mandag 8. juli 2013

Den onde viljen av Karin Fossum (lydbok)

Karin Fossum er en av mine alltime´s favorittkrimforfattere. Få kan matche henne i psykologisk innsikt og gode karakterskildringer  i krimgenren. De siste utgivelsene hennes er jeg dessverre ikke helt ajour med, men etter å ha oppdaget lydbokverdenen, kommer jeg etter.  Nå er jeg ferdig med Den onde viljen, lest av Nils Ole Oftebro- forøvrig en meget briljant og herlig opplesing av en bok.

"Den onde viljen" av Karin Fossum
Forlaget omtaler boka slik: (den er så grei, at jeg ikke trenger å skrive på nytt av meg selv)


Siden barndommen har de tre vært gode venner. Den vellykkede og sjarmerende Axel Friman er den naturlige lederen; den rufsete Philip Reilly er filosofen blant dem med sine evinnelige sitater fra Koranen, mens lille, spinkle Jon Moreno bare er forsiktig og plaget av dårlige nerver.Under en hyttetur drukner Jon etter å ha falt ut av båten. Er det et hendelig uhell eller ligger det noe annet bak? Like etter finner noen liket av en annen ung gutt også denne gangen i et vann. Har gutten druknet eller er han offer for en forbrytelse? Sejer og Skarre har lite å gå etter, ungdomsmiljøet på stedet virker ikke avskrekkende og hvorfor skulle noen ønske livet av to så unnselige unge menn? De to sørgende mødrene finner hverandre og sammen finner de en tråd som skal får det hele til å rakne.Den onde viljen er Karin Fossums niende roman om førstebetjent Konrad Sejer.
Som veldig ofte med Fossums bøker, kommer jeg fort inn i en hudløs fortelling om unge, sårbare mennesker, eller mennesker som kommer på kanten av samfunnet på en eller annen måte, - om deres kamp for tilværelsen, om å passe inn med sine skavanker ofte av psykisk art,- ofte så ømt og vondt skrevet at jeg selv lider av disse stakkars skapningene. 
I denne historien er det sårbare, følsomme Jon, som ikke greier å leve med en gjerning han og kompisene Alex og Reilly deltok i hvor en person døde. Det går så hardt utover Jons psyke at han blir innlagt på psykiatrisk. En helg blir han bedt med på hyttetur med kompisene, og selv om han egentlig ikke har lyst fordi han er redd, av en eller annen grunn, blir med. Angsten blir for stor og det går ille..riktig ille. Fossum skildrer Jons angst og paranoia så godt at en får skikkelig vondt av gutten. Dette er et eksempel på Fossums styrke som forfatter.
Et annet eksempel er skildringen av 17 år gamle Tim, den unge vietnameseren, som ikke har noen venner, men som blir bedt med på en fest og drikker seg dødrukken. Alt går over styr og han forsvinner og blir savnet i månedsvis. Han mor, Jo, er en svak sjel som har levd for den snille gutten sin, men hun får aldri se ham mer i live.  Det er hjerteskjærende, det er smertefullt- og med Oftebros opplesningstalent blir det bare enda bedre. Eller værre.
Som lydbok er denne kort nok til å få en fin flyt og bli feridig, kun 5 CD´s på totalt ca 6 timer. Det er unnagjort på noen bilturer det.  Men dette er en såpass spennende bok, at jeg ikke kunne vente lenge mellom hver gang jeg hørte på den.

Jeg leste forresten i Adresseavisa i dag at Karin Fossum kommer med en ny bok i august: Carmen Zita og døden. (høres ut som det er innvandrere i handlingen også her- noe jeg har sett går igjen i noen av Fossums bøker) Jeg gleder meg hvertfall til denne, og i mellomtiden får jeg sjekke med biblioteket om det fortsatt er noen lydbøker jeg ikke har hørt/bøker jeg har lest av henne, å få tak i.
Om Karin Fossum HER
Jeg har vel lest det meste av hennes krim frem til og med Elskede Poona i 2000, samt Varsleren og Jeg kan se i mørket , som de sist leste.


Karin Fossum: Den onde viljen, 192 s / 6 t 12 min
Cappelen Damm 200812 kommentarer:

 1. Denne har jeg ikke lest, har egentlig ikke lest mye av henne, så jeg får sette i gang. Denne høres i alle fall veldig spennende ut, tror jeg velger meg lydboken :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne og Varsleren egner seg veldig godt som lydbok:)

   Slett
 2. Karin Fossum har jeg til gode å lese noe av, men dette høres unektelig spennende ut så det er vel på tide å starte :)

  SvarSlett
 3. Har lest dei fleste av Karin Fossum. Ho skriv ubehageleg gode krimbøker, syns eg. Den grundige psykologiske innsikten ho formidlar, frå både offer og gjerningsperson, er sterke saker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ubehagelig gode er et meget treffende utsagn, Berit.:)

   Slett
 4. Har lest mange bøker av Fossum oppgjennom årene, men syns denne var litt tam i forhold til de andre...

  SvarSlett
 5. Liker å høre på krim på lange bil turer. Kanskje jeg må prøve å få tak i denne til neste biltur. God anmeldelse, og takk for tips:) Ha en fin dag!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig. Fin dag til deg også.:)

   Slett
 6. Vet du, jeg har bare lest ei eneste Fossumbok og jeg er ikke engang sikker på at det er henne (Evas øye). Kanskje jeg må gjøre noe med det, vet jeg skal ha ei lydbok liggende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Evas Øye, er Fossum.:)
   Ja, du må lese mer av henne....

   Slett