søndag 28. juli 2013

Smakebit på en søndag (39) : Citadell av Kate Mosse

Herlige Carcassonne, herlige Languedoc.:)
Nå er jeg godt i gang med Kate Mosses tredje bok i sin Languedoctrilogi. Jeg leste Labyrinten i fjor sommer da jeg var der nede, og ble helt hekta inn i katarenes rike. I Citadell befinner vi oss for det meste nærmere i tid, i det forrige århundre under den andre verdenskrig. Området er Carcassone, den vakre spesielle byen i Sør-Frankrike, med sin helt spesielle festning Cite`- katarenes siste skanse.
Mine armer nupper seg av frysninger  bare jeg tenker på dette stedet...
Nuvel, over til søndagens smakebit:Gyldendal skriver dette om boka:


Carcassonne, 1942: Ved en tilfeldighet dras den energiske og modige 18-åringen Sandrine inn i kampen mot den tyske overmakten. Sammen med de andre unge kvinnene i nettverket «Citadell» er hun villig til å ofre alt for å befri den franske middelhavskysten, slik forfedrene kjempet mot innvandrere fra nord mange hundre år tidligere. Sandrines partisaner forsvarer også en eldgammel hemmelighet som - hvis den havner i feil hender - kan endre historiens gang.
Idet krigen går mot slutten, er Sandrines skjebne uløselig bundet til tre forskjellige menn. Men hvem er den egentlige fienden? Hvem utgjør den største trusselen? Og hvem er den sanne beskytteren av hemmelighetene som i generasjoner har trukket mennesker til foten av Pyreneene?
Med Citadell har Kate Mosse skrevet en storslått, frittstående avslutning på sin kritikerroste Languedoc-trilogi, som har begeistret millioner av lesere verden over. Citadell kombinerer Labyrintens barske action med Gravkammers mysterier.
Mer HER
Min smakebit:
Le Midis gamle ånd, som fortsatt satt dypt forankret i fjellene og åsene, i sjøene og himmelen, hadde for lengst begynt å røre på seg. Snakke. De hvite knoklene til dem som sov på cimetière Saint-Michel, på cimetière Saint-Vincent og på alle kirkegårdene i Haute Vallèe, var i ferd med å våkne. Det var bevegelse og mumling i de dødes byer, ord ble båret av vinden.
Krigen var i ferd med å komme sørover. (s33)

Romanen er for det meste ikke like poetisk som ovenstående smakebit. Den er faktisk mye mer jordnær, men det glimter til med slike språklige gnister innimellom...

Ønsker du lese flere smakebiter, så ta gjerne en titt inn til Maris blogg Flukten fra virkeligheten. Ha en fin søndag.:)


26 kommentarer:

 1. Nå ble jeg påminnet at jeg har "Labyrinten" stående i bokhylla. Begynte på den for noen år siden, rett etter at boka kom på markedet. Falt av lasset den gang. Husker jeg synes den var langtekkelig og tung. Men nå lurer jeg på om jeg skal forsøke meg på den igjen. kan jo hende jeg leste den til feil tid. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg også hadde den i hylla lenge før jeg leste den i fjor. Da var timingen riktig. Men det er jo mye historisk info og personer, så den kan jo virke tung før man kommer inn i handlingen, så også med Citadell. Tar litt tid å etablere persongalleriet og settingen.

   Slett
 2. Jag har de båda första böckerna olästa i hyllan. Det börjar nog bli dags att ta tag i dem :)

  SvarSlett
 3. Takk for smakebiten, denne har jeg lyst å lese :)

  SvarSlett
 4. Jeg likte alle tre bøkene i serien, men denne siste aller best :) Gjør meg nå klar for de syv søstre, en heftig tur i nydelig sol. Håper du får en fin søndag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så godt å høre Tine. Gravkammer har jeg ikke lest, men den har jeg ønsket å lese lenge..
   Håper turen din ble fin i dag. Her regner det, og jeg kan med god samvittighet sitte inne med blogg og bok.:)

   Slett
 5. Den här boken läste jag för flera år sedan och tyckte verkligen om den! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kom den ut for flere år siden? Den kom i sommer her .. Du mener vel ikke Labyrinten av samme forfatter?

   Slett
 6. Takk for smakebiten, litt usikker på om dette er min type bok, men mulig jeg gir den en sjanse en gang :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, du må bare se det an. Smakebiten er ikke representativ for innholdet.

   Slett
 7. Disse bøkene må jeg se å få lest for de frister veldig, tusen takk for fin smakebit Anita:) Kos deg videre med boken og ha en strålende søndag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror du kan like disse bøkene Beathe:)
   Takk og i lige så!

   Slett
 8. Så bra att någon gillar de där böckerna! Jag gav upp läsningen av Kryptan tidigare i sommar, den funkade inte alls för mig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så synd at du måtte legge Krypten (Gravkammer) fra deg da.

   Slett
 9. Har inte läst något av Kate Mosse ännu, men det låter spännande, tack för smakebiten!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en spennende bok. Har bare en liten pause nå, så skal jeg sette meg å lese mer i boka.:)

   Slett
 10. ooo, spennende smakebit! Regner med du skriver omtale når du kommer så langt, så får jeg se da hvor fristet jeg blir ;) Ha en glad søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Så gøy at du synes det. Ja, omtale skal bli.:) Og jeg liker boka bare bedre og bedre...

   Slett
 11. Takk for smakebiten! Må notere meg disse bøkene

  SvarSlett
 12. Åh, jag visste inte att det var en serie! Det måste jag berätta för en vän som tyckte mycket om Labyrinten, så att hon kan läsa fortsättningen :)

  Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er frittstående bøker i trilogien, med de har alle en forbindelse.. Gravkammer (Kryptan) var nr 2.

   Slett
 13. Trur jeg begynte å lese en av de første bøkene hennes, men gav opp. Har da planer å prøve meg igjen siden jeg liker mysterier og spenning, tror jeg ikke var klar for bøkene hennes da jeg startet . Håper jeg kommer meg igjennom de to første, siden den siste boken av henne høres så bra ut:) Takk for smakebit!

  SvarSlett
  Svar
  1. De er kanskje litt tunge å komme inn i, men gir mye når man først er i siget og kjenner karakterene og handlingen. Det er veldig spennende historie fra Langedoc-området og katarenes skjebne som hun også kommer inn på i denne boka Citadell far 2.verdenskrig..

   Slett