mandag 22. juli 2013

Krimkjappis: Det annet kinn av Jan Mehlum

Jeg kom over salg på lydbøker på OBS! Lade i ferien, to for 99,- og tenkte det var knall til kjøreturen ned til Valdres igjen. Jeg kjøpte Det annet kinn av Jan Mehlum (7.12.06 i tid). samt den noe lengre Nattefokk av Johan Theorin. 7 timer er passe på en lydbok hvis man kjører bil så lenge man deler opp den litt. Jeg har lest et par bøker av Mehlum før og liker stilen og advokaten Svend Foyn. Svend Foyn; glad i damer, lett forsoffen, elsker av Backe Gabrielsen, risikovillig med gode replikker på lager. Og hunden hans Hulda må vi heller ikke glemme-.Hva handler den om:

Anna Løve var en gang en gammel flamme av advokaten Svend Foyn. En dag oppsøker hun ham for å få hjelp til å finne ut av ektemannen Sten Løve sin forsvinning. I kjølvannet av dette dukker det opp flere forsvunne menn. Fem menn fra Tønsberg har forsvunnet sporløst de siste fem årene, og fire av dem det siste året. Kan de ha en forbindelse? Svend Foyn nøster på det, mens politiet ikke tenker slik. Foyn står helt i stampe ganske lenge, og utvikler forskjellige teorier, halmstrå. Men også halmstrå kan gi nøkkelen til mysteriet. Med fare for eget liv vikler Foyn seg inn i tragedier og absurditeter.. Mer vil jeg ikke si.

Min mening:

Starten var treg, og jeg hadde problemer med å engasjere meg. Riktignok var den sikkert treg fordi Foyn sto i stampe, og det skjedde lite. Men da ting begynte å skje, tok det virkelig av. Det tok så til de grader av, at da jeg kjørte i mørket over Valdresflya natt til søndag og ned i den mørke Begnadalen ble det skikkelig skummelt.  Jeg var ikke høy i hatten da jeg måtte stoppe på Bagn for å fylle bensin klokka tre på natta , og observerte to biler som sto parkert der med folk i. Ja, jeg var blitt skikkelig skvetten.  Hvorfor gjør jeg dette, hører på slikt for å skremme meg selv? - tenkte jeg , mens jeg kjørte videre. I tillegg var det skikkelig makabert på slutten.

Jan Mehlum har god fantasi, det er sikkert. Morbid fantasi som mange krimforfattere har nok av.  Han har i tillegg et sosialt engasjement som skinner igjennom. Med sin sosiologkunnskap får han frem sammenhenger i forhold til hvorfor noen faller utenfor. I denne boka er det Jonny, en ung gutt som blir viet spesiell oppmerksomhet. Han ble mobbet og plaget på skolen, han forsvant. Han var den første som ble sporløst borte. Dette er ikke noe nytt tema i krimlitteraturen, men Mehlum får det frem på en så god måte, at jeg blir skikkelig berørt av det. I tillegg får han frem hva det kan gjøre med pårørende i sin ytterste konsekvens. Her er han nesten i nærheten av Karin Fossum , faktisk.

Konklusjon: En bok absolutt verdt å lese. Jeg gir den terningkast fire, pga treg start, samt at oppleseren ikke fungerte optimalt.   Nicolai Cleve Broch leser godt, bevares, men jeg synes nok hans stemme er for ung til å lese gubbene Foyn og Mørk, spesielt fordi boka foregår i jeg-form. Det hadde gjort seg med en eldre, mer garva oppleser.


Andre innlegg om bøkene til Jan Mehlum:

En god sak
Straffen
Døden ved verden ende- novellesamling, med en av hans noveller i

Her er noen anmeldelser av Mehlums tredje bok
Foto: adressa.noJan Mehlum: Det annet kinn, 7.12.06, 6 CD

Lydbokforlaget 2007 / Gyldendal 1999


4 kommentarer:

 1. Foyn er ein fin type, eg likar godt ironien og sjølvironien hans. Og så Hulda sjølvsagt :)
  Høyrer akkurat no på Ove Christian Owe som les 'Bake kake søte' av same forfattar. Er ikkje heilt fortruleg med denne opplesaren heller, men han har ei "eldre" stemme enn Cleve Broch.

  SvarSlett
  Svar
  1. Oftebro eller Winthwe-Larsen hadde nok vært mye bedre:) spent på hvordan du liker Kake Bake Søte:)

   Slett
 2. Dette er mi neste Mehlum-bok, etter Adler-Olsen:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kult! Adler-Olsen har jeg enda tilgode. Alle hans bøker ligger her på vent..:)

   Slett