlærarinna i byen. Samstundes, på andre sida av juvet, djupt inne i skogen, truar brøla frå mennene.

Les mer her

Erica Løfstrøm blir også et nytt og spennende bekjentskap. Hun kommer med Sex, musikk og vold.
Gyldendal forlag har som vanlig mye spennende på tapetet. Først ut i min lesebunke blir:

Jørn Lier Horst med Hulemannen, en ny krim med William Wisting, som jeg virkelig ser frem til. Denne lanseres i forfatterens hjemby 21.august, og dit har jeg planer om å dra. Det blir det selvsagt blogget og instagrammet fra. (instagram: artemisia60) 

Peruaneren Mario Vargas Llosa kommer også ut på norsk igjen med Samtale i Katedralen. Dette er ingen nyutgivelse, siden det er en av hans tidligste og mest innovative og poltiske romaner ifølge forlaget. Jeg vet ikke om jeg får lest denne i høst, men jeg ser likevel frem til den dagen jeg gjør det. Jeg tror ikke dette er den enkleste romanen å lese, men at den vil bli interessant det tror jeg helt sikkert. Jeg var i Peru i fjor, og det gjør det ekstra spennende.Cappelen Damm har også mye spennende på høstmenyen, blant annet nytt fra flere av mine favorittkrimforfattere:

Gert Nygårdshaug med Pergamentet

Torkil Damhaug med Sikre tegn på din død

Karin Fossum med Carmen Zita og døden

Chris Tvedt med Den blinde guden

Vigdis Hjort kommer også med en essaysamling det skal bli spennende å lese: Litterære essays

Jeg håper også å komme meg på lansering med Gert Nygårdshaugs Pergamentet i neste uke, 22.august, i Oslo.Jonas Garnell kommer med første bind i en trilogi om da AIDS kom til Sverige: Tørk aldri tårer uten hansker

Ellers er jeg spent på Knut Lindhs krim Blindebukk, med tema psykiatri.Jeg har allerede sikret med Mysteriet mamma av Trude Lorentzen, som beretter om sin mor som var psykisk syk, og som tok selvmord da Trude var tenåring.Tiden har også flere bøker jeg sikler på i høst.

Gaute Heivolls nye Over det kinesiske hav har jeg allerede sikret meg. Jeg likte Før det brenner ned veldig godt, og håper at denner er litt i samme gata, og ikke så mye Kongens Hjerte, som jeg ikke synes var like bra. Han har som blant annet Jan Roar Leikvoll, et nydelig språk.

Vidar Sundstøl har fått mye ros for Minnesotatrilogien og nå kommer han med Besettelsen  Gjett om jeg ser frem til den.  Jeg kan også godt tenke meg å lese Nicolai Houms De håpefulle. I oktober kommer Ildefonso Falcones med en ny storslått roman fra Spania, som jeg ser frem til å lese, BarfotdronningenSchibsted er også et av de forlagene jeg stadig vekk finner gode bøker fra.  Akkurat nå venter jeg spent på Khaled Hosseinis Og fjellene ga gjenlyd. Jeg har faktisk ikke lest de andre bøkene hans, men denne frister veldig. Og coveret er bare aldeles nydelig:Ellers er jeg spent på Trine Vollans debutroman Stockholm  .
Jeg har allerede lest og blogget om Magnhild  .

Ellers kommer Kristina Johansen med en spennende rapport fra krigens ofre i Colombia, Frykten har et ansikt   . Svak som jeg er for Latin-Amerika må jeg nok skaffe meg denne.:)

Helga Flatland kommer også med sin tredje bok i sin Afghanistan-trilogi. Det finnes ingen helhet. Jeg bør nok lese de andre to først, før jeg leser denne, men disse står absolutt på leseplanen fremover. Ketil Bjørnstad og Øystein Wiik kommer også med nytt, bare sånn til orientering.


LIV :

Det lille Vestfoldforlaget LIV kommer også med nye bøker, og den jeg ser mest frem til er den tredje krimboka til Frode Eie Larsen, JordtårerJuritzen har mye nytt på den litterære agendaen i høst. Jeg har  allerede rukket å lese Gunn Marit Nisjas andrebok Porselenspiken, og Lisa O`Donells Bienes død.

I tillegg ser jeg veldig frem til å lese den nye krimen til Jan-Erik Fjell , Hevneren . Slår denne til hos meg, så har jeg gleden av å se frem til nr 1 og 2 av samme forfatter også.

Jeg gleder meg også til å lese Monarkenes flukt av Barbara Kingsolver. 
Ricard Spetz kommer også med ny spenningsroman. Det gjør også Sonja Holtermann og flere til. Ja, her må du bare bla og  se i katalogen for det er mye snacks å finne her. Min ønskeliste er lang...

Og i tillegg, - så gjør jeg oppmerksom på at det er flere forlag jeg ikke har rukket å sjekke høstlistene til enda, som Pax, Press, Font m.fl. Mer om dem kommer nok senere.:)


Har du noen høstfavoritter du ser frem til? Legg gjerne inn en kommentar  så får jeg høre.:)

Ha en fin helg!
12 kommentarer:

 1. Hei! Satt akkurat og kjøpte billett til foredrag med Gaute Heivoll. Håper forlaget vil sende meg boken før foredraget, så jeg er godt forberedt. Gled deg til Barfotdronningen, leste den ferdig i dag, og skjelver fremdeles...

  SvarSlett
  Svar
  1. Spenennde med foredra da.:)
   Kommer ikke Barfordronningen før i oktober da?
   Høres heavy ut med den skjelvingen, så den må ha berørt deg sterkt.:)

   Slett
 2. Her har du funnet frem til mange fine titler. Knut Lindh synes jeg det er supert at enda flere leser. Jeg har lest den første, og ble svært begeistret for den. Holder på med den andre,Blodsbrødre, og skal også lese den nyeste.

  Er vanskelig bare å plukke ut noen få favoritter blant dem jeg venter på, men "De håpefulle" er en av dem sammen med "Å holde pusten", som er en Gyldendal.-debutant og "Fugletribunalet" av Agnes Ravatn. Er også spent på "En av oss" av Åsne Seierstad. Fossums roman har jeg lest et forhåndseks av, og jeg var ikke så glad i den.

  Tenker uansett at jeg skal fokusere endel på norske titler, så jeg har mye å velge blant når jeg skal nominere til Bokbloggerprisen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så artig at du har lest og likt Knut Lindh. Tenker jeg tar og leser de to første etterpå hvis jeg liker denne.
   "De håpefulle" har vi felles, ja.
   Synd at du ikke var så begeistret for Carmen Zita da...
   Norske titler er spennende, men i høst må jeg begrense meg litt sidne jeg blir utenlands for det meste fra 1.september- så det er ikke mye jeg får med i kofferten. Men jeg vurderer å satse på e-bøker i tillegg.:)

   Slett
 3. Ai ai ai, her var mykje snadder. Flott innlegg, med ein slik samla oversikt. Eg gler meg mest til Damhaug, Nygårdshaug, Fossum og Sundstøl sine nye bøker. Dessutan skal eg heilt sikkert lesa Hulemannen og Hevneren. Samt Flatland si nye bok, men eg har ikkje fått lest toaren enno. Hosseini er også ein favoritt som eg skal ha med meg. Eg ser heller ikkje bort frå at Kaffe med musikk kan bli lest, ein gong..
  Du har ikkje nemnd Øystein Wiik si nye bok om Tom Hartmann (Casanovasyndromet, Aschehoug), - den har eg høge forventningar til. Knut Lindh har eg notert meg tidlegare, men har ikkje kommen så langt at eg har fått lest noko av han.
  Hm.. Eg har ein heil haug av uleste bøker frå før av også... døgnet bør utvidast med nokre timar dersom eg skal få med meg alt! ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, du er jo glad i krim Berit, så da har vi en del felles å se frem til.
   Jo, jeg nevnte Øistein Wiik i en setning----
   men jeg har ikke lest noe av ham før, men har lenge tenkt det, spesielt etter at jeg hørte ham snakke om forrige bok på et høstmøte sist høst.

   JA, de uleste bøkene, du.hehe..
   strever meg gjennom -En vinter i Havana- nå, ikke akkurat en pageturner, men interessant nok.

   Slett
 4. Ser ut til å bli en spennende høst! Jeg er spent på "Og fjellene ga gjenlyd" samt blitt nysgjerrig på Gaute Heivolls bøker :)

  SvarSlett
 5. Så fint innlegg du har skrevet, Anita!:) Likte at du fant bøker fra så mange forskjellige forlag:) Liker bunken med bøker du har fått i hus, kunne tenkt meg å lese mange av dem selv. Horst,Gaute Heivoll og Khaled Hosseini er noen av de jeg er nysgjerrige på:)Ønsker deg en videre fin søndag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk.:) Heivoll har fått god kritikk for sin nyeste bok. Jeg er også veldig spent på Hosseini og Horst..:) Hulemannen skal jeg i gang med nå.:)

   Slett
 6. Jeg må ha sovet i timen her for dette innlegget holdt jeg på å gå glipp av. Ildefonso Falcones er en forfatter som jeg er nysgjerrig på,likeså Gaute Heivoll hvor jeg har den forrige boken hans men ikke lest den ennå. Knut Lindhs bøker kunne jeg tenkt meg å fått med meg, her var det mye mat for Mons,Anita:) Tror ikke noen av oss skal gå tom for lesestoff med det første!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, ingen av oss vil gå tom for lesestoff, det er sikkert Beathe.:) Vi må vel øke lesehastigheten hvis det er mulig.;)
   Heivolls Før jeg brenner ned er utrolig sterk. ANbefales! Og de andre, er jeg like spent på som deg.:)

   Slett