tirsdag 15. juli 2014

Amor fati - din vei til mindfulness og selvinnsikt av Kristin Flood

Amor fati, Kristin Floods bok fra 2002 har i år kommet i en ny og revidert utgave. Mindfulnessbølgen er her for fullt, og i den anledning mente forlaget at det var verdt å gi ut denne boka på nytt. I 2002 hadde ingen hørt om mindfulness en gang, men det Kristin Flood skrev om handlet mye om det. Jeg fant boka i bokhandelen i går, da jeg var på utkikk etter Rom for stillhet, som var utsolgt. Så da ble denne med hjem, selv om jeg trodde jeg hadde kjøpt den en gang.


Den lille boka på 219 sider tar for seg følelser, tanker, og eksistensielle spørsmål som hvem er jeg, hva er meningen med livet, som de fleste spør seg om før eller siden. Det mest interessante synes jeg var delen om tanker, om å observere tankene, bli bevisst tankemønstrene, programmering, hva man kan gjøre for å endre tanker som ikke lenger er hensiktsmessige for oss,  med mer.  Om å lære seg å akseptere det som er, den man er, mer enn å hele tiden måtte forandre seg og forbedre seg. Man blir aldri bra nok, det er alltid noe å endre, derfor kan det mange ganger være det beste å bli bevisst og akseptere seg slik man er. Slik blir det også lettere å akseptere andre, istedet for å fordømme og kritisere. Det hun skriver om intuisjon og synkronisitet er også interessant, men slutten ender i et eksempel om en munk og lyskropp av Coelhoaktig svulstighet som jeg synes er litt malplassert i bokas helhet.

Jeg har forsåvidt lest mye av litteratur som dette opp gjennom årene, så boka som sådan ga meg ikke så mye nytt, men det er alltid kjekt å repetere slikt stoff, og jeg opplever at jeg kan lese det på en annen måte, fordi jeg har fått flere erfaringer. Jeg vil som regel alltid oppleve et eller annet på nytt.  Kristin Flood skriver også lett og godt, og er befriende jordnær og nyansert, til forskjell fra en del amerikanske forfattere i samme gate.

Hvis du er ute etter en bok som er mer konkret rettet mot mindfulnessmeditasjon med øvelser, så anbefaler jeg å supplere med noe annet, for eksempel en av bøkene til Jon Kabat-Zinn eller noen av de andre som har kommet på markedet de siste årene.

Forlaget skriver dette om boka :
I et lettfattelig språk, krydret med eksempler fra sin journalistiske virksomhet og personlige opplevelser, forteller Kristin Flood hvordan vi kan bli mer oppmerksomme på vår egen skjebne. Når vi begynner å legge merke til følelser, tanker og gylne glimt som oppstår i oss, kan vi få tilgang til en dypere del av oss selv. Da ser vi at mulighetene blir gitt oss, men at valgene vi tar, er våre egne. Og kanskje oppdager vi det hun kaller et eksistensielt landskap - der spørsmålet "Hvem er jeg?" har sitt utspring, og der vi kan fornemme en større sammenheng i tilværelsen. Kristin Flood har norsk far og italiensk mor, og er i dag bosatt i Venezia, der hun jobber som frilansjournalist for norsk og skandinavisk presse.
Jeg har tidligere blogget om Kristin Floods bok, Jakten på en annen rikdom,  om Frans av Assisi, der hun vandret i hans fotefar, HER

Kristin Flood holder stadig skrivekurs og andre kurs om stillhet både i Norge og Italia les mer på hennes hjemmeside HER


Foto: Cappelendamm.no


Kristin Flood: Amor fati Din vei til mindfulness og selvinnsikt, 219 s

Cappelen Damm 2014 (tidligere utgave 2002- med tittel Amor fati - elsk din skjebne)

5 kommentarer:

 1. Jeg har hørt mye positivt om mindfulness så jeg noterer meg denne, men kan også tenke meg å lese om meditasjonen - takk for forslag :)

  SvarSlett
 2. Har hørt mye om dette temaet i det siste, men er selv litt usikker på hva jeg syns om saken:) Har ikke satt meg så mye inn i den saken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
  2. Vanskelig å si om det er noe for deg.. selv om det å drive med mindfullness/oppmerksomhetstrening skal være bra for veldig mange.:)

   Slett