onsdag 23. juli 2014

Sensommerdager av Joyce Maynard. En nydelig liten sommerbok.

Sensommerdager har stått i hylla mi i over et år, dessverre. Hadde jeg ant at den var så fin, hadde jeg nok lest den for lenge siden. Kanskje ante jeg det, men likevel ble den forbigått av andre mer påtrengende bøker. Nå er den i alle fall lest, og det gjorde jeg på en dag. Som strandbok og sommerbok var den kjempefin. Rørende, litt vemodig og spennende.
Romanen handler kort fortalt om Henry (13 år) som bor sammen med sin deprimerte og angsfyllte mor Adele. Mora var en gang danser, men har mistet gnisten etter forskjellige omstendigheter.  Henry er mannen i huset og må gjøre innkjøp og andre ærend.  Mora greier ikke å være ute blant folk, og sitter i bilen når Henry handler på butikken. De lever på frossenmat og tørrfor. En dag de er på handletur dukker det opp en mann på kjøpesenteret som ber innstendig om hjelp. Han er såret. Henry og mora tar ham med i bilen og hjem til seg. Mannen har rømt fra fengslet. Han blir etterlyst i alle medier etter at han har kommet hjem til dem. Han tar derfor og binder Adele som gissel. Og han må gjemme seg der  en stund. Henry merker at det oppstår spenninger mellom mora og mannen, mens han selv strever med egne pubertetsproblemer.

Romanen fortelles fra Henrys ståsted.

Jeg synes dette var en strålende roman, skikkelig rørende og gripende feelgood . Vemodig, litt trist, men også med masse varme og humor, og ikke minst kjærlighet. En roman om en gutt som gjør alt for sin mor. Om oppofrelse og savn etter en tilstedeværende far. Det er en lettlest roman som fungerer veldig godt på stranda eller i godstolen. Pass på å ha lommetørkle i nærheten.
Mer om boka HER

Takk til forlaget for leseeksemplaret. Boka har også kommet i pocket.

Dette var ei bok som også gikk til hjertet hos andre bokbloggere :
Min bok og palettblogg
Kasiopeiias bøker - ble ikke like begeistret dog
Beritbok
Rita leser
Groskro


Romanen har blitt filmatisert med Kate Winslet og Josh Brodin og kommer på DVD 20.08.14.

Filmtrailer:Forlaget skriver dette om forfatteren:
Joyce Maynard er en berømt amerikansk forfatter og skribent. Hun har skrevet 14 bøker, deriblant en selvbiografisk skildring om da hun som 18-åring hadde et forhold til den mye eldre og eksentriske forfatteren J. D. Salinger. I mange år var hun en populær skribent i flere amerikanske aviser. Spalten hennes handlet om barn og familieliv og hun var anerkjent for sine innsikter og sin personlige tone.

I dag lever hun av sitt forfatterskap, og av å veilede forfattere in spe. Hun er også en av grunnleggerne av Lake Atitlan Writing Workshop i Guatemala.


Foto: wikipedia


Joyce Maynard: Sensommerdager, ca 283 s
Silke forlag 2012

19 kommentarer:

 1. Rømt fra fengsel og etterlyst i alle medier, også får han bli en stund? Håper dette er godt underbygget i boken, for der datt jeg av allerede :)

  SvarSlett
  Svar
  1. ja, han har kommet i hus hos dem før han rekekr å bli etterlyst, og da binder han henne som gissel..

   Slett
  2. Korrigerte litt Tine etter din kommenatr, så det blir mer tydelig, og ikke så rart forhåpentligvis..

   Slett
  3. Datt innom omtalen din igjen, siden forlaget la den ut på fb. Nå skjønner jeg hvorfor har ble :)

   Slett
 2. Jeg leste den da den kom for to år siden, og ble helt oppslukt. God bok og perfekt sommerlektyre.

  SvarSlett
 3. Hei Anita,

  og først av alt - takk for link! Fin omtale av en fin bok. Jeg leste den etter Solgunns begeistrete omtale og jeg likte den godt. Nå må jeg kanskje kjøpe filmen på DVD, hadde håpet den kom på kino...

  Ha en fortsatt fin sommer i varmen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig Gro :) jeg har sett etter den på kinolista etter at jeg så filmutgaven av pocketboka i butikkene, og trodd at jeg bare har gått glipp av den, men d er mulig den bare kommer på DVD her i landet ..?

   Slett
 4. Argh, wrææhlls
  , har du glemt meg?
  Hjertet mitt, hjertet mitt, Anton, hører du?

  SvarSlett
  Svar
  1. Har Du og skrevet om denne ? Fantvikke deg når jeg Googla ... Etter fire googlesider orker jeg ikke Google mer ... Eller mente du noe annet? Hmm, som jeg tydeligvis har glemt ... I tilfelle opplys mitt overopphetede sinn :)

   Slett
  2. Jeg innser at jeg snart må begynne å droppe de fancy overskriftene slik at dere slipper å jobbe så hardt med googling, det virker bare så kjedelige å bruke tittelen som overskrift -)
   Her, selv om vi har 31 og dere har regn.
   http://moshonista.blogspot.no/2012/10/when-i-hear-that-whistle-blowing.html

   Slett
  3. Nei, det er ikke regn her . Blå himmel og mer enn varmt nok ute etter at morgentåka forsvant .. Btw- takk for link :)

   Slett
 5. Har ikke lest boka, kan hende det holder med å se filmen på dvd.. Drar på ferie i morgen, og vil ønske deg en riktig god sommer! Varm hilsen fra nord

  SvarSlett
  Svar
  1. Mulig d, ellers finnes boka i pocket nå . Fin feriebok :) god ferie Eva :) takk!

   Slett
 6. Åh, denne har lagt lenge på vent her hos meg også og jeg har vel visst at mange ble begeistret for denne men likevel har den blitt liggende her ulest i et par år nesten. Hm.... kanskje jeg må lese den i en av sensommerdagene før dvden kommer? Her er det varmt også men ble litt overskyet nå ettermiddag og det var egentlig litt deilig. Ha en fin kveld,Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå fikk du en påminnelse.. en lettlest og fin bok som jeg tror du liker Beathe.:) Fin kveld til deg også.:)

   Slett