fredag 4. juni 2021

Elskeren av Helene Flood . Utsøkt psykologisk thriller

 Helene Flood som gjorde braksuksess med debutromanen Terapeuten kom i dag ut med sin andre bok. Den var det selvsagt knyttet store forventninger til. VG og Dagbladet har allerede kommet med sine anmeldelser i dagens aviser. Hovdenakk (Skuffende) og Krøger (Perfekt) var ikke akkurat enige. Skummet bare så vidt anmeldelsene, men så jo terningkastene. Skal lese dem mer nøye senere. Må jo skrive ferdig min lille sak her først.


Elskeren er en intens drama med få aktører, på en måte et slags kammerspill. 
Hovedpersonen Rikke jobber som forsker. Hun er lykkelig gift med ungdomskjæresten Åsmund. Sammen har de Emma (13 ) og Lukas (liten). De bor i egen leilighet på Tåsen, blant Oslos beste strøk. Det er fire leiligheter med fire familier i boligen.  Naboer som omgås ved dugnader, middager, kaffeprat- ungene som blir lekekamerater og venner. Vegger som lytter.
Det skjer et drap i boligen. Jørgen, mannen til Merete og faren til Filippa blir funnet av en av naboene ; Jamila, en morgen. Like før har noen funnet katter i nabolaget, drept på en makaber måte. Det har skapt uhygge og folkesnakk. Nå blir ikke den følelsen mindre for å si det sånn. Politiet går ut og inn, avhører, undersøker, driver etterforskningen videre. Naboer mistenker kanskje hverandre. Jamila renner ned dørene til Rikke med sine teorier. Rikke har nok med sitt, hun hadde et forhold til Jørgen. Blir hun mistenkt? Blir mannen hennes mistenkt? Rikke surrer seg inn i et nett av løgner. Hva kan hun si, hva må hun holde tilbake i redsel for at det skal mistolkes eller at Åsmund skal få vite.. Han vil jo få vite det før eller siden, men det er så lett å utsette det, når skal hun si det? At de hadde et forhold. 

Rikke er fortelleren, jeg-et i historien. Hun har også trøbbel med den egenrådige datteren på 13. Emma har sitt å stri med , som andre jenter i puberteten og stenger mora ute. Åsmund er roligheten sjøl. Merete er i sjokk, alle de andre også. Svein Sparre er jeger. Sønnen Simen sitter på nettet hele dagen og skal redde klimaet. Damene sladrer. 

Jeg opplevde boka som sagt snikende intens. Det er et godt driv og Helene Flood skriver veldig bra. Kapitlene er korte, og fortellingen varierer mellom bruddstykker av en e-post Rikke skriver ned,  hendelsene og Rikkes tanker og observasjoner dag for dag. Interessant og spennende. Kandidatene for ugjerningen er mange. Om løsningen : Den er både overraskende og ventet. Litt sånn; Aha, ja.. Men mulighetene er mange og ingenting er helt klart før alt er klart. Akkurat det der helt til sist, det kjente jeg vri seg som en kniv, helt inn. Så vel, blir det noe mer? En bok til om disse folka?

*Terningkast: 5*PS: Leste morgendagens anmeldelse i Adressa nå (e-avisa). Der fikk den også en god anmeldelse med terningkast 5. (link her, men under betalingsmur..) Ole Jacob Hoel mener også at Elskeren er bedre enn Terapeuten, og at det er som et kammerspill- akkurat det samme som jeg skrev.
KL- 23.39: Lest Dagens Næringslivs e-avis. Også her en god anmeldelse av Elskeren, med noen få innvendinger.


Helene Flood: Elskeren, 450 s
Aschehoug 2021
Forhåndseksemplar fått av forlaget12 kommentarer:

 1. Har ikke lest innlegget ditt siden jeg nettopp har lastet ned lydboken, men er det slik at man bør ha lest den forrige eller henger de ikke sammen på noen måte?

  Bokbites er dårlig på lydbøkene om dagene men ble heldigvis reddet av Allbok som hadde fått et par nye. Ellers lurte jeg på å teste ut Nextory.no som har både lyd og ebøker som tydeligvis skal ta opp kampen med Fabel og Storytel.

  Fikk med meg at du likte boken så krysser fingrene for at den faller i smak hos meg også.

  Ha en fin helg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, de er helt uavhengige av hverandre. Håper du liker den:)

   Har et par lydbøker fra Bookbites på mobilen nå, men hører ikke så mye lydbok, kun i rykk og napp.

   Fin helg til deg også Beathe:)

   Slett
 2. Ser ut til å være bra denne. Har bare lest din positive omtale overfladisk - ikke begynt på boken selv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg likte denne. Ikke alltid jeg liker sånne familiedrama med utroskap etc, men denne fungerte bra. Klamt og creepy med fire familier i et hus involvert. Pluss noen eksterne inkludert etterforskerne.
   Har du boka?

   Slett
  2. Jada, både bok og lydfil - liker denne bedre enn hennes første.

   Slett
 3. Artig når avisene er så uenige, scrollet omtalen din siden boken ligger på vent her hos meg, men jeg ser at jeg kan glede meg :)
  Riktig god helg Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes også det er interessant. Se hva de legger vekt på og hvordan de argumenterer. Nå ser det mest ut som at det er Krøger og Hovdenakk som ender i hver sin ende av skalaen. De andre to (DN og Adressa) er mer enig med Krøger enn med Hovdenakk. Det lover nok godt for generelt gode anmeldelser, tipper jeg. Men som Adressa eller DN skrev: Man bør like denne type historier i utgangspunktet.
   Hovdenakk mislikte jo alt, hele grunnlaget for boka i grunn, selv om han mener at Flood kan skrive og at hun burde fått mer hjelp til redigering. Jeg er ikke enig i noe av det han skrev. Dessuten blir han veldig grinete når han ikke liker noe. (det blir Krøger også, men her går hun rett til topps i vill jubel)
   At miljøet er som det er, er etter mitt skjønn ikke noe man kan kritisere (uten å kritisere samfunnsforhold og politikk generelt) - men mislike, det er en anne sak.

   Jaja-- du har ikke lest boka enda, håper du gjør det snart, så får jeg høre hva du mener.:)

   God helg til deg også Tine:)

   Fortsatt sol i bartebyen, noe lettskyet i dag og temperaturene skal gå ned. Men det blir bra nok lell, og kanskje blir det levelig på verandaen så jeg kan få satt ned noen planter der og ordnet.

   Slett
 4. Interessant med ulike menininger om en bok. Leste Terapeuten og forsto ikke hvorfro den var så populær. For meg var den treig og opplagt. Hva er hensikten med den type krim når man skjønner hvem den skyldige er nesten med en gang?

  Kult at Elskere enr bedre. Morsomt at norske kvinnelige krimforfattere også blir oversatt. Ikke kun Nesbø.

  Nyt lørdagen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja.
   Jeg forsto heller ikke hypen med Terapeuten, noe jeg skrev i bloggen den gang. Og med en sånn gedigen forhåndshype får man jo lett forventninger.
   Jeg tror at det at mye foregikk i terapirommet gjorde det interessant for veldig mange. Jeg synes ikke det var så spesielt, men det har med mine erfaringer å gjøre.

   Elskeren er også ganske rolig, men likevel har den et godt driv. Men ikke forvent en heseblesende krim, for det er det ikke. Dette er mer som et lukket-rom-mysterium og et kammerspill.

   Ja, nå har det kommet flere gode arvtagere etter Fossum og Lindell innen krim/spenning som blir oversatt. Det er veldig bra:)

   Takk, du og. Varmt på verandaen i dag også:)

   Slett
 5. Hei. Fikk ikke lest anmeldelsen din før nå for jeg hadde logget av før jeg fikk den siste kommentaren din. Men ser ut som vi er enige i mye og jeg også synes den er snikende intenst. Mer interessant enn Terapeuten, synes jeg.
  Tusen takk for link og god helg! =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er vi.
   Bare hyggelig å linke og god helg til deg også:)

   Slett