søndag 7. september 2014

Ildmannen av Torkil Damhaug. En forrykende intens thriller. (med smakebit)

Torkil Damhaug fikk Rivertonprisen for denne boka i 2011. Det forstår jeg. For en mer velskrudd psykologisk thriller skal man lete lenge etter.  Jeg har nå lest de fire mest kjente thrillerne av Damhaug, og mener at forfatteren befinner seg i det absolutte tetskiktet av gode spenningsforfattere her til lands, og kanskje utenlands også.


Forlagets omtale:
En natt sent i mars antennes stallen på Stornes gård. Nærmere tretti hester brenner inne. Utover våren herjes flere steder i nærheten av brann, og attenåringen Karsten og hans seks år yngre søster trekkes inn i en strøm av uhyggelige hendelser. Flere liv skal gå tapt når Ildmannen raser.
Mer HER
I denne boka skjer det så mye, men det er så vanskelig å fortelle noe uten å røpe ting som skjer. Jeg lot meg stadig overraske, samtidig som jeg hele tiden var i spenningsfeltet og trodde jeg forsto mer og mer av sammenhengene mellom hendelsene og relasjonene. Noe jeg også tildels gjorde, men ikke allltid. Ting var ikke helt som jeg trodde likevel.
Tematisk dreier boka seg om kulturkollisjoner. Norsk gutt forelsker seg i pakistansk jente, og innleder en gjensidig kontakt,  noe som ikke er tillatt i hennes familie. Karsten vikler seg inn i noe han ikke ser en vei ut av, og gjenger mobiliseres på begge sider av "kulturkampen". Et annet tema er hva en ødelagt barndom kan gjøre med sårbare barnesinn. Hevn er også sentralt som motiv i boka.
Damhaug er utrolig dyktig på karakterskildringer, samt det å bygge opp plott.  Jeg blir godt kjent med karakterene og lar meg berøre når noe skjer med dem. Forfatteren beskriver menneskers psyke, og omstendigheter i livet deres som gjør dem til den de er og den de blir, fremfor å være så opptatt av politiarbeid og oppklaring. Dette får lite plass i historien. Politiet vies ikke mye ære, og virker litt trege. En annen viktig person i boka, Synne; Karsteins søster virker også unødig dum og naiv, noe jeg finner ganske usannsynlig i noen sammenhenger her. - Er det mulig å være så dum? tenker jeg. Dette, samt at slutten kommer veldig brått på, da jeg absolutt vil vite mer, trekker noe ned. Hadde det ikke vært for dette, hadde dette vært en helstøpt thriller verdt det høyeste tallet på terningen. Anbefales på det sterkeste!    
Jeg har både lest i papirboka som jeg vant hos Elida  i fjor, og lyttet i lydboka lest av Ivar Nergaard. Nergaards opplesing fungerte utmerket.
Du kan se ne videosnutt om boka HER
Her er en smakebit fra boka:
(mitt resyme:) Karsten har vært i samtale med skolens rektor som har fått en henvendelse fra den pakistanske jentas far som har beskyldt Karsten for seksuelle krenkelser av jenta. Karsten blir helt satt ut og får sagt at de bare har snakket sammen på biblioteket. Etterpå  treffer han vikarlærer Adrian som også har blitt en venn og rådgiver. Karsten er redd for at foreldrene skal reagere negativt .
"- Det der er interessant , Karsten. Treffer du en stanerjente, er hele familien involvert før du rekker å dra igjen smekken. Mens du på harde helvete vil stå alene. Det er verdt å tenke gjennom akkurat det.
    Karsten orket ikke å tenke gjennom noe som helst. - Hva skal vi gjøre? mumlet han. " ( s.130)
Andre bøker av Torkil Damhaug som jeg har blogget om:
Sikre tegn på din død , også omtalt i forrige søndags smakebitspalte.
Torkil Damhaug, f.1958 på Lillehammer, er psykiater av yrke. Flere av hans romaner er oversatt til andre språk og utgitt i flere land.

Torkil Damhaug: Ildmannen, 494 s
Cappelen Damm 2011
Vil du lese flere  flere smakebiter fra andres bøker ta en titt inn i En smakebit på søndag, en fast spalte som Mari i Flukten fra virkeligheten, drifter- men som i dag har vikar på bloggen Betraktninger.
Ha en fin søndag!

24 kommentarer:

 1. Åh, den här står i hyllan och står väldigt högt på listan som kommer efter alla mina recensionsexemplar. Och nu blev jag ännu mer sugen!

  SvarSlett
 2. Virker som det var et interessant tema i denne da. Har ikke lest noe av han, men ser jeg har en lydbok - Døden ved vann - som ikke er lest. (Det er bare å avfinne seg med at man ikke rekker over alt - Greit da å holde seg litt orientert ved å lese andres blogger innimellom)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det, og aktuelt. Han rører i grumsete farvann med å skrive om æreskodeksen i mulimske familier og land/her pakistan.
   Ildmannen er forøvrig en meget kompleks spenningsroman.
   Døden ved vann- er også bra! Det var den første jeg leste av Damhaug og jeg likte den godt.

   Slett
 3. Jeg har allerede lovet deg å lese Damhaug. Ditt innlegg gjør det enda lettere å komme i gang!
  Bra du har gode lesedager - og nyt søndagen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har du, hehe.:) Spent på hva du synes. God lesedag til deg også.:)

   Slett
 4. Dette er faktisk den eneste boken til Torkild Damhaug jeg har lest. Eller rettere sagt hørt. Men jeg får det dårlig til med lydbøker, jeg opplever at tankene vandrer og jeg ikke får med meg alt. Så denne boken kunne jeg godt tenkt meg å lest.
  Ønsker deg en god søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Da må du prøve å lese den i stedet ja. Jeg synes heller ikke lydbøker er like lett alltid, men tror jeg har vent meg til det bedre og bedre. Men de må være godt lest, og boka må egne seg … være veldig spennende for eksempel, og gjerne ha mye dialog. God søndag til deg også.:)

   Slett
 5. Tack för smakebiten, tyvärr ingen jag känner till

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig. Tror ikke han er oversatt til svensk..

   Slett
 6. Damhaug er vel en av de jeg skulle ha lest, jeg har en eller to bøker liggende på vent, men ikke denne. Ønsker deg en fin søndag, Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er det bare en ting å si: Les! ;) hehe… ønsker deg også en fin søndag Beathe.:)

   Slett
 7. Ikke lest noe av forfatteren, men høres veldig spennende ut

  SvarSlett
 8. Tack för smakbiten. Känner inte till den boken.

  SvarSlett
 9. Faran med de här smakebitarna är att man får tips om massor av norska böcker som inte finns på svenska. Det här är en författare jag gärna hade läst :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe. du får etterspørre i bokhandlere og forlag og be de oversette bøkene til svensk:)

   Slett
 10. Inte en författare jag har läst, tack för tipset :)

  SvarSlett
 11. Enn at jeg ikke har lest noen av disse bøkene, da du!??
  Bør man lese bøkene i rekkefølge, eller er de frittstående så man kan lese dem uavhengig av de andre?
  Takk for smakebit og omtale!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, enn det Berit? ;)
   Nei, du behøver ikke lese i rekkefølge. Det er lite kronologi her, selv om enkelte personer kan dukke opp igjen.. Helt selvstendige bøker dette.
   Takk skal du ha.:)

   Slett