fredag 12. januar 2018

Har du lyst til å bli med i en DIKT-lesesirkel?

Vi leser dikt! Vi leser poesi! Vi leser lyrikk!
Kjært barn har mange navn. Mange har en formening om at dikt er så vanskelig, men det trenger det ikke å være. Det finnes dikt for alle anledninger, morsomme, alvorlige, vanskelige, svevende, enkle, konkrete. Noen dikt er på rim, noen er som små historier- langdikt som noen kaller det- andre er mer abstrakte. Det virker som at poesien har fått en renessanse her i landet i de siste årene, og det inspirerte meg til å starte en lesesirkel der vi leser dikt! Har du lyst, har du lov. Les mer om opplegget under bildet.Selv har jeg likt å lese dikt siden jeg var tenåring. Jeg var også medlem i noe som på 70- og 80-tallet het for Bokklubbens lyrikkvenner og ble gjennom den kjent med mange fantastiske lyrikere.  Jeg husker ikke når den ble lagt ned. Mine gamle favoritter er blant annet Tor Jonsson og Rolf Jacobsen. Så var det noen år at det var ganske labert med diktlesing. Andre interesser kom foran.  Jeg tror at jeg ble vekket på nytt da norske bokbloggere i 2013 (2014)  stemte fram Ruth Lillegraven som vinner av Bokbloggerprisen med diktsamlingen URD. Etter det kom det flere slike diktfortellinger og norske bokbloggere ble for alvor mer tent på å lese dikt, men mange vegret seg for å blogge om diktene de leste.  Jeg tror at mange legger lista for høyt, da de tror de må forstå så mye og får prestasjonsangst fordi de tror de ikke kan noe om dikt.

Jeg tenker at dikt i stor grad handler om følelser og stemninger, om tanker de gir. Det er ikke alltid så lett å sette ord på hva man får ut av å lese dikt. I denne lesesirkelen skal det være lav terskel for å delta. Du trenger heller ikke ha egen blogg, eller blogge om bøkene. Hvis du vil, er det fint, men det er ikke noe krav for å delta.

Hva skal til for å delta?
Det eneste du trenger er lyst til å delta.

Du skriver i kommentarfeltet hvilken diktsamling du ønsker å delta med. Har du blogg, skriv gjerne noen ord om hva du synes om boka der. Det trengs absolutt ingen dypsindige analyser. Har du ikke blogg, eller ikke vil skrive innlegg, skriv gjerne noen ord om hva du synes og/eller fikk ut av den i kommentarfeltet til den kategorien/måneden du har lest. Skriv i alle fall om du har lest boka du tenkte å lese.

Jeg kommer til å følge malen for andre lesesirkler jeg deltar i, som Moshonistas biografilesesirkel og Bokhyllelesesirkelen til Hedda.


Opplegget blir som følger:
Les en diktsamling i følgende kategori:

1. Januar: Les en ulest diktsamling fra bokhylla di. (har du ingen der, så kan du låne av noen)

2. Mars: Les en diktsamling av en debutant.

3. Mai: Les en samling av en prisbelønnet lyriker.

4. Juli: Les en diktsamling av en utenlandsk lyriker.

5. September: Les en norsk diktsamling fra 2018.

6. November: Les en klassiker. 

Jeg legger ut innlegg om månedens kategori ca den 20 i de aktuelle månedene. Frist for å blogge, eventuelt skrive i kommentarfeltet, før jeg oppsummerer, er den siste dagen i måneden av temaet.

Du kan også legge inn valg av bøker du vil lese i kommentarfeltet på siden/fanen Diktlesesirkel her.


Jeg håper noen synes dette virker interessant og at det kan stimulere til mer diktlesing.  Og kanskje vanker det en bokpremie her ved årets slutt også.  Et lodd for hver runde man deltar i. Lykke til!


Å DIKTE
Å dikte er å vera
det vesle som ein vart
og sleppe kvite fuglar ut
i nattesvart.

Å leva er å vera
det store som ein er
og stå i einsleg undring
og høyre fuglar flyge inn
frå ukjend verd.


Tor Jonsson
46 kommentarer:

 1. Det var et bra tiltak Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kanskje det. Om det kanskje er mulig å repetere noen samlinger man har lest tidligere.......

   Slett
  2. Ja, det går nok helt fint.:) Det legger jeg meg ikke borti..

   Slett
 2. Helt fantastisk initiativ, Anita! :-) Gleder meg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, så bra at du synes det Beathe.:) Spent på hva du velger å lese.:)

   Slett
 3. Ser jeg kom opp som ukjent,så prøver på nytt :) Gleder meg til å lese ei hel diktbok igjen

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra. Spent på hva du velger å lese...)

   Slett
 4. Dette blir jeg med på. Må se hva jeg skal starte med når jeg er hjemme neste uke.

  SvarSlett
 5. Veldig fint, og ser ikke bort ifra at jeg (på en eller annen måte) deltar her. Lover ingenting siden jeg absolutt ikke leser dikt (annet enn fortellende), men det betyr jo bare at jeg burde delta og sklir rett inn i målgruppa.

  Jeg får gjøre det som hos Hedda. Dropper inn hvis (når) jeg har lest noe passende, har jo etterhvert fått tilsendt mye jeg ikke har lest. Skal nå lese det innlegget hvor DU leser dikt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det håper jeg du gjør.:) Dette skal være en lavterskelsirkel uten pisk og du kan droppe inn og delta på det du vil :)

   Slett
 6. Det kan jeg tenke meg å være med på. Jeg liker dikt og dette er jo et spark bak. Det må litt fleksibilitet, for kanskje jeg ikke klarer å oppfylle alle krav hver mnd.når man har tusen andre jern i ilden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Og så får vi tips av hverandre om diktsamlinger som kan interessere oss når vi har en sånn sirkel, og lærer mye også.

   Dette er lavterkselsirkel og du kan bli med på de rundene du ønsker og rekker.:)

   Slett
  2. Det fungerer i praksis slik i de andre lesesirklene også.;)

   Slett
 7. Dette gleder jeg meg til å være med på ��

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra ! Kjempegøy at du også vil. Vi blir da ganske mange- som er interesserte- over all forventing.:)

   Slett
 8. Da sier jeg kanskje..og dukker opp når du minst venter det :) Flott tiltak Anita. Det var det der sparket bak!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Marianne.:) Håper å seg deg her med en diktsamling. (leste du Margaret Atwoods dikt om Susanna Moody?

   Slett
  2. Ja jeg leste absolutt Susanna Moody :) Og den var god! Skrev om den her. (Så du ser, litt dikt leser jeg allerede ;)
   http://ebokhyllami.blogspot.ca/2015/11/the-journals-of-susanna-moodie.html

   Slett
  3. Ja, se der--- tror jeg har lest det før, men husket ikke helt..

   Slett
 9. Jeg har tenkt å lese "Alfabet" av Inger Christensen. Teknisk sett sto den i bokhylla mi da jeg leste om dette første gang, selv om den etter hvert skal tilbake til hyllene på biblioteket der den egentlig bor. Så skal jeg se om det også blir lesing av noen av mine egeneide i tillegg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Spennende valg, Elisabeth. Jeg har ikke lest noe av IC, med unntak av sporadiske dikt her og der.

   Slett
 10. Heisann!
  Jeg tenker jeg blir med på noen av rundene, når det passer seg slik og jeg finner noe "vettugt" å lese. Håpet er å utvide repertoaret en smule, og aller helst klare å skrive litt om opplevelsen etterpå. Jeg krysser fingre, så får vi sjå om det er et visst forhold mellom forsetter og gjennomføringsevne ;o)

  SvarSlett
 11. Endelig en lesesirkel etter mitt hjerte! Er veldig glad i dikt, har alltid vært det, og forsøker meg støtt og stadig. Kanskje jeg får somlet meg til å lese meg opp på analysering også, slik at jeg ikke bare ender opp med meg og mine følerier :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har jeg lagt merke til Eli. Veldig gøy at du blir med. Og siden denne sirkelen er såpass åpen, kan man jo utfordre seg i den grad man selv ønsker. Spent på hva du kanskje vil bidra med når det gjelder analyser.

   Slett
 12. For et fint initiativ! Skulle gjerne blitt med jeg også, men i år tror jeg ikke jeg skal slenge meg på så mange utfordringer - uansett hvor små eller store - pga baby som snart kommer. Men jeg skal prøve å følge med, og kanskje finner jeg tid litt innimellom. :) Om ikke annet, så får man kanskje inspirasjon og forslag til gode diktsamlinger!

  SvarSlett
 13. (uups, hele kommentaren min forsvant i løse lufta)

  Takk skal du ha! Det er ok å følge med fra sidelinja også. Å lese dikt passer fint når man har baby, siden lesetiden kan bli så oppstykket. Lykke til med baby!

  SvarSlett
 14. Deltagere og valg av bøker føres inn i denne fanen: https://artemisiasverden.blogspot.no/p/diktlesesirkel.html

  SvarSlett
 15. Eg seier som dei andre; bra tiltak og initiativ - men dette passar ikkje for meg. Eg likar dikt - egentleg - men dårlege opplevingar på vidaregåande der me MÅTTE lesa OG analysera dikt - det set i meg enno. Kvifor i alle dagar skulle dikta me las analyserast i hel?
  Eg har knapt lest ei diktsamling i heile mitt liv (unnatak av Jon Hjørnevik og Arne Hjeltnes - der har du meg liksom), men i den rette samanhengen kan enkeltdikt seia mykje.

  Eg óg likar godt enkelte dikt av Tor Jonsson og Rolf Jacobsen, i tillegg har eg hatt gode diktleseopplevingar med Hans Børli, Inger Hagerup, Kolbein Falkeid, André Bjerke, Jakob Sande - og størst av alle for meg: Olav H. Hauge. Men altså - eg har aldri lest heile diktsamlingar av dei og det ynskjer eg heller ikkje å gjera. Då er eg redd eg får overdose..

  SvarSlett
  Svar
  1. Som deg fikk jeg diktlesing drept på videregående, med påfølgende analysering "ihjel". Når det er sagt ... *kremt* så var det analysering av dikt og noveller som ble redningsplanken min i alle skriveoppgaver. De løftet meg til en 5'er i norskfaget (til tross for lærerinnen)... Det betydde IKKE at jeg likte det, men jeg knakk skrivekoden for akkurat den frøkna der, som bare eeeeeeelsket at noen valgte analyseringsoppgavene. Smart jeg serru, men det hjalp jo ikke at det drepte diktlysten min.
   Jeg skal forsiktig være med i sirkelen, starte med noen superkorte samlinger og se hvordan det går. Jeg er nemlig på gli igjen. 34 år etter jeg gikk ut av videregående. Der er da noe ;)
   Finn noe kort, og hopp i det. Ta ett dikt av Olav H. Hauge. Blås i om det ikke er en samling. Man starter jo et sted. *tommelopp*

   Slett
  2. Takk Berit. Ser jo ut som du har lest masse dikt, av klassikerne våre. Mua Hjeltnes og Hjørnevik, da- btw- Hjørnevik sine dikt er jo råbra! Har lest den som stadig vekk ligger på menyen til venstre som en av mine mest leste. Den om begravelser.
   Men jeg skjønner godt aversjon mot diktanalyser som vi ble plaget med i gamle skoledager. Det ga jo ikke akkurat mersmak på diktlesing. Lurer på om de driver på sånn i dag..

   Slett
  3. Marianne: Enkeltdikt er fint, det finnes korte diktsamlinger, du har Ren poesi også feks..og diverse instakontoer med dikt

   Slett
 16. Nå kom jeg på at jeg har en ulest diktsamling av Marion Palmer på hylla som jeg hadde store planer om å lese og skrive om, så da blir det nok den i januar :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Hun er jo også Trondhjemsk mer eller mindre..:) Spennende!

   Slett
 17. Jeg har nettopp begynt på "Gull i grusen" av Rebecca Kjelland,men denne er ny i år. Var det slik at den måtte ha flyttet inn i hyllen før nyttår,eller er ikke det noe krav? Ellers har jeg jo en diktsamling av Jon Fosse jeg kan lese også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Neida, ingen krav om hvor lenge. En hylle er en hylle. Artig valg Beathe.:)

   Slett
 18. Kikket nettopp i en hylle - fant en diktsamling jeg ikke kjenner til, har heller ikke bestilt den, men la gå - den heter Tjue av Sarah Selmer, ser ut som den er fra 2016. (Det er flere enn tjue dikt i den altså) - tar den jeg, ser litt eksperimentell ut

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Har lagt deg inn i oversikten. Blir spennede å se hva den samlingen bringer av dikt, da. Ukjent dikter for meg også-

   Slett
 19. Da har jeg lagt inn omtale for septemberboka. Det ble et bytte, da jeg ikke fant den planlagte. Men denne var like bra, syns jeg!
  https://medbokogpalett.blogspot.com/2019/10/emily-bronte-night-is-darkening-round.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Åslaug. Jeg får ikke varsler på kommentarer som ligger for moderering lenger, så det tok dessverre noen dager før jeg så denne.. Men nå skal jeg linke den inn i samleinnlegget...

   Slett