tirsdag 23. juli 2013

Boken på vent (42 ): Bergtatt

Bergtatt av fjell. Det er det boka jeg har på vent denne tirsdagen handler om. For to år siden var jeg på fjellitteraturfestival på Finse, og hørte forfatter Henrik Svendsen lese fra boka si; Bergtatt. Den ville jeg ha, men hadde ikke råd til det da. Nå fikk jeg tak i den på Mammutsalgets restesalg til 99,-.

Bergtatt av fjell er også jeg, og har vært det så lenge jeg kan huske, så en slik bok er jo en ønskedrøm for meg. Den handler om Fjellenes historie og fascinasjonen for det opphøyde, ifølge forsiden.

Henrik Svendsen er geolog, mens forfatteren ifølge omslaget har en interesse for fjell som overskrider enhver faggrense.
Han er også opptatt av menneskenes forhold til fjell. Selv ønsker han å bli en fjellmann, men klarer han det som den urbane akademiker han er?

Her er noe Bokklubben skriver om boka, og om fjell. Fascinating.:)

Et utdrag:

Å bli ekte en fjellfant
Henrik Svensen forteller om personligheter fra tiden da man vandret rundt med vadmel og beksøm, om filosofer som Arne Næss og Peter Wessel Zapffe, som mente man ikke burde ødelegge synet av vakre fjell med å prate, men det var greit å peke og smile. Han forteller om vitenskap og oppdagelser i fjellene, om utsikt og innsikt og meningen med livet. Sistnevnte inkluderer selvfølgelig en eller annen befatning med fjell, enten det nå er på turvandring eller som nyslått fjellklatrer. Begge deler går ikke alltid etter planen, men ambisjonene er det ikke noe galt med. Denne boka, med sin lærerike, vidtfavnende og underholdende tekst, er en hyllest til fjellene og for alle fjellfanter!
Beathe inviterer igjen til sin tirsdagspalte Boken på vent. Ta en titt i Beathesbokhylle da da vel::)12 kommentarer:

 1. Oy, dette er gode greier. Er selv en fjellfant, så dette er midt i blinken. Takk for supert tips! Nå reiser vi fra Alpefjellene, og hjem til de trauste norske, ha en fin tirsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Alper er flott- men De trauste norske er ikke å kimse av. :) Jeg har også fått en ny turbok over Jotunheimen (med et par egne bilder i), som jeg skal skrive noe om en dag, når nettet blir stabilt her (for det er det absolutt ikke), oss fjellfanter imellom.;)

   Slett
 2. Dette er nok en interessant bok for de som ferdes mye i fjellene vil jeg tro,jeg skulle gjerne vært litt flinkere til nettopp dette for jeg liker meg godt i fjellene når jeg først har kommet meg dit.Ha en fin dag,Anita:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er deilig å være i fjellet ja. Der føler jeg meg helt fri.:)

   Slett
 3. Så spennande! Eg er veldig glad i fjell og toppar og set stor pris på at eg er nær nabo til Jotunheimen. Klatring er altfor skummelt for meg, men eg likar veldig godt å lesa om folk som driv med ekstreme turar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jotunheimen er kanskje den flotteste fjellheimen i Norge. Har fått ei ny turbok om den--som jeg skal skrive om en dag.:) Klatring ønsker jeg at jeg haded lært meg den gang jeg var yngre.. nå er kroppen for stiv, og tung.. Jeg liker også godt å lese om slike som driv med slikt, Berit.:)

   Slett
 4. denne har eg ikkje hørt om før, så takk for tipset. virker som en flott bok

  SvarSlett
 5. Høres ut som en flott bok. Fjell kan være utrolig vakre og majestetiske.

  SvarSlett
 6. Denne hørtes spennende ut! Takk for tips :)

  SvarSlett