lørdag 21. november 2015

Frihet, likhet, Island av Mimir Kristjansson - en bokanbefaling!

Jeg er ikke helt i modus for å skrive grundige bokanmeldelser for tiden, men ønsker likevel å komme med en anbefaling av de bøkene jeg har lest og likt, og noen kortere vurderinger i samleinnlegg av andre. Det kommer senere..  I går leste jeg ferdig Mimir Kristjanssons eminente reiseskildring fra Island. Den må dere bare få med dere, både bokbloggere som skal nominere og andre som liker å lese om andre land.


Mimirs far er fra Island, men Mimir har vokst opp i Norge. Som cirka tredveåring flytter han til Island, uten jobb, men med penger på kreditt, og soser rundt for å bli kjent med landet sitt på nytt. Vi får bli med Mimir på en interessant reise, både i hans indre som ytre landskap. Bokas undertittel er "En saga om en mann og et land i krise".

Island har vært i økonomisk krise de siste årene, men har reist seg sakte. Men ut fra det Mimir forteller er det ikke så mye håp. Islendinger flykter landet, da det ikke er jobber eller god lønn å få. De må jobbe mye for å klare seg. Mange reiser til Norge for å jobbe, enten i ferier eller for alltid.  Været er dårlig, jorda karrig og truslene om vulkanutbrudd og flom henger alltid over landet. Men så lenge turistene kommer er det liv laga.  Mimir tror dog det ikke er bærekraftig på sikt.

Mimir tar oss med i Islands historie, gjennom faktisk historie og egne dikta sagn. Det er noe på Island som heter skaldeløyve, retten til å lyve for en god historie, og det er en menneskerett.
Det er viktig for islendingene, som heller ikke kjenner til begrensingens kunst, desto mer man overdriver, dess bedre. De er altså helt motsatt av nordmenn som er pedanter. I Norge kan man bli internettkjendis ved å debattere bruken av i forhold til, eller pirke på andres tegnsetting. Slikt går ikke på Island.

Videre tar Mimir oss med på alle turistplassene når han har besøk hjemmefra, men også andre mer skjulte perler, og viser oss drikkeplassene med Happy Hour-tilbud i Reykjavik og andre tradisjoner.  Håkarl og brennivin, Svartadaudi. (ja, jeg har selv smakt det den gangen jeg var på Island, råtten hai som stanker pyton, og sterkt brennevin som det er best bare å styrte ned mens man klemmer over nesa) De politiske partiene er et kapittel for seg. Nå har Piratpartiet den største oppslutningen.

Mimir har nå også sitt å bale med, som kjærligheten, damer og sånn.  Helst vil han være helt fri, men hva er nå egentlig frihet når det kommer til stykket?

Det var en fornøyelse å lese denne boka. Den er morsom, velskrevet, tankevekkende, lærerik. Hva mer kan man forlange?  At forlaget slurver litt med korrekturen tilgis så vidt siden bokas sjarmerende  sider overdøver..  Og så må jeg nok lese Haldor Laxness, som forfatteren skriver så varmt om som en rød tråd gjennom boka. (Laxness is the good guy and Knut fra Hamsund the bad one. Hamsun var "venn" med Adolf med barten og Vidkun svikeren..  min anm.)

Bak i boka er det konkrete tips om badeplasser, severdigheter, drikkeplasser, ordliste med islandske ord og setninger, kart etc etc)

Jeg hørte forfatteren lese fra denne boka  på et arrangement sist helg. Det kan du lese om HER
Mer om boka på forlagets side HER

Intervju med forfatteren i Dagbladet HER
Mimir skriver i VG HER

Anmeldelser? Har ikke funnet noen på nett.... men vet at Line har lest og likt.

Anbefales!

Om forfattern på wikipedia
Født 1986, norsk samfunnsdebattant og forfatter, journalist i Klassekampen, vært redaktør for Manifest tidsskrift, har vært leder for Rød Ungdom.Mimir leser fra boka si (i midten) Trond Åm og Erlend Loe lytter. Eget foto.Mimir Kristjansson: Frihet, likhet, Island, 231 s (inkl. ordlister, faktasider, tips, kart)

Forlaget Manifest 2015

Kilde: Kjøpt selv

14 kommentarer:

 1. For et glimrende lesetips, spesielt siden drømmen om å reise til Island kanskje kan settes ut i virkelighet. Tror jeg må snope denne boken til gemalen til jul, for å få ham på gli også :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine.:) Ja, hiv deg til Island en tur, det tror jeg du vil like.:)

   Slett
 2. Du sier at du skriver en kort anbefaling av boka, men dette er jo en fantastisk bra og grundig omtale. Og boka frister! Har ikke vært på Island enda, men kanskje en gang!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Åslaug.:) Jeg prøver vel bare å skru ned mine egne forventinger og skriver rett fra levra og da blir det det det blir, og heldigvis ikke så værst i følge det du sier.:) Godt at boka frister, den er verdt å lese, selv om vi følger en ung mann på tur.;)

   Slett
 3. denne høres morsom ut. Var på Island for to år siden, fantastisk land som jeg ønsker å lese mer om, så takk for tipset! Jeg var der i januar det var fantastisk med lyset, severdighetene i det blå lyset, ja alt, men spesielt å bade i de varme kulene midt på vinteren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er den, og har du vært på Island vil du kjenne igjen mye og lære noe nytt attåt. :)

   Slett
 4. Synes dette var en bra omtale jeg da! Så intervjuet med Kristjánsson på Brenner og bøkene, morsom fyr! Jeg er også litt hekta på Island etter å ha sett et par krimserier derfra. Er også veldig glad i krimbøkene til Arnaldur Indriðason.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det.:) Det intervjuet har jeg ikke sett, men det skal jeg jaggu meg lete opp på nrk.no. Jeg liker også Arnaldur og Yrsas bøker fra Island.:)

   Slett
 5. Jeg har aldri vært der, men det hadde vært spennende:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og så er de veldig overtroiske, tro på magi, alver, tusser og troll..

   Slett
 6. Glad for at denne innfridde. Skal gjøre mitt aller aller beste for å få lest før nyttår -)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Endelig noe som lyser opp i bokhøstens november. Håper du rekker den, og det gjør du.:) "Alt inkludert" av Marit Eikemo som jeg ble ferdig med nå, anbefales også.:)

   Slett
 7. Fantastisk land, interessant bok! Jeg har vært og rekruttert konsulenter på øya til jobber i Norge. Høyt kvalifiserte mennesker var klare å flytte fra øya med familie og det hele bare de fikk sjansen. Dette var sålangt tilbake som 1998. Det er nok ikke blitt bedre. Etter to turer har jeg fått min dose Island, men skal absolutt anbefale denne til noen vennepar som planlegger å reise til våren. Så takk for godt tips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant.:) Flott at du anbefaler videre. Håper også du leser den, sikkert en del å kjenne igjen der.:)

   Slett