onsdag 10. juli 2013

Pattis perler: Sanka Ull

Så har jeg lest ferdig denne lille sjarmerende, koselige, vakre boka ; Sanka ull eller Woolgathering som originalen heter, av artisten og kunstneren Patti Smith. Den har jeg lest i små porsjoner, sakte, som konfekt. Dette er ingen liten bok man skal haste gjennom. Her er hvert ord, hver setning som sukkertøy. Smak, kjenn ettersmaken, nyt, sukk litt, ah...


Jeg greier ikke å fordype meg i en lengre bok for tiden, på grunn av flytting og masse orging rundt det, så da passet det godt å lese ferdig denne, som jeg begynte på i juni. Litt nå og da, og resten på senga i går kveld, da jeg for en gangs skyld la meg tidlig(ere).

Patti Smith er poet, artist, låtskriver, rockedame still going strong. Jeg har skrevet en del om henne før i andre innlegg, en smakebit her, i spalten Boken på vent der..

Om Woolgathering har Patti sagt at hun skrev denne fordi hun alltid har hatt lyst til å skrive en bok, og at å ved å skrive denne så kom hun ut av den dvaletilstanden hun befant seg i på denne tiden :

" Detroit, 1991...Eg var verkeleg glad i familien min og heimen vår, likevel opplevde eg den våren ein forferdeleg og ubeskriveleg melankoli. Når pliktane mine var unnagjorde og ungane på skulen, kunne eg sitja i timesvis under piletrea, fortapt i tankar. Slik var stemninga i livet mitt då eg begynte å skriva Sanka ull." (s.9)

"Eg har alltid elska eventyr, men eg er redd denne vesle boka ikkje kvalifiserar. Alt ho inneheld, er sant, og skrive akkurat slik det var. Ved å skrive henne kom eg meg ut av den merkelege dvaletilstanden min, og eg vonar ho til ei viss grad vil fylla lesaren med ei vag og nyfiken glede." (s.11)

Boka består av kapitler, tekster, noen skisser, noen dikt, en del foto- med tilbakeblikk på barndom og oppvekst, den magiske verden hun levde i, det hun opplevde og så, som de andre ikke så, om de dagligdagse familiære tingene, kjærligheten og omsorgen for sine søsken og kjæledyrene, mor og far.

Originalteksten på engelsk står på den ene siden og den nynorske oversettelsen på den andre. Nynorsk er poetisk og vakkert, men det lyder enda bedre på engelsk. Les selv og bedøm. 

Her er en nynorsksnutt fra s. 29 :. 

"...Og bildet av ullsankarene på den døsige marka fekk meg til å sovna. Eg vandra blant dei, gjennom tistlar og tornar, og oppgåva mi var ikkje meir uvanleg enn å redde ein tanke, flyktig som ein ulldott, får karden til vinden. ... "

1.utgave kom ut i 1992, og denne utgaven kom i 2011, den norske på Samlaget i 2003.

Sanka ull, er som dere forstår, en bok jeg anbefaler, og som jeg selv kommer til å ta frem flere ganger og lese litt i. Den varer nok lengre enn sukkertøy , sånn sett..

Takk til Samlaget for leseeksemplaret.
Patti Smith: Sanka Ull, 139 s

Samlaget 2013

6 kommentarer:

 1. Jeg har fulgt med på innleggene dine om Patti Smith og innsett at jeg har gått glipp av en kunstner. Både som låtskriver, sanger og forfatter. Så det første jeg har gjort for å ta del i sukkertøyet er å legge boken til på leselisten :)

  SvarSlett
 2. Eg møtte nettopp ei dame som var så strålande fornøgd med Smith si bok "Just kids" og så kom eg over denne omtalen din. Begge bøkene er ført på "lista", men denne boka som du omtalar skal lesast relativt snart. Er veldig glad i bøker som ein kan hente fram om og om att og lese nokre setningar her og der. Fortsatt god sommar :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så artig da:) og dette er en slik godbit:) god sommer til deg også :)

   Slett