onsdag 28. august 2013

#Shortcut Vareopptelling med Erlend Loe

Endelig, kanskje så holder nettet en liten stund seg stabilt nok til å skrive et innlegg? Jeg tilstår for dere alle et jeg holder på å bli sprø, #nuts #klinkokos, av et internett så ustabilt at det snegler seg fremover værre enn snegler i hagen når jeg skal lese blogger, skrive kommentarer som jeg mister fordi nettet faller ut, og så videre...  Tar sjansen på at det er ro en stund nå.  Jeg begynner å mistenke naboene mine i boligtunet her om at de laster ned filmer og ser på netflix og sånt og at det går utover ytelsen vår da vi har felles  ruter og sånn.. Selv om vaktmesteren sier at det ikke betyr noe, men vi bor i en sidedal i ei fjellbygd i  Valdres, med litt annen dekning tross alt.   Sist uke var jeg i Sandefjord og Oslo et par dager og internettet med både wifi og 3G suste avgårde i racerfart.. Ingen problemer, og slik vil jeg ha det. Nuvel.. Det var min cyberspaceiale vareopptelling sånn på tampen av døgnet..


Jeg skal imidlertid berolige dere om at jeg ikke kommer til å gå amok som Nina Faber, hovedpersonen i Erlends Loes eminente lille bok Vareopptelling. Nei, der går grensen. Så lavt har jeg enda ikke sunket, så gammel har jeg ikke blitt...

Men la oss forlate meg og min navle, mitt egosentriske sentrum og gå til Nina Faber og denne stakkarslige kvinnen som  etter noen år stillstand som lyriker og drikkefeldig er tørrlagt og på banen med en ny diktsamling, som dessverre blir slaktet i avis etter avis.. Planlagte opplesinger og lanseringer blir avlyst, Nina blir mer og mer forbanna og oppsøker kritikeren for den værste slakten; en ung jypling i Universitas. Hun har da tross alt guts, og lar seg ikke synke ned i depresjonen men tar kampen opp. Og hvilken kamp...

Det er nesten synd å si det, men jeg har omtrent ikke lest noe av Erlend Loe før . Jeg hørte Kurtby på lydbok for et par måneder siden, dett var dett.. jeg har vel lidd under denne anthypefeberen, dvs at når alle andre har lest og snakket om så har ikke jeg giddet å bry meg. Så dumt.  Jeg har jo virkelig gått glipp av noe.  Men sett fra et annet ståstde: Jeg har virkelig mye tilgode, å se frem til av uleste bøker av Erlend Loe. Som attpåtil er fra byen min, Trondheim!

Jeg orker ikke å diskutere moralen i Vareopptelling akkurat nå, annet enn at jeg synes det  er noe der, som er mer enn alvorlig nok- hvordan man kan knuse en forfatter med det man som anmelder (og blogger for den sags skyld) skriver.

Ellers skriver Loe veldig lunt og fint, og enkelt om det han skriver om, så også her.  Latteren min er ikke langt unna, men det er heller ikke alvoret, og medfølelsen med Nina Faber, samt lysten til å røske tak i jyplingen fra universitas og gi ham et realt ballespark.

Boka er lånt på Sør-Aurdal bilbiotek, avd.Hedalen.

Foto: abcnyheter.no


Erlend Loe: Vareopptelling, 136 s

Cappelen Damm 2013
14 kommentarer:

 1. Har ikke lest denne eller noe annet av Loe, men jeg blir jo nysgjerrig på denne forfatteren. Snakket litt med min sønn og han sier det samme som jeg hadde mistanke om nemlig at det har noe å si om de laster ned eller ser netflix for da bruker de mye av kapasiteten.... men hvorfor felles ruter?

  SvarSlett
  Svar
  1. Felles ruter eller felles modem det er sånn det er her på Tunet Beathe, ikke individuelle abbonent. Ja jeg merket jo det samme selv hjemme i trondheim da ungene og jeg var på samtidig, så vi oppgradere til halvfiber og maks kapasitet .

   Slett
  2. Ok! Måtte selv oppgradere Internett når det kommer mange pc-er i hus og alle skulle være på nett samtidig,pluss at telefonlinjen går gjennom der.... men skulle tro at det var kapasitet nok når det er flere som skal dele men det er uansett rart at du har så ustabilt nettforbindelse..

   Slett
  3. Ja, skulle tro det, men det er det ikke-- og vaktmsteren skjønner egentlig ikke hvorfor det er så ustabilt ..

   Slett
 2. Før jeg oppgraderte her hos meg hadde jeg litt dårlig nettforbindelse siden jeg var den som satt lengst fra ruteren som står på sønnens rom, men dere må jo ha et helt annet opplegg siden dere alle sammen deler samme ruter,så avstanden bør jo ikke ha noe å si for forbindelsen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vet ikke. Ruteren/modemet står i huset over plena for meg, altså nært--

   Slett
 3. Hehe, fin omtale Anita! Likte godt denne her jeg også, faktisk så godt at jeg også nok blir omvendt Loe-fan:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Ja bedre sent enn aldri for oss begge:)

   Slett
 4. Kjedelig med nett trøbbel! Håper det ordner seg til det bedre. Har faktisk ikke lest noe av Erlend Loe som jeg kommer på i farta, og det er jo en skam, sånn egentlig. Kanskje jeg skal prøve meg på denne, for den hørtes jo veldig interessant ut å lese.Ser jo den ligger der på ebokbiben og at det er bare å trykke på reserveringa:) Gjort!:) Så var det bare å vente. Ha en herlig dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. JA, vi trøndere burde jo lest Erlend Loe. I kveld fikk han Aschehougprisen også, så jeg på nyheten.:)
   Spent på å få høre hva du synes.:)

   Slett
 5. Vaktmestere er ikke nødvendigvis netteksperter!
  Min erfaring er at nettflix har veldig liten betydning på ytelsen, men nedlasting av den mer ulovlige sorten, piracy is a crime osv, tar opp mye av kapasiteten. Er det ikke mulig for deg å sette opp en individuell konto - som du kan ha i tillegg?
  Dataproblemer spiser deg opp innvendig, så dette synes jeg du skal få fikset, NÅ.

  Ang.Loe.
  Jeg var fan engang, så hørte jeg han lese Doppler på fintrøndersk, beste Flettfrid Andresen stil, avsluttet boka etter 1cd og mistet lysten på videre lesing. Så fort kan det altså gjøres. Denne høres dog fornøyelig ut, men jeg har lest så mange omtaler nå, han jeg føler jeg egentlig kan den -)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hadde jeg skulle vært her videre, hadde jeg skaffet meg eget icenet ehr, det skal visst funke ganske bra. Men jeg flytter i morgen, så da er problemet løst.:) (for meg vel å merke)

   Så synd da.. jeg hørte Kurtby lest av ham og likte det godt, men så er jeg trønder da:) For meg ble det hjemmekoselig.

   Slett
 6. Denne ligger i skal lese først hyllen, selv om det ikke nødvendigvis betyr at jeg har tid til å lese alle som ligger der. Men jeg liker Erlend Loe og håper denne skal være like god som det jeg har lest før.
  Så irriterende å ikke ha stabilt nett. Det irriterer meg også veldig fort. Vi hadde det sånn i en periode men klarte å få det bedre med nytt modem. Jeg er så heldig at jeg får blogge i stille perioder på jobb, så jeg gjorde mye det når vi hadde ustabilt nett.

  SvarSlett
 7. Ja, ustabilt nett er noe herk..
  Heldigvis er Erlends Loes bok lett å lese.:)

  SvarSlett