fredag 25. juli 2014

Kjære Bernadette, hvor ble du av? Og holdt jeg på å glemme deg ?

Hvor ble du av, Bernadette- av Maria Semple er en fantastisk feelgoodroman om en mor med sosialangst fortalt gjennom datteren via eposter og andre dokumenter.  Jeg leste den ferdig forrige helg, men har ikke rukket å skrive om den før nå. Mange har lovprist boka, også mange bokbloggere. Jeg henger meg på hylekoret. Dette var bra!

Pus liker også boka.;) 


Det blir noen kjappe omtaler denne sommeren, en dyd av nødvendighet hvis jeg overhode skal få skrevet noe om hver bok. Og nå nøyer jeg med forlagets beskrivelse av boka:


Engang var Bernadette Fox en høyt ansett og prisbelønnet arkitekt i Los Angeles, men en traumatisk opplevelse sender henne og familien i eksil i Seattle, hvor Bernadette mildt sagt strever med å passe inn: Curling- mødrene ved skolen går henne på nervene, det samme gjør den koffeinfrie økologiske kaffen og de meningsløse selvhjelpsgruppene  - det politisk korrekte tyranniet er i ferd med å gjøre henne gal.
Familien har slått seg ned i en nedlagt og forfallen pikeskole. Bernadette forlater sjeldent hjemmet, da hun har utviklet en sterk sosial fobi. Hun har derfor ansatt en virtuell assistent i India, som for 2 kr i timen ordner alles hennes ærend via Internett. Da Bernadettes superbegavede datter, 15 årige Bee, vil innkassere belønningen for sine utmerkede karakterer på skolen, blir situasjonen problematisk. Bee ønsker seg nemlig en familietur til Antarktis!
Les mer HER

Min vurdering og mening:
Hvor ble du av , Bernadette er både fornøyelig og velskreven, alvorlig med mye galgenhumor, rørende og trist. Semple skriver godt og har fine , artige karakterer. Det er mange artige situasjoner, mange vonde situasjoner- og enkelte beskrivelser er så sterke at de står hugget i stein.
Bernadette har en nabo, fru Griffin som gjør alt for å gjøre livet surt for henne, ved å klage på hagen hennes, på manglende tilstedeværelse på skolen, på at hun kjørte over foten hennes, og generelt sladrer hun på Bernadette og baksnakker henne så mye hun bare kan. En dag braker de sammen. Fru Griffin raser ut det ene skjellsordet etter det andre, fullstendig ute av kontroll, mens Bernadette holder roen.
Dette er en fantastisk beskreven scene som det koker av.

Og så får vi denne om den kalde byen Seattle, som Bernadette mistrives i:
"Folk sier at Seattle er en av de vanskeligste byene å få venner i. De har til og med satt et navn på det, "Seattle frosten". Jeg har aldri opplevd den selv, men jeg har kolleger som påstår den finnes, og at det har med en skandinaviske påvirkningen å gjøre" (side 101) Hehe---- her lo jeg også godt.

Ellers er sidene med reisen til Antarktis aldeles dyrebare. Jeg sier ikke mer, løp og kjøp denne fine, morsomme, gøyale , alvorlige romanen! Dette er en bok med personer å bli glad i.:)

Boka vant jeg i ukens konkurranse på Brabok.no.

Andre som har blogget om boka:


Foto: Bastion forlag

Maria Semple: Hvor ble du av, Bernadette,  341 s
Bastion forlag 2014
originaltittel: Where`d you go, Bernadette

http://www.mariasemple.com  f.1964, bor p.t i Seattle


4 kommentarer:

 1. Årh! Jeg lurte på å låne denne på biblioteket forleden dag, og nå er jeg lei for at jeg lot den stå igjen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj, men du kan da låne den neste gang..:)

   Slett
 2. Denne boka må jeg nok ta en kikk på!
  Så mange som skriver positivt om den,
  Ha en fortsatt fin varm helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er virkelig fin.:)
   Ha en flotters helg du også.:)

   Slett