søndag 4. august 2013

Smakebit på en søndag (40 ) : Teresa Birnas bortgang

Praha. Jeg skal endelig til Praha, billetten er bestillt  og jeg drar en tur i september. Jeg har hatt lyst til å dra dit i mange år. Jeg er sikker på at jeg vil like den byen.  Jeg er  også veldig glad i å lese bøker med handling fra steder jeg skal til, så derfor startet jeg i går med en roman jeg har hatt liggende  noen få måneder. Den er norsk, skrevet av Victoria Bø og heter Teresa Birnas bortgang. Teresas bortgang fører hovedpersonen til Praha.


Fra forlagets omtale:


Teresa Birnas bortgang handler om familierelasjoner, om en ung kvinnes jakt etter sannheter om seg selv, sine foreldre og sin fortid – og om hvordan de valgene vi tar for oss selv, alltid vil påvirke andre.
Utslitt av studier og grubling søker Ellen motvillig ro hos kunstnerfaren og hans nye datter og kone i Praha en varm sommer. Oppholdet blir ganske annerledes enn hun hadde sett for seg.

For Ellens familie har hemmeligheter, slik de fleste familier har. De er kanskje ikke verre enn andres, men det plager Ellen at de ikke kan snakke om alt. At hun ikke kan snakke med sin egen far om det hun tenker. At hun ikke klarer å bryte ut av sitt eget skall – og gjennom hans. At hun ikke egentlig vet hva som skjedde med hennes egen farmor den høstdagen i Praha i 1968. 

Jeg har så vidt begynt på boka, så min smakebit er fra de første sidene:

...Men hendene som kjente byen , hadde gjort gatene navnløse; skiltene med stedsnavnene i Praha var borte og tomme flekker sto igjen på veggene for å forvirre soldatene. Sånn var det med gaten Teresa hadde bodd i de siste seks årene også, den var blitt navnløs om natten, men hun ventet ikke lenge nok på lyset til at hun så det. Hun stupte ut i den svarte natten i et sprang som eksploderte i under åpen morgenhimmel. ... (s.6)

Ønsker du å lese flere smakebiter ta en titt inn til Maris blogg Flukten fra virkeligheten, da vel. Ha en fin søndag.:)

OPPDATERT: Bokomtalen er HER

26 kommentarer:

 1. En fin smakebit! Jeg er så heldig at jeg har vært i Praha og jeg håper du kommer til å elske byen like mye som jeg gjorde. Det er et virkelig fint sted som jeg gjerne vil dra tilbake til.
  Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha! Har du gode tips om Praha, kafeer, bokhandlere, gotiske godbiter, overnattingssteder, restauranter (ikke sånne kjemepdyre) etc, så si gjerne i fra.:)

   Slett
 2. Fin smakebit:) Husker jeg likte denne boken godt og jeg fikk lyst til å reise til Praha når jeg leste. Ønsker deg en fin søndag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Og godt å se deg her igjen Beathe.:) Fin søndag til deg også.:)

   Slett
 3. Denne ligger helvlest på iPad´n. Er akkurat ferdig med å lese ut ei bok, så da passer det i grunnen godt med ei påminning om at denne bør fullføres ;o)

  SvarSlett
 4. Nydelig smakebit! Heldigvis står denne boken på vent i bokhylla :)

  SvarSlett
 5. Det blir muligens Praha på meg neste sommer, så denne må jeg få med meg. Takk for supert tips! Boken jeg leser nå startet også i Praha og er veldig god, "Hele livet på en dag". God søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne boka er bra! Men nå må jeg på jobb og kan ikke lese mer..før i kveld. Hadde jeg hatt fri så hadde jeg nok lest ut hele boka i dag.:)
   Hele livet på en dag, skal jeg sjekke ut på nytt.:) Takk for tipset. Og god søndag!

   Slett
 6. Har vært i Praha og det er en kjempefin by, nydelig med alle sine bruer:) Var på klassetur dit, så vi så mye på byens bygninger, dro på museum og besøkte ett barnehjem. Restaurantene er ikke så dyre der, mat og drikke er rimelig nesten overalt, tror jeg.Siden det er noen år siden jeg var der husker jeg ikke hotellet eller hvor vi var å spiste. Men husk at de røyker på noen av resturantene. Vi gikk på de som var røykfrie, for det var nesten ikke sittende å spise i de røykebulene, det var så ille at man nesten ikke så hverandre. Men kan jo hende tingene er forandret der også er det jo noen som ikke plages av det. Marionetter har man lyst på når man er der, de selges over alt, men det er en butikk som har ekstra fine ved en av bruene, står sikkert notert i en reiseguide. Hvis det er av interesse. Vi var også å spiste en plass med middelaldertema der vi fikk magedans, slanger og sang mens vi spiste. Anbefaler veldig å prøve å spore opp den plassen, for det var en opplevelse. Liker du litt annerledes museumer, så var det litt morsomt å gå på sex museum, knis. Kos deg når turen kommer! Mye å finne på der ihvertfall og mye å se. Boken har jeg tittet på flere ganger, høres interessant ut, så noterer den ned en gang til. Anbefaler også å lese Mørk engel av Laini Taylor, hvis ikke du har gapt over den alt. Veldig bra bok og foregår i Praha. Ha en fin søndag! Fikk lyst å dra til Praha igjen, men kanskje denne gangen med samboeren eller noen veninner.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for mange gode tips Isabella! Røykerestauranter høres slitsomt ut i dag.. før røyk jeg sjøl, men den tiden er heldigvis over, nå blir jeg dårlig av det.
   Mørk engel skal jeg sjekke ut, bare den ikke er for tenåringsaktig. Deborah Harkness skrev også fra Praha i sin nr2, Nattens skygge. Fin by for vampyrer, Praha.;)

   Nå skal jeg styrte avgårde på jobb--hej då.:)

   Slett
 7. Prag har stått på min önskelista i många år. Precis som du så gillar jag att läsa om stället jag ska till så denna ska jag tänka på om jag någon gång verkligen åker till Prag.

  SvarSlett
 8. Utifra omtalen fra forlaget og smakebiten så ser dette ut som en bok jeg kan like :)Takk for smakebiten

  SvarSlett
 9. okänd bok för mig! Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Den er norsk, ikke oversatt.

   Slett
 10. Vilket fint omslag och boken lät också bra :)

  SvarSlett
 11. heldige du som skal til praha :)var der en bitteliten tur for noen år siden, og det er en vakker by.
  eg ble veldig nysjerrig på denne boken du leser så den er notert.
  takk for kjempefin smakebit :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, gjett om jeg gleder meg... Boka er bra Mary, tipper du vil like den.:)

   Slett
 12. Ikke vært i Praha. Takk for smakebiten - lest om boka mange ganger, men har selv ikke lest den.

  SvarSlett
 13. Ja reis og se Praha. Har vært der fire ganger, (personalseminar og rene ferieturer), og nyter byen hver gang. Leser gjerne om miljø fra de flotte, gamle byene i mellom- og Søreuropa. Godt å ha noe å se fram til også. Planlegging er halve turen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres bra ut! Ja, det er fint å ha reiser å se frem til. Skal til Bosnia( Sarajevo og omegn) og Kroata (Dubrovnik) før Praha.

   Slett