onsdag 31. januar 2018

Oppsummering januar- 18

Endelig er januar på hell, den svarteste, mørkeste måneden i tillegg til november og desember. Jeg ser frem mot februar på alle måter. Det beste med januar, for å finne noe positivt, er at det blir tid til en del lesing da det ikke er noe særlig utevær akkurat. Ikke etter arbeidstid i alle fall. (selv om noen ivrer etter å legge ut de fineste skibilder fra marka i sol og gnistrende føre på Insta og Fb. Dem om det, men det skal sies at det har vært en del fint vær i helgene de få timene sola har vært oppe).
  Jeg har faktisk lest 17 bøker. Når jeg begynner å nærme meg det tallet trer konkurranseinstinktet mitt inn, ikke overfor andre, kun overfor meg selv og mine egne mål. Jeg tror min rekord er 17 bøker på en måned, men den rekorden greide jeg ikke å slå. Det har da skjedd andre ting også enn lesing.


Skumringstime

Foto: Anita NessBøker lest:
1. Du bestemmer deg for at dette er et minne av Marianne Teie: dikt2017, eBokBib, debutant, 128 s
2. Grensen av Erika Fatland: sakprosa /reise, norsk2017, Nord-Korea, Kina, Mongolia, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Georgia, Ukraina, Hviterussland, Litauen, Polen, Latvia, Estland, Finland, Nordøstpassasjen, Russland ,leseeks, 601 s (pluss etterord, kilder, oversikt over Russlands historie
3. Nye sonetter fra innsjøen av Karin Haugane: dikt, norsk2017, eBokBib, 70 s
4. Oder til Fenn av Karin Haugane: dikt, 2013, sonetter, lånt på Bib, 91 s
5. Anna Wunderlichs sang av Karin Haugane: dikt, 2015, sonetter, lånt på Bib, 77 s
6. Lasaruseffekten av Tom Egeland: krim, Italia, USA, leseeks, norsk2017, 546 s
7. Rigels øyne av Roy Jacobsen: norsk2017, lånt på bib, 231 s
8. Annas familieeligier av Karin Haugane: dikt, 2011, lånt på Bib, 71 s
9. Amerikansk vinter av Karin Haugane: dikt, 2007, lånt på Bib, USA, 61 s
10. Mor om natten av Niels Fredrik Dahl: norsk2017, Venezia, leseeks, 226 s
11. Nike av Caspar Eric: dikt, lesesirkel, leseeks, Danmark. 93 s
12. Kitty-rapporten av Anonym: norsk2018, leseeks, Hellas/Kreta, 327 s
13. Dødstimen av Jaran Dammann: krim, norsk2018, Valdres, leseks, 350 s
14. Statsministerboka av Einar Økland: frahylla, dikt, norsk2014, leseeks, 47 s
15. Norsk Pop poesi av Mona B. Riise: sakprosa, norsk2018, leseeks, 175 s
16. Jenta med dødningehode av Mona Høvring: dikt, norsk2017, lånt på bib, 68 s
17. Den siste av Alexandra Olivia: psykogisk thriller, USA, debutant, leseeks, 334 s

SUM: 17 bøker ,    3496 sider


Fra i år skal jeg begynne å telle sidene i måneds-oppsummeringene mine. Jeg har fått et Excel-ark med oppsett av Linn, men enda ikke tatt det i bruk, men det skal jeg altså. Nå sitter jeg med kalkulator. Regner ikke Excel slikt sammen av seg selv?

Med tanke på at jeg i de siste månedene i 2017 stort sett leste 6-8 bøker pr.mnd er 17 bøker utrolig høyt. Men, det handler nok mye om at jeg har lest mange diktsamlinger på under 100 sider.  7 av bøkene er under 100 sider og 2 bøker over 500 sider. Jeg har startet Diktlesesirkel med utrolig bra respons, og det inspirerer meg til å lese enda mere dikt. Jeg er godt i gang med å lese de uleste samlingene i hylla. I tillegg så har jeg lånt en del på biblioteket. 
Når det gjelder de andre utfordringene, så henger jeg litt etter. Den gule boka jeg skulle les i Heddas hyllesirkel har jeg ikke fått begynt på, men det gjør jeg i morgen.  Israelboka i bibliotekets leseutfordring i januar, er heller ikke lest, men derimot februarutfordringen med bok med omslag med person sett bakfra, lest. Den siste har et slikt oppslag og den blir jeg ferdig med i kveld.

Ellers er statistikken slik:
10 diktsamlinger (inkl. pop-poesi)
1 (2 med Pop-poesi) ) sakprosa
3 krim/thriller
3 andre romaner

3 norske 2018

3 debutanter
8 lånt på bib/eBokBib / 9 leseeksemplarer
* 1 frahylla

Land besøkt:
Italia (2), Danmark, Hellas, USA,  Nord-Korea, Kina, Mongolia, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Georgia, Ukraina, Hviterussland, Litauen, Polen, Latvia, Estland, Finland, Nordøstpassasjen, Russland


Filmer/serier fra bøker:
1. Girl on the train av Paula Hawkins, 2016.Viaplay
 Jeg synes nok boka ver adskillig mer spennende en dette her. Det irriterte meg at de- jentene Rachel, Anna og Megan kunne være så dumme og gå i fella gang etter gang. Og psykiateren, det ble bare for dumt, å inngå det forholdet, å la seg friste, gang på gang.. Her er min bokomtale
2. Glace, 2017. 6 eps. Netflix. Basert på Bernard Miniers sterke kriminalroman Hvis helvete var av is.


Niels Fredrik Dahl på Folkebiblioteket.

Litterære arrangement:
*Boksamtale  mellom Niels Fredrik Dahl og Gøril Branzæg på Folkebiblioteket i Trondheim.
*Terje Tvedt på Litteraturhuset i Trondheim, med påfølgende paneldebatt etterpå. Podcast her


Annet:
Jeg har begynt på tangokurs med min teatervenn Pål og så har jeg så vidt startet på yoga igjen (hadde en prøvetime i dag. Kroppen er deprimerende stiv og utrent. Det er flere år siden jeg drev med yoga sist. Her må jeg virkelig bruke viljen for å komme i gang og få det inn i mine ukentlige rutiner. Jeg trenger virkelig dette)

Kortlista til Bokbloggerprisen er klar og samlesing starter 1.februar, lese mer her
Jeg skal ha ansvar for samlesingen av Grensen  av Erika Fatland i juni, og det blir stas. I februar har Moshonista ansvar for samlesingen for Anorektisk av Ingeborg Senneset.

Konsert med Huun-Huur- Tu, fra Mongolia, fin konsert på Byscenen med mongolsk strupesang.I februar det det Biografilesesirkel hos Moshonista igjen med kategori Uoppdragne piker. Jeg har enda ikke bestemt meg, men tror jeg skal lese Simone Beauvoirs En veloppdragen pikes erindringer eller Bitch av Elizabeth Wurzel.  I tillegg skal jeg lese Madame Bovary av Gustav Flambert i Heddas hyllesirkel.  2 tvangsbøker pr. mnd må jeg vel greie. Biblioteksutfordringene leser jeg bare hvis det passer inn blant det andre jeg har tenkt å lese likevel. Og den andre lesesirkelen her i byen , de bøkene leser jeg hvis jeg får tak i dem og at det er noe som appellerer til meg. Det viktigste er leselysten, tross alt.

Da ønsker jeg dere alle en riktig god februar!


15 kommentarer:

 1. Du verden. Dette var systematisk. Skriver litt lister jeg også, på dette og en del annet - men ikke i denne skalaen. Lite lesing på meg denne måneden - i farten kan jeg huske bare 6 bøker. Må begynne å komme litt etter med bok-omtalene mine. (Noen bøker tror jeg at jeg bare kan glemme å blogge om)- Det ser ut til at du får lagt en del annet inn på programmet også, i tillegg til lesingen og bloggingen - du rekker over mye.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg merker at jeg liker å lage lister, og slike oppsummeringer gjør at jeg også får tenkt igjennom måneden som var, samt at jeg får strukturert meg mer, hvis du skjønner..
   De fungerer som en slags dagbok også som jeg kan gå tilbake til.
   Joda, jeg rekker da en del, men jeg har da heller ingen forpliktelser av på hjemmebane av særlig grad.. Og blogging går raskt for meg. Jeg legger ikke lista så veldig høyt, så det går ganske lett unna. Det er værre med reise-fotoinnlegg, for de krever mye mer tid. Skulle ha laget fra La Gomera, det må jeg få gjort snart.

   Slett
  2. Så lenge du har glede av det og det ikke føles som stress og press, er det jo bare positivt.

   Slett
  3. Ja, absolutt. Koser meg med dette, jeg

   Slett
 2. Jøss, heile 17 bøker. Sjølv om ein del av dei er tynne diktbøker tek det litt tid å lesa dei óg.
  Har lest Rigels øyne og Lasaruseffekten og skal lesa Grensen når eg blir ferdig med Sapiens.

  Eg har mitt eigenkonstruerte enkle rekneark som fungerer fint til mitt bruk. Lister er kjekt å ha :-)

  Det er viktig å skaffa seg interesser og aktivitetar utanom lesing. Tango og yoga har eg aldri vore borti, men det er sikkert gøy.
  Ha ein fin lese-, tango- og yoga-månad i februar!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, enig i det. Fritidsproblemer er ukjent for meg, men hva jeg prioriterer å gjøre , varierer til enhver tid og behov . Må jo ha litt fysisk aktivitet også . I går ble jeg faktisk veldig svett av yogaen og støl i dag. Lenge siden sist ...

   Skal skrive innlegg om Lasarus snart. Likte boks til å begynne med, etterhvert ble den litt for omstendelig og langsom..terningkast fire minus.

   Takk Berit. Det samme til deg .

   Slett
 3. Utrolig bra jobbet, med så mange lest. Men, noen ganger er bøker tynne og noen tykke, så antallet er jo ikke viktig. Det er innholdet som teller!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Innholdet som teller, men jeg synes det er gøy å telle også;)

   Slett
 4. Liker oppsummeringene dine! Jeg som deg, koser meg med å føre statistikk og lister over det jeg leser, og synes det er interessant å lese andres oppsummeringer. Av dine leste bøker så har jeg ikke lest noen. Jeg holder på med Grensen nå og koser meg med den. Håper du får en fin februar!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :)
   Jeg synes også det er artig å lese andres oppsummeringer.
   Så bra at du liker Grensen:)
   Jeg skal lese mer av Fatland frem til samlesingen av Grensen i juni!

   Slett
 5. 17 bøker i januar er supert!
  Ser du har begynt med yoga, det er virkelig å anbefale - gjør underverker med stive kropper :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er da en del..)
   Jeg har ikke begynt med yoga. Jeg har heller startet igjen, etter noen års opphold. Har gått på flere yogaklasser før.. og er helt enig med deg i at det er bra for rygg og stiv muskulatur.:) Derfor har jeg savnet det fordi jeg vet at det gjør godt for kropp og sjel, men jeg falt bare ut av både yoga, annen trening og vanngym etter at mye annet endret seg.. Det/alt slikt flyter best i en rutine- en strukturert hverdag, synes jeg. :)

   Slett
  2. Ah, så du har holdt på tidligere :) Det er lett for at aktiviteter som det faller ut når hverdagen er hektisk eller uforutsigbar. Jeg kjenner at jeg er mye mer fleksibel nå etter at jeg startet med yoga, men jeg har kun fulgt videoer på nettet.

   Slett
 6. Woao, du imponerer med 17 bøker! Ser du har samme forhold til vintermørke/-kulde som meg, jeg fryder meg over å se krokusen stikke opp av jorden nå. Jeg har bare lest 3 av dine, og Mor om natten var nok den jeg likte best.
  Herlig at du har begynt med yoga igjen, det har jeg også etter mange års pause. Er, som deg skrekkelig stiv, så det er bare å dure i vei. Har du sett youtubesiden 30 days of yoga with Adrienne? den holder meg i aktivitet hjemme på stuegulvet :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Tine. Går deg i næringa.;)
   Ja, gjett om ,der er så deilig når sola titter mer og mer frem. De to ukene i desember på Kanariøyene gjorde også godt.

   Ang yoga, ja, ikke sant. Jeg vet jo hvor bra det er og har lenge tenkt..at jeg må begynne med yoga igjen. Aldri har vel kroppen vært mer stiv og utrent...
   Har vært på to forskjellige prøvetimer på to yogasentre forleden, en Myk yoga og en med Vinyasa. Er støl etter begge, men vinyasa var for hardt for meg akkurat nå. Det er noe med å finne nivået jeg bør starte på nå.

   Jeg er forferdelig dårlig til å gjøre yoga hjemme, men jeg håper at det at jeg begynner i en klasse igjen, en gang i uka, kan inspirere meg til å gjøre mer hjemme. Er på vei til å lete opp yogavideoer på nett, selv om jeg har flere DVDer her.
   Takk for kjærkomment tips, som jeg ikke har sett, det skal jeg lete opp.:)

   Slett