tirsdag 22. juli 2014

Ren samvittighet av Jan Mehlum. Solid krim med snert.

Jan Mehlums siste bok om Svend Foyn lyttet jeg meg gjennom i rekordtempo. Denne boka har det meste jeg forlanger av en god krim.  Driv, snerten humor, spennende plott, overraskende vendinger og solid håndtverk. Samt en god oppleser.


Ifølge bokomslaget er dette advokat Svend Foyns vanskeligste sak noensinne. 15-årige Elvira Viderberg oppsøker Foyn på kontoret og ber om hjelp på vegne av sin søster. Hun viser ham et mobilbilde av en stor penis. Hun vil at Foyn skal stoppe mannen. Foyn skjønner at det er lite han kan gjøre utfra så lite som et kroppsbilde, og beklager at han ikke kan hjelpe henne. Elvira blir kjempeskuffet, men nekter å si noe mer.
Elvira er datter av en kjent pastor. Noen dager senere blir Elvira funnet død i badekaret hjemme. Foyn tror ikke på at hun tok livet av seg, som er den offisielle versjonen. Noe har skurret siden hun var hos ham. Foyn kontakter sin venn i politiet , Mørk. De tar seg en pjall på puben, as usual, og Foyn starter undersøkelser på egenhånd som han så ofte gjør. I tillegg får han etter kort tid forespørsel om å komme til bunns i saken av Elviras bestefar.

Vi følger Svend Foyn i en kronglete jakt etter spor etter noe han handler om noe mer enn en ulykkelig ung jentes selvmord. Stikkord er overgrep, men hvem?

Det er sjelden jeg sitter i timesvis og lytter til en lydbok, men det gjorde jeg et par godværskvelder med denne på øret.  Jeg liker Helge Winther-Larsen godt som oppleser, og han passer fint til denne type bøker.  Boka er spennende, den har Mehlums sedvanlige Foyn-humor, og et godt plott med overraskende vendinger.  Dette er litt koselig småbykrim fra Tønsberg uten grove voldskildringer og groteske detaljer.  Men likevel mer enn alvorlig nok med hensyn til temaet. Mehlum er en samfunnsengasjert forfatter, og det skinner gjennom her som i de andre bøkene hans. Jeg kjedet meg ikke et sekund. Anbefales!

Andre bøker om Svend Foyn som jeg har blogget om:
En god sak
Det annet kinn
Straffen

Andre som har blogget om Ren samvittighet:
Vestfoldjenta
Bokormen Sommerstad

Ole Jacob Hoel i Adresseavisen ga boka terningkast 5, og mener Ren samvittighet er Mehlums beste. VGs anmelder er ikke fullt så begeistret og gir boka 3.
Dagsavisen er mer enig med Adressevisens anmelder og mener boka er en av Mehlums beste.

Mer om Ren samvittighet hos Lydbokforlaget , som jeg også takker for å ha gitt meg et lytteeksemplar.

Foto: adressa.no


Jan Mehlum: Ren samvittighet, spilletid: 11:40:41

Lydbokforlaget 2014 / Publicom 2014


4 kommentarer:

 1. Hei. Litt off topic dette, men ser du har strevd med å legge igjen kommentar på bloggen min. Merkelig. Tror ikke det har vært noe problem før, men har nå tattt bort word verification systemet så kanskje det blir lettere da? Gjerne prøv igjen senere om du har tid eller når det passer det. Leit at du måtte skrive samme kommentaren tre ganger før det ble publisert. Har ikke hørt om andre som har hatt det problemet. Gjerne gi meg beskjed om det skjer igjen. Takker på forhånd:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hm, jeg aner ikke hvorfor. Kanskje fordi jeg brukte en annen maskin med ikke oppdatert programvare..

   Slett
 2. Jeg har ikke lest noe av Mehlum, men det skjønner jeg at jeg må gjøre noe med. Og enig med deg: Helge Winther-Larsen er en dyktig oppleser!
  Fortsatt god sommer:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp, så bra.:) Det samme til deg Pia.:)

   Slett