mandag 9. november 2015

Sjarmen med tarmen av Giulia Enders

Sjarmen med tarmen har vært og er en bestselger både her hjemme og ute. Den tyske legen og forskeren Giulia Enders har skrevet en utrolig interessant og morsom bok (ja, tro det) om tarmsystemet og hvordan det henger sammen med vårt velvære, helsa, immunforsvaret, resten av kroppen med mer.


Boka lånte jeg på biblioteket, men det er helt klart en bok jeg kunne tenkt meg å hatt selv. Slik er det noen ganger. Kanskje kjøper jeg den senere. Imens har jeg laget noen merker i boka, som jeg må notere ned som en påminnelse. Jeg tenker at kanskje andre også kan ha nytte av å lese noen brokker av en meget innholdsrik fagbok.

* Om cøliaki og glutensensitivitet: Cøliaki må man ta på ytterste alvor, det vet de som har det. De tåler ikke gluten.  Men det finnes også andre som er sensitive for gluten uten at det slår ut på prøver. Det er plagsomt, men ikke livstruende. Man kan ha reaksjoner i perioder, men ikke alltid, og man finner det ut ved å teste ut hvordan man tåler det ved å ligge unna en periode. Man kan tåle å spise litt hvete, gluten, men trenger ikke overdrive inntaket, sånn generelt sett. Da blir det bråk i tarmen. Man kan også være mer følsom for gluten i perioder man har drukket mye alkohol, tatt en antibiotikakur  o.l.

* Om Irritabel Tarm: De som lider av irritabel tarm, kan lettere være plaget av depresjoner og angst enn andre. Det handler om forbindelsen mellom tarm og hjerne. Den blir forstyrret.  Det kan også ha med mikrobetennelser å gjøre, om uoppdagede sensitiviteter for visse matvarer. Stress er imidlertid det største irritasjonsmomentet. Når hjernen står overfor et problem brukes det mye energi, som går utover magen, fordi energien tas fra tarmen.  Vedvarer stress går det utover magen.
Det som kan gi god effekt er Hypnoterapi. Hypnoterapi kan lindre smerter med cirka 90 prosent, og reduserer stresset som skaper problemer. Det kan for mange bety mindre bruk av medikamenter.

*Om Tarmystemet og depresjoner.: Opptil 95 prosent av serotinin blir produsert i tarmen.  Mye kan tyde på at en del depresjoner har sin årsak i mage-tarm-problemer, ikke omvendt. For mye stress, matintoleranse- det er ikke alltid i hjernen det har sin opprinnelse, eller i hendelser i livet.

*Om fedme og tarm:  Noen kan ha for mange "tjukkasbakterier" i tarmen og har lettere for å legge på seg. Andre kan ha lett forhøyede betennelsestilstander i blodet, samt stoffskifteproblemer, diabetes, høyt kolestrol. "Subklinisk infeksjon"- blir ikke nødvendigvis oppdaget og behandlet. Bakterier elsker infeksjoner. Det står også mye mer om dette, må leses for den som er interessert i dette.

*Om de slemme bakteriene og parasittene: Godt tilberedt kjøtt er som regel ikke årsaken til utbrudd. Men billig kylling fostret opp på billig for skal man være obs på. En frossen kylling dreper ikke salmonella. Langsom opptining på kjøkkenbenken kan får det til å myldre av salmonella hvis kyllingen er infisert.  Det beste er å kjøpe økologisk kylling. Eller stek maten godt, 70 grader tar knekken på salmonella. Gjennomstekt.
Ellers: Skyll grønnsaker og frukt godt. Det kan være ekle bakterier i jorda der de har vokst som sitter i skallet, som bør skylles  bort. Litt slemme  bakterier gjør som regel ingen  skade, det er når det blir for mange av dem. Fortynning hjelper. Toksoplasma er også en ilter parasitt som kan skade mye. De tar bolig i seg i katter, noe alle som har vært gravide vet, siden vi blir lært opp til å holde oss unna katter og katteavføring når vi er gravide. Det kan skade fosteret. Å ha slike parasitter i blodet kan også gjøre noe med psyken vår, irritabilitet, aggressivitet, selvmordsfare,  med mer..
- God håndhygiene er generelt viktig, men ikke overdriv vasking. Vi trenger de snille bakteriene.  Våte kjøkkenkluter og håndklær er bakteriebomber, styr unna. Bruk det som er tørt.

*Om allergier:
Jo mer steril en husholdning er, dess oftere lider de som bor der av allergier og antiimmune sykdommer. Mer enn 95 prosent av alle bakterier er helt ufarlige for oss, mange er til stor nytte for oss. Hvis hunden bæsjer på golvet, holder det med vann og såpe, vanlig rengjøring. Golvet er renest når det er tørt. Når man rengjører bør man få fjernet noen bakterier, ikke utrydde  alle.

* Om antibiotika, prebiotika, probiotika:
Man bør ikke bruke antibiotika for småting, men for alvorlige infeksjoner. Antibiotika er hardt for tarmen, det tar knekken på det som vi også trenger der. Det tar tid å bygge opp en normal sunn bakterieflora etter en hard antibiotikakur. Probiotika kan hjelpe, enten som tilskudd eller i form av yoghurt. Prøv deg frem, det er mange sorter og de kan virke forskjellig på forskjellige individer. Prebiotika kan tas forebyggende, gjerne i form av mat, som endive, artisjokker, asparges, grønne bananer, rug, havre, purreløk, hvete (fullkorn) for eksempel..

* Om divertikler:
Divertikler er utposing på tarm. Noen ganger kan det gå betennelse i dette.  Kostfiber er viktig for å holde en god fordøyelse i gang. Kostfiber er generelt godt for tarmene, men start forsiktig hvis du ikke er vant til å spise mye av dette. Grønnsaker og frukt er bra. Sitter du godt på toalettet? Det naturlige er å sitte på huk. Vi gjør ikke det. Våre toaletter gir en unaturlig stilling, en knekk på tarmen som kan hindre flyt i fordøyelsen. Prøv en krakk å ha føttene på når du sitter på do, hvis du plages av treghet i tarmen.

Ellers er boka full av alt om hvordan bakteriene fungerer, tarmsystemet fungerer, fra munn, spytt, smak, svelg og nedover.. Og den er artig illustrert og utrolig morsomt skrevet. Underholdende og lærerik. Det er mye man ikke har visst om tarmsystemet, men forskerne begynner å vise mer interesse for det nå, og mer vil nok komme.

Giulia Enders: Sjarmen med tarmen, 275 s
Cappelen Damm 2015

Kilde: Biblioteket





7 kommentarer:

  1. Her fikk vi hele boka i kortversjon! For et flott innlegg! Ja, noen og enhver kjenner seg nok igjen her. Mangt og mye i det daglige "slår seg på magen", som det heter. Opplevde det sjøl i går, da jeg fikk beskjed om at svigersønn, som var på tur til Smøla for å hente lille barnebarnet som jeg har hatt besøk av en uke, hadde kjørt utfor veien og veltet på hålka, og kom seg selvfølgelig ikke videre. Det gikk etter forholdene bra, men magen min fikk det ikke bra, og det ble mye doløping før jeg og lillemann kom oss på båten til Trondheim i går ettermiddag.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Aslaug! Måtte gjøre notater siden boka er lånt, og de kunne jeg like så godt legge ut her, tenkte jeg. Ja, vi vet vet alle hvordan påkjenninger av ymse slag kan slå seg på magen. Og da er det egentlig ikke så vanskelig å forstå hvor sentral den er, og at hele systemet henger sammen. Jeg har opplevd å kaste opp pga sterke emosjonelle påkjenninger. At sønnen din kjørte av veien var sikkert kjempetøfft, hadde nok blitt veldig redd jeg også.. Godt at det går bra med ham da, etter forholdende som du sier. Ha en fin kveld:)

      Slett
  2. Leser denne boka selv og mye skal man få lære om tarmen. Har jo hatt irritabel tarm i minst 40 år. Nå har man på 1 år unngått alt man er intolerant på. Hvete og gluten er verst, og siden jeg kuttet ut det meste jeg ikke tålte har man redusert vekten og fått en bedre mage. Men koloskopien er turen avlyst to ganger fordi tarmen ikke var helt enig med meg at det var på tide å dra. Den var ikke ferdig.

    SvarSlett
    Svar
    1. Fikk du vite gjennom prøver hva du ikke tålte, eller brukte du eliminasjonsmetoden, testet en og en ting som du lot være å spise?

      Slett
    2. Jeg tok en matvareintoleransetest i fjor. De mener jo at den metoden er humbug, men for meg hjalp det masse. Men det var jo ganske trist å kutte ut alt av meierivarer, hvete, gluten, sukker. Men begynnelsen var verst, men nå går det bedre i og med at jeg har god hjelp av boken til Julianne Lyngstad, Godt for magen. Men man erstatter jo med noe annet om det er noe man ikke tåler. Løk og avokado, pære gir i alle fall meg diare. 16.3 kg er forsvunnet, men dog noe var forsvunnet før jeg endret helt på kostholdet. LavFodMap fungerer for meg. I morgen skal jeg i selskap og der er det kaker. Skal smake og se hvordan det går og nyte smaken så lenge det varer.

      Slett
    3. Takk for svar Eva. Søstra mi sverger også til LavFodMap. Mulig jeg må teste den ut.. men det fungerer også bedre for meg med vegetarisk mat , kjenner jeg.. Selv om jeg merker at mer jeg spiser vegetarisk så virker det som jeg tåler kjøtt dårligere.. Lykke til på kakefest.:)

      Slett
  3. Fin, oversiktlig omtale, Anita - ser du også finner denne boken nyttig. Nå har jeg endelig skrevet min omtale - noen år på etterskudd. Jeg linker til deg.

    SvarSlett