søndag 6. juli 2014

Natten drømmer om dagen - en smakebit og en slags omtale

Sitter og gløtter på VM-kamp mellom Costa Rica og Nederland. Ekstraomganger er i gang. Hadde vært kult om Costa Rica gikk videre sammen med Argentina og Brasil. 3 latinamerikanske land i semiinalen. Mer interessert enn fotball er jeg dog i litteratur. Mye mer interessert. Jeg har lest Ingvar Ambjørnsens Natten drømmer om dagen, og  er klar for oppfølgeren Ut av ilden. Det er ingen føljetong som sådan, men noen av karakterene dukker opp igjen. Visstnok. Det jeg har lagt merke til er at krimforfatter Alexander Irgens som Sune fant flere bøker av i hyttene han brøt seg inn i, er hovedpersonen i Ut av ilden. Kult. Jeg spekulerte virkelig på denne krimkongen Irgens som jeg aldri har hørt om, da jeg leste Natten drømmer om dagen.Forlaget skriver dette om boka:
En vandrer-roman fra det moderne Norge, med Sune fra Skogen og vietnamesiske Vale i hovedrollene. Sune er en drømmer og vil helst være alene, men Vale limer seg fast på ham. Slik blir de to som går. Han først, og hun etter. En varm og generøs fortelling, med flotte naturskildringer,  som skildrer miljøer utenfor samfunnet. Og mennesker som lever og blomstrer der vi kanskje minst aner det. 

Jeg likte boka veldig godt. Naturskildringene er nydelige. Språket er typisk Ambjørnsen. Karakterene helt spesielle, og veldig godt beskrevet. Jeg fikk veldig godt for einstøingen, den angstfyllte Sune. Han lager sine egne regler, men bryr seg om folk og vil ingen noe vondt.  Jeg synes nesten det var trist at boka tok slutt. Jeg har enda ikke greid å starte på Ut av ilden, fordi den ikke handler om Sune. Jeg savner Sune. Jeg håper han dukker opp igjen i en av de bøkene Ambjørnsen tenker i denne serien.

Her er en liten smakebit:

" Det er Grete som kjører meg tilbake. Jeg liker henne, selv om hun er en kvinne av det slaget  som har det ille hver gang stillheten senker seg mer enn femten sekunder av gangen. Det er greit. Snart lukker skogen seg bak meg. Dessuten er det hun som har bakt brødene. Jeg synes jeg skylder henne mye. Hun har store tunge bryster som det er vanskelig for en mann å holde blikket fra når man har henne i front. " s.49

Ambjørnsen har en skarp observasjonsevne, og mye snert og humor.
I denne boka synes jeg han vender tilbake til noe av det som preget hans tidlige forfatterskap, fra Hvite niggere og Den siste revejakta. Her er en del dop og børst, niggerne har blitt voksne folk i 30-50 åra. Men de lever fortsatt utenfor samfunnet.

Om Ingvar Ambjørnsen

Boka er kjøpt.


Foto: forlagsliv.no

Ingvar Ambjørnsen: Natten drømmer om dagen, 328 s
Cappelen Damm 2012


Vil du lese smakebiter fra andre bøker ta en titt inn i Maris blogg Flukten fra virkeligheten. Håper du får en fin søndag.:)

41 kommentarer:

 1. Jeg føler mer og mer at Ingvar Ambjørnsen er en forfatter jeg må lese mer av. Jeg har ikke lest bøker av han siden jeg var ganske ung, men de bøkene han har gitt ut i de senere årene ser fristende ut :-)
  Ha en riktig god sommersøndag, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, han er en god forfatter.:) Det merket jeg igjen nå, siden det er så lenge siden jeg har lest noe av ham, annet enn kronikker , blogger og anmeldelser.. Ha en god søndag du også.:)

   Slett
 2. En författare jag inte hört talas om tidigare, men låter väl seriös för mig :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Han er seriøs ja, men skriver utrolig godt og mye humor. Han har skrevet serien om Elling, som er filmatisert, samt ungdomsbøkene og Pelle og proffen som også er filmet.

   Slett
 3. Filmen om Elling har jag sett och den var helt underbar. Får nog kolla upp den här författaren. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, så bra.:) Vet ikke om Ambjørnsens bøker er oversatt til svensk, men det finner du nok fort ut.

   Slett
 4. Har ikke lest noe av Ambjørnsen før,og har vel ingen av bøkene hans på listen min noen sted. Det skulle jeg fått gjort noe med. Tusen takk for omtale og smakebit! Ha en fin søndag, Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jøss, da har du noe å se frem til. Han har skrevet så mye bra! Ha en fin søndag du også.:)

   Slett
 5. Bra smakbit av en författare jag inte hört talas om.
  Mia

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje han ikke er oversatt til svensk? Han har et stort forfatterskap her i Norge.

   Slett
 6. Okänd författare för mig. Tack för en fin smakbit och ha en skön söndag.

  SvarSlett
 7. Så flott smakebit! Her i huset er det mannen min som leser Ambjørnsens bøker, men jeg har lyst til å prøve meg jeg også :)

  SvarSlett
 8. Dette er en bok jeg er nysgjerrig på, den høres bra ut :)

  SvarSlett
 9. En bok som jag inte kände till. Låter väldigt intressant. Tack för tips och lockande smakbit! :)

  SvarSlett
 10. Tack för smakbiten och ha en fin sommar!

  SvarSlett
 11. Takk for smakebiten. Har lest noen bøker av Ambjørnsen for flere år siden. Lest bøkene om Elling og hvite niggere

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de fleste har vel lest noe av ham i løpet av livet..:)

   Slett
 12. Jeg leste alt av Ambjørnsen fram til for ca ti år siden. Da gikk jeg lei. Kanskje på tide å lese han på nytt ...

  Jeg heia på Costa Rica og håpet virkelig at de skulle gå videre

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, noen forfattere går i perioder.. Det er også lenge siden jeg har lest noe av ham før denne. Hadde vært gøy med Costa Rica videre, ja..men slik ble det ikke.--

   Slett
 13. Tack för smakbiten. Jag har bara läst ett par av Elling-böckerna och kunde absolut tänka mig att läsa mer av Ambjørnsen.

  SvarSlett
 14. Takk for smakebit. Lenge sidan eg las Ambjørnsen, burde kanskje "finne" han igjen. Fortsatt god sommar :-)

  SvarSlett
 15. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 16. Jeg hadde håpet du ville like boka kjempegodt og det gjorde du. Det er en stund siden jeg har lest den, men husker den godt den dag i dag. Stemningen og karakterene. Og som deg hadde jeg sansen for hovedpersonen. Han var noe for seg selv:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var en overrskende god bok.:) Stemningen, som du sier var veldig spesiell.. En bok som sitter i enda.. så mye at jeg ikke har orket å lese noe særlig i andre bøker i helga..

   Slett
 17. Ikke lenge siden jeg leste den. Jeg liker Ambjørnsen, av samme grunner som du. Synes det er litt morsomt at han kaller Norge "hjemme på knatten". Kommer helt sikkert til å lese den nyeste etterhvert. Ha en fin uke som kommer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ja Norge er knatten sammenlignet med Berlin og Hamburg, og store Tyskland, det ser jeg..:) Hsr vå vidt startet på den nyeste, men er ikke helt i lesemodus denne helga, og har gjort andre ting. Bortsett far avislesing da. lest fire lørdagsmagasiner.. det tar jo og sin tid.

   Slett
 18. Lenge siden jeg leste Ingvar Ambjørnsen, og når du sier han har "en skarp observasjonsevne, og mye snert og humor" blir jeg nysgjerrig. Takk for tips og fin omtale :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, så hyggelig Birthe..:) Alltid artig med et gjensyn med Ambjørnsen.:)

   Slett
 19. Denne boka har jeg merket meg, og etter denne fine omtalen vet jeg at den kommer inn i hus også :-)

  SvarSlett
 20. Det var en fin liten omtale - jeg ble litt opprørt under lyttingen av denne, den skapte litt uro i meg. Den er spesiell. Er litt ambivalent til den. Har nettopp blogget om den.

  SvarSlett