tirsdag 9. juli 2013

To timers actionfyllt spenning med dystopien World War Z. (film)

Jeg var ganske spent på denne filmen etter å ha rukket å lest en fjerdedel av boka med samme navn og noen forhåndsomtaler. Billettene fikk jeg tilbud om fra Dagbladet filmklubb og sprang så fort jeg kunne til "mølla" for å få dem ut. I går var det altså forhåndsvisning av World War Z-  en meget kostnadskrevende produksjon. Dette ble to timer med konstant spenning i en actionfylt Hollywoodproduksjon av velkjent kaliber.

0


Det var flere ting som gjorde meg nysjerrig med denne filmen og boka.
Jeg leste i en kinoavis at Kina nekter visning av filmen, selv om Hollywood satser stort på Kinavennlige filmer for det voksende kinomarkedet i Kina. Grunnen til det er jeg selvfølgelig nysjerrig på. Hva er det med denne filmen som tilsier total sensur?

Ingenting- spør du meg.  I alle fall er det ingen ting jeg forstår, så jeg antar at kineserne ser noe annet her som jeg ikke kan se. Feks at zombiene representerer kineserne selv, som en stor trussel som kan ødelegge verden.. hva vet jeg?
Vet du? La meg høre.

At kineserne er skeptisk til boka av Max Brooks kan jeg godt forstå, for der er ikke Kina fremstillt i noe flatterende lys med en grådig  apetitt  på verdensherredømme etc, og som en stadig økende maktfaktor- ja se det kan jeg forstå. Så da har noen sikkert lest boka, og nekter derved filmen å bli vist. Kan det være slik? Selv om Kina ikke blir nevnt med et eneste ord i filmen. Jeg så ikke en eneste kineserskuespiller heller.. (kanskje kineserne ble fornærmet fordi de ikke ble vist frem? Kanskje det er grunnen til total boikott?)

Boka , - så langt som jeg har lest er bygd opp som en dokumentarisk vitnemålsrapport. En FN-observatør (Brad Pitt i filmen) oppsøker vitner, overlevende, for å finne svar som kan stoppe den stadig voksende epidemien.
Her er deltaljerte øyeblikksskildringer av nærkamper med zombier, samt vitnemål om misbruk av folkets frykt for å selge virkningsløse vaksiner, med mer. Jeg så for meg grusomme voldelige blodige zombiescener, men det var det  (nesten) skuffende lite av. Lite blod , noen rare zombier med spasmer , rykninger, grinete fjes som flerret tenner, hylende hvin, noen horder av de samme- men lite blod og ekkelt gørr.  Og det var greit nok, synes jeg, så kunne jeg spise opp Troikaen min i fred uten å miste lysta. Og så var det vanskelig å la være å le av dem til slutt..

Ingen Hollywoodaction uten vold. Men ren skyte- og bombevold, må vite. Det var det masse av, skyting, ammunisjon an masse, soldater , atombomber, bilkrasj osv.  Og det varte i omtrent to timer. Kun formildet gjennom Brad Pitts vennlige oppofrende mine, dypdykk med blikket i kameraet (tenk, filmen ble utsatt et halvt år fordi det var for lite dype blikk fra Pitt i kameralinsa, så det måtte filmes mange nye scener)

Uansett skyting, typisk Hollywoodaction, katastrofefilm, så var dette helstøpt spenning. Jeg skvatt flere ganger. Musikken la opp til en grøssende skrekkeffekt. Jeg følte i alle fall stemningen av en skrekkfilm. Og skrekk var det jo i høyeste grad. Panikken og angsten kunne føles på kroppen. Folk ranet til seg mat der de var mat å få. Alt hadde kollapset, over hele verden omtrent. Ingen steder å flykte, infiserte overalt.  Hva gjør du ikke da for dine kjære, for å berge deg selv? Pandemifrykten, en paralell til vår tids frykt for HIV/Aids, fugle- og svineinfluensa..vaksinehysteri..

I dag leste jeg et lite intervju i Adresseavisa om verdens glemte kriser. En lege fra Leger uten grenser uttalte seg om de store krisene i u-land. Om en resistent turberkolose på fremmarsj, om hungersnød i flere områder.. Så vi har det slik i verden i dag. Mange steder har det slik. Og i Vesten lager vi skremmende fremtidsvisjoner om slike ting.  Lager underholdning av det er som er manges virkelighet. Om det som er her, som vi bare lukker øynene for. Kanskje det er zombievirkeligheten som vil innta oss snart?

Ellers så tenker jeg at boka må være svært vanskelig å filmatisere. Dvelingen, all informasjon, kommer ikke frem i denne filmen. Her er det laget et manus basert på inntrykk fra boka, omdannet til en actionhistorie. Så var da ikke forfatter Max Brooks særlig fornøyd heller.  Han har blant annet uttalt at "tittelen er det einaste dei to historiene deler" . Og som han har sagt, så rett så rett:

 -Eg kan ikkje garantere at filmen vil vere boka dei elskar. Om eg vert spurt svarar eg: Sjå filmen som ein film, og døm den som ein film.

Brad Pitt og Mireille Enos i World War Z

Les mer om filmen HER

FAKTA

Regi: Marc Forster
Skuespillere: Brad PittJames Badge DaleMireille EnosJulia Levy-BoekenEric West,Matthew FoxDavid Morse
Sjanger: Action / Drama / Grøsser / Sci-Fi
Kinopremiere: 12.07.2013
Manus: Max Brooks, Matthew Michael Carnahan, J. Michael Straczynski
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Produksjonsår: 2013
Lengde: 1 t. 56 min.

Distribusjon: United International Pictures

Aldersgrense: 15 år 

World War Z
Horder av zombies forsøker å storme muren i Jerusalem.

Oppsummert er min konklusjon som følger: 
En spennende film som gir to timer renspikka action og underholdning, med gode effekter, musikk og en alltid nydelig Brad Pitt. Han er jo verdt å se..  Man får også noen ettertanker på kjøpet, hvis man er slik laget, vel å merke. Terningkast? Tja..fem . (vurdert ut fra genren den representerer (amerikansk sci-fi/skrekk/action.) 

12 kommentarer:

 1. For en flott omtale,Anita! Fikk lyst både å lese boken og se filmen. Kineserne liker vel ikke å fremstå på en slik måte men likevel er det litt ubegripelig at det skal være totalforbud mot å vise filmen. Kjekt å høre at den var bra og at du likte den godt. Noterer meg boken for den har jeg ikke skrevet opp på listen helt enda.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Beathe! Ja, merkelig det der med kineserne altså. Spent på hva som kommer frem i debattene etter at filmen har begynt på kino her til lands.

   Slett
 2. Elsket boken, så gleder meg til å se denne. Tror jeg skal gå på kinoen med ingen andre forventninger enn å se en god action som du skriver. Blir som regel skuffet når jeg ser filmatiseringer av bøker jeg har lest og likt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er sikkert lurt. Et sitat (blurb) fra din blogg står forresten på den utgaven av boka som jeg kjøpte nå.:)

   Slett
 3. Denne skal sees, selv om filmen er typisk Hollywood-greie. Jeg fikk litt mer lyst til å lese boken faktisk, særlig siden de er såpass forskjellige. Interessant det du skriver om verdens glemte kriser, og at mange av de skremmende fremtidsvisjonene er virkelighet for mange allerede.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, filmen er jo underholdende, sånn action kan være det.
   Ad verdens pågående kriser, så lever vi jo så godt og beskyttet i Vesten- stort sett- så det er lett å glemme. Hva amerikanerne vet aner jeg ikke- stort sett er de vel ikke så opptatt av verden utenfor USA heller..virker det som.

   Slett
  2. Hm, jeg har også det inntrykket av amerikanerne så jeg synes det er viktig at det blir fokusert på disse fremtidige og faktisk; nåværende tilstander.

   Slett
 4. Jepp! Skal definitivt sees på kino! Sambo var også veldig villig til å se denne, og siden vi som regel pleier å få med oss to filmer når vi tar turen til Stavanger Kino så kan jeg kanskje få lurt inn The Great Gatsby samme kvelden? Gatsby først, Pitt etterpå. Flott kombo :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres bra ut! Leonardi de Caprio og Brad Pitt på samme kveld..eyecandy så det holder..(stakkars sambo, hehe;)

   Slett
 5. Jeg så boka da vi var å handlet i går så den havnet fort oppi handlekurven. Men jeg har ikke fått begynt på den enda.
  Filmen skal jeg likevel se. Jeg skrev visst tidligere at vi er i Sandefjord nå og har lettere tilgang til kinoen. Så jeg håper å få mannen min med meg, men han er ikke akkurat så begeistret for zombier :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke mer zombier enn at mannen din sikkert tåler det..;) Vi ser flere soldater og mer Brad Pitt, for å si det sånn..

   Slett