lørdag 10. august 2013

Særdeles morsom og gripende. En mann ved navn Ove av Fredrik Backman

Den som følger litt med i bokverden kan ikke ha unngått å få med seg suksessen til svenske Fredrik Backmans roman En mann ved navn Ove. Jeg har sett boka ligge på bestselgerlistene ganske lenge , samt at mange bloggere og bokelskere unisont har hyllet boka og blitt berørt. Jeg hadde tenkt å vente med å lese boka til jeg drar på ferie i september, men så kom jeg over lydbokeksemplaret på biblioteket forleden og satte i gang med lydbok kombinert med papirbok. Og jeg må bare innrømme det, først som sist,- jeg lot meg også berøre. Denne boka er ikke bare oppskrytt, denne boka svarer til fulle til forventingene og superlativene som er gitt. Vanligvis blir jeg litt skuffet over slike bøker folk skryter sånn av, men ikke denne. Og det er nok et kvalitetsstempel forfatter Backman kan ta med seg videre i sitt forfatterskap.


Ove er en enkemann på 59 år, som kjører Saab. Han har foruten kona , mistet jobben og formannsjobben i borettslaget. Ove har ikke lyst til å leve lenger. Ove er en mann med sterke prinsipper, og opptrer som en skikkelig grinebiter og "Narvestad" i borettslaget. Han passer på at folk ikke kjører med bil inne på området, og hater mannfolk som ikke kan rygge med tilhenger. I et borettslag må man nødvendigvis forholde seg til naboene før eller siden, og det skjer en rekke ting som involverer Ove mer enn han selv mener han har godt av.

Det er skrevet så mye om denne boka til svenske Backman så jeg skal ikke skrive mer om handlingen her, men heller vise til andre gode innlegg om boka. Jeg likte også boka veldig godt. Den er full av humor, varme, sære situasjonsbeskrivelser, hverdagsbeskrivelser til å kjenne seg igjen i og triste ting.  Backman gir oss fantastiske karakterer som lever fra første side. Og det er så utrolig rørende å lese om hvordan hans steile harde innbitte figur gradvis lar seg bevege av de rare menneskene rundt seg, som gravide iranske Parvaneh og barna hennes, av homsen Mirsad, av tjukke Jimmy, av jålebukken Anders , av Anita og fienden Rune som har fått alzheimer,- om Oves kamp mot byråkratiet og hvitskjortene, om hans kamp mot alt som er feil og urettferdig. Og ikke minst om hans samtaler med kona Sonja ved gravstøtta, hvordan han tenker at Sonja hadde ville tenkt om det ene og det andre som skjer. Om katta som bare blir der..

Dette er en bok om livet, om døden, om naboer , om å hjelpe hverandre, om biler, verktøy, sykehus og byråkrati, som også jeg anbefaler på det sterkeste. Å joda, det falt noen tårer og hulk her også, mellom latterkuler og humring.  For en nådegave å greie så skrive slik at en berører på denne måten.  Kanskje er det det noe med hvordan han skildrer det allmenmenneskelige, det hverdagslige, det vi kan kjenne oss igjen i. Og om hvordan han greier å få oss til å tro at menns følelser ligger i bilvalgene deres. Og om kjærlighet.

En mann ved navn Ove fungerer også veldig bra som lydbok. Trond Brænne leser aldeles nydelig. Av de 9 cdène så leser Kim Haugen de to siste fordi Brænne døde før han ble ferdig. Det ble ganske spesielt, siden  temaet som ble opplest før Haugen tok over også handlet om døden.  Papirboka her jeg fått av en bekjent.

Jeg ga En mann ved navn Ove terningkast 6 på Bokelskere.

Mer om forfatter Backman HER
En mann ved navn Ove er hans debutbok. Karakteren Ove startet han å utvikle på sin blogg.

Andre som har blogget om boka:
Mirthful
Reading-Randi
Gråblekka
Marianne-ebokhylla mi
Betraktinger
Beritbok
Karis bokprat
Anettes bokboble
Bok-karete
Bentebing

+++ at det er skrevet flere gode anmeldelser av boka i pressen. Just google it.;)


Foto: dn.se


Fredrik Backman: En mann ved navn Ove, s 323 / 9 CD`s 10 t 29 min

Cappelen Damm 2013

12 kommentarer:

 1. Oi! Hva er det med denne boka som jeg ikke har fått med meg? Småvittig men så forutsigbar og opplagt syntes jeg da jeg leste den. Når det er sagt så er ikke "sånne humorbøker" helt i min gate. Kanskje er det bare vi som har forskjellig smak Anita? Tror du jeg ville likt den bedre som lydbok?

  Tusen takk for link forressten :-) Selv om vi altså ikke er helt enige.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan jo være det, at smaken bare er forskjellig.:) Om du ville likt den bedre i lyd, aner jeg ikke- men Trond Brænne får i alle fall frem typene på en veldig god måte når han leser...
   Bare hyggelig å linke. :) Man trenger ikke være enige. Faktisk ganske interessant å oppdage en blogger som ikke likte boka.;) Ha en fin kveld Karete!

   Slett
 2. Veldig bra blogg-post, Anita. Helt enig med deg - dette er en god bok å lese.

  SvarSlett
 3. Heisann!
  Fin omtale av ei bok som gjorde inntrykk på meg også! Som du også skriver; veldig spesielt å høre Trond Brænne lese om Ove..
  Håper vi fortsatt kan få enda fler til å lese/ høre den ;o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Berit! Ja, lydboken er her i seg selv et klenodium.:)

   Slett
 4. Nydelig omtale! Jeg er HELT enig :)

  SvarSlett
 5. Ja, denne boken har det vært skrevet mye bra om og nå som du også likte den så godt må jeg sannelig se å få lest den jeg og!

  SvarSlett
  Svar
  1. JA, det er vanskelig å komme utenom denne Birthe.;)

   Slett
 6. Har i det siste anbefalt den til veldig mange, synes det er en av de beste bøkene jeg har lest i år. Nydelig var den!:) Synes du også har skrevet en veldig bra omtale om den! Litt misunnelig på de som ikke har lest den enda:) Hadde lest mange omtaler om boken før jeg leste den, men hadde liksom ikke helt troen på at jeg kom til å like den like godt, så der ble jeg overrasket:) Takk for link forresten! Gøy!:) Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Isabella :) jeg også anbefaler den til mange og når jeg snakker om den blir jeg helt rørt hehe ..

   Slett