søndag 1. november 2015

Erlend Loes trilogi om Doppler- morsomt, engasjerende, absurd, men alvorlig likevel

Da Slutten på verden slik vi kjenner den kom tidigere i høst, tenkte jeg at den måtte jeg lese. Særlig etter å ha hørt Erlend Loe snakke om boka under litterær hagefest i Adrianstua i august. Men jeg måtte jo lese Doppler først kanskje. Og tvert jeg var i gang med den, snappet jeg opp i en facebookdiskusjon oss bloggere imellom at det er enda en bok om Doppler, Volvo Lastvagnar. Oj, da måtte jeg dra på biblioteket å få tak i den også. Denne uka har jeg altså brukt på å lese hele trilogien, på rappen. Og det har det vært verdt, for all del. Loes romaner om Andreas Doppler, den flinke familiemannen som har alt, men får nok og flytter ut i skogen og blir venn med en elg, er fornøyelig lesing, et friskt pust i norsk samtidslitteratur.


Først passer det vel med et lite referat fra hver bok:

Doppler (2004)
Andreas Doppler er cirka førti år, gift med Solveig og har barna Nora og Gregus med henne. Han har en sikker og god jobb og er en som har lyktes. En dag får han hele det perfekte livet i vranga og drar ut i skogen. Det var et sykkeluhell hvor han slo seg i hodet som utløste det. I skogen dreper han en elg for å ha noe å leve av, men oppdager at kalven står der og kikker på. Doppler får dårlig samvittighet over den morløse kalven og adopterer ham. De blir venner for livet.
Det Doppler hater mest av alt er flinkheten. Flinkheten i samfunnet. Flinkheten i familien, nabolaget, på skolen, overalt. Jaget. Forbruket.
Han skaffer seg melk på ICA ved å bytte med kjøtt.
Etterhvert oppsøkes han av andre merkelige folk, som en høyremann som synes skogslivet virker interessant. Og han blir en slags kompis med Dusseldorf som har en lidenskap for å bygge en modellby over sin far tyskersoldatens liv i stua si.  Selv om Doppler finner ut at han hater folk, så vil noen folk ha hans selskap.  Kona Solveig besøker han også innimellom, og hun blir gravid. Doppler har en stor kuk som hun ikke greier å holde seg unna.  En dag kommer hun og forlanger at han må ta seg av ungene siden hun skal bort en tur. Han tar med Gregus i skogen, og han trives etterhvert der.

Volvo lastvagnar ( 2005)
Doppler har kommet til et punkt hvor han må bort fra Norge og folka som begynner å omringe ham i skogen utenfor Oslo. I forrige by la han på vandring på 17. mai, den dagen sønnen Bjørnstjerne ble født. I denne boka har han kommet til Sverige, gått gjennom dype skoger sammen med Bongo og Gregus. Han møter en utgammel dame på 92 år, Maj Britt. Maj Britt har mishandlet undulatene sine og lever helt på kanten av det meste. Hun har en nabo, speideren von Borring som lever i et stort hus. I barndommen var Maj Britt og von Borring forelsket i hverandre, men det satte moren hans en stopper for. Siden har de hatet hverandre.  Hvordan kan det gå når Doppler havner midt i skuddlinja? Jo, han blir venn med Maj Britt som går barbent i graset og røyker hasj. Han er selv så mye i tåkerus etterhvert at Gregus får nok og drar hjem til Oslo med toget. Doppler havner også etterhvert under von Borrings forpleining, men det må du lese om selv.

Slutten på verden slik vi kjenner den (2015)
Etter tre år i de dype skogene kommer Doppler på at han har en familie hjemme i Oslo som han savner, så han setter Bongo i en hjortedyrkennel og vandrer hjemover. Huset er ikke som før, det er blåmalt, og på postkassa er navnet hans borte, og der står det Erik Hegel. Doppler legger en lumsk plan for å få fyren ut og ta tilbake sitt territorium. Han forsøker på sitt vis å komme tilbake til menneskene, men det er veldig vanskelig. Det går ikke så veldig bra for å si det mildt. Han skal gjennom mye. Han blir også kjent med en mann som lærer ham mye om at endetiden er nær og at han kan forberede seg. Til København drar han også en tur.

Erlend Loe har skrevet en fantastisk artig serie om Andreas Doppler. Ikke bare er den absurd og morsom, men det ligger et dypt alvor under her. I den første og særlig den siste boka ligger det en ram sivilisasjonskritikk som tar samfunnet på kornet. Det er mye å le av, både det absurde, men også det gjenkjennbare. Blant annet så tenker Doppler mye, og det har skjedd mye de tre siste årene han har vært borte. Internett har blitt mye større, og rosabloggerne har ekspandert. Doppler synes rosabloggerne er lavmålet på menneskelig aktivitet. Han mener de er et tydelig tegn på at endetiden er nær. Hør her:

"I det hele tatt var rosabloggingen forstyrrende, oppdaget Doppler. De som sto bak, skjønte han etterhvert, var ofte unge kvinner som hadde gått seg helt vill i objektenes verden. Hadde de vokst opp i fattige familier? Hadde de opplevd traumatiske brudd eller svik eller vold? Han skjønte det ikke. ...(s.168-169)
..  de hadde selv bidratt til å bære bensin til bålet, de hadde daglig oppmerksomhet fra tusener, men hva brukte de den til? Ingen god damn thing. Tvert imot. Det eneste de gjorde var å signalisere for all verden at de ikke var den skarpeste kniven i skuffen. De frontet tomheten. De ravet rundt på tingenes og kroppenes og grunnhetens fest og prøvde å bli best in show.Og i løpet av alle disse blogge-årene, oppdaget de brått, hadde det ikke dukket opp en eneste kritisk tanke. Ikke en.
Større endetidstegn syntes Doppler det var vanskelig å få øye på. (s. 170)


Og det er så mye mye mer jeg kunne sitert, men dette får holde. Jeg anbefaler virkelig å lese disse bøkene. Det er som sagt et underliggende alvor her, om at den måten vi lever på ikke er bærekraftig, at miljøet og klimaet står under hardt press, hvis vi bare skal forbruke og forbruke, mer og mer.  Men om løsningen blir å gjøre som Doppler, vel, det får hver og en vurdere.

Vil du lese flere smakebiter fra andre bøker og få lesetips, så gå gjerne inn på bloggen til Mari- Flukten fra virkeligheten. Der finner du flere.

Andre bøker av Erlend Loe som jeg har blogget om:
Kurtby
VareopptellingErlend Loe i samtale med Gøril Brantzæg på Litterær hagefest i Trondheim i august (eget foto)


Erlend Loe: Slutten på verden slik vi kjenner den, 273 s
Cappelen Damm 2015
Kilde: Leseeksemplar

Erlend Loe: Volvo Lastvagnar, 220 s
Cappelen damm 2005
Kilde: Biblioteket

Erlend Loe: Doppler, 159 s
Cappelen Damm 2004
Kilde: Biblioteket


46 kommentarer:

 1. jag gillar Loes humor, tack för smakbiten!

  SvarSlett
 2. Loe är verkligen speciell. tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, så sant så sant.. Bare hyggelig.:)

   Slett
 3. Doppler läste jag för ett tag sedan och jag gillade själva andemeningen i boken, men jag tycker det slarvades bort med Dopplers egoism och hans lite ologiska handlande. Volvo Lastvagnar har jag redan stående i hyllan så den ska väl snart läsas den också :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, du bør lese videre, skjønt jeg tipper Volvo Lastvagnar er mer absurd enn Doppler..

   Slett
 4. Flott smakebit! Jeg har stor sans for Erlend Loe, så disse bøkene må jeg få med meg :)

  SvarSlett
 5. Takk for smakebiten. Visste ikke at dette var en triologi. Boka Doppler har stått ulest i bokhylla i flere år, kanskje jeg får finne den frem snart.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke jeg heller, før jeg startet å lese Doppler... Ja, disse bøkene anbefales. :)

   Slett
 6. Jeg har hatt Dopler og Volvo lastvagner på leselisten ganske lenge og nå er det jo helt klart at jeg må lese dem før jeg leser Slutten på verden slik vi kjenner den :-)
  Ønsker deg en fin søndag, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant? Slutten på verden slik vi kjenner den er absolutt en kandidat for nominering til Bokbloggerprisen, synes jeg.:) Takk i lige så.:)

   Slett
 7. Ikke bare en smakebit, en fullstendig og flott omtale av bøkene. Jeg har bare
  Lest Dopler av disse. Og Kurtbøkene, sammen med barnebarn. God søndag!,

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja visst, noen ganger synes jeg det er kjekt å slå to fluer i en smekk.:) Anbefaler deg å lese den siste boka også.:) Takk i lige så.

   Slett
 8. Har inte läst något av Erland Loe, ännu. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 9. Känner inte till Erland Loe. Tack för din smakbit och ha en fortsatt fin söndag.

  SvarSlett
 10. Åh, har han släppt nytt!? Ser fram emot när det är översatt till svenska - eller det kanske den redan är? Måste kolla upp det snarast. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp! Slutten på verden slik vi kjenner den, kom i høst.. Håper de oversetter snart..

   Slett
 11. Jeg har ikke lest noe av Loe jeg... Har så mange andre bøker som går føre i køen. ;) Men sånn er det. vi prioriterer ulikt. Fortsatt god søndag!

  SvarSlett
 12. Tack för smakbiten och berättelsen om Doppler. Loe tillhör de där författarna jag allvarligt funderar på att läsa något av. Har dragit mig lite för den här trilogin, utan att riktigt veta varför.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det må du Lotten. Jeg har selv vært litt treg med å lese dem, selv om Loe er fra Trondheim, min by, - men du vet.. Veldig glad for at jeg har gjort det nå.Dette var virkelig fornøyelig.:)

   Slett
 13. God omtale, Anita. Jeg er svak for Loe's form for humor - og som du sier - det ligger noe alvor bak også. Jeg har lest det meste av han, men ikke omtalt noe enda.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi. Måtte gjøre det litt effektivt siden jeg leste tre på rappen. Veldig god og lun humor, helt vilt egentig, tenker Loe har det veldig gøy når han skriver og alle ideene som popper opp...

   Slett
 14. Tack för smakbiten! Har läst ett par böcker om Kurt av Loe, gillade.Läser gärna mer av författaren någon gång. ;)

  SvarSlett
 15. Først; der er fint å finne igjen dere igjen på Bokblogger.no - det har jeg savnet. Jeg så Doppler på biblioteket her som dagen, og etter å ha lest innlegget ditt må jeg lese den. Så får jeg se hvor det bærer hen. Har bare lest en bok av han tidligere, Vareopptelling, og den likte jeg godt. Fint innlegg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så godt å høre. Er du ikke på facebokgruppa Bokblogger ? der er vi også vi det du.:) Anbefaler virkelig disse bøkene, men sikkert lurt å lese de to første før Slutten på verden slik vi kjenner den. Takker..:)

   Slett
 16. Tack för smakebiten, den verkar intressant,

  SvarSlett
 17. Takk for fin omtale Anita. Gleder meg til å få litt humor igjen fra en av de som kan det best :) Står fremdeles på venteliste på biblioteket, og snart må det vel være min tur.
  God kveld. AMS

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig og takk for det. Gled deg AMS.:) Han er jo bare herlig... Har Fvonk her også, ulest, den gleder jeg meg til å lese.:) Fin kveld til deg også:)

   Slett
 18. Jeg har ikke lest noe av Erlend Loe, bare vært så vidt innom Kurt i en av lesebøkene på skolen. Ble litt nysgjerrig nå kjenner jeg, etter å ha lest innlegget ditt. :) Takk for smakebiten!

  SvarSlett
 19. Jeg syns Loe er helt fantastisk. Skal lese Lastvagnar før jeg leser sisteboka jeg også. Ligger klar på Kindle begge to. Doppler-boka var gullgod. Lettere kamuflert samfunnskritikk og høy humrehumorfaktor. Bare man unngår å lytte til Loe, er min erfaring. Tenkte å drøye bøkene til over nyttår, men om sisteboka var såpass bra at den kan nomineres så skal jeg jammen lese meg gjennom begge nå i 2015. Først Badboy til Horst ferdig, så Loe. Høres ut som en god plan -)

  SvarSlett
  Svar
  1. Å, så bra! Ja, det er absolutt nomineringsverdig- håper flere leser den.:) Og de er jo raske å lese. Nesten så jeg har lyst å lese dem om igjen, så bra er de.:)

   Slett
 20. Anti-Loe-r, som jeg er, skal jeg likevel ikke si aldri, dvs, aldri mer Loe på lydbok, aldri mer noe som helst som Loe leser selv. Men jeg har da Doppler i papir også, så maybe, ihvertfall ikke - aldri! I nomineringsracet derimot lar jeg den gå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei nei nei... antiLoe høres ut som et kjemisk middel. Prøv Doppler i papir du, forundrer meg ikke om du kommer til å like det, drar litt på smilebåndet liksom;)

   Slett
 21. Denne trilogien er høyt inspirert av finske Arto Paasilinnas bøker, spesielt hans første Harens År. Om man liker Loes trilogi så anbefales igrunn alle bøker av Paasilinna.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har lest en del av Paasiliina, og er enig med deg i at han skriver morsomt og godt.

   Slett