søndag 6. juni 2021

Han er min av Oyinkan Braithwaite. Litt fornøyelig, litt mørk og veldig lettlest kortroman

 Oyinkan Braithwaite gjorde stor suksess med sin debutroman Søsteren min er seriemorder. Jeg likte boka ganske godt. Kjøpte den signert under Krimfestivalen  i fjor, like før Norge stengte ned. I den nye boka; Han er min, ligger pandemien gjennom historien som et tynt bakteppe. Jeg likte boka, som er en kortroman skrevet som del i et program for å få unge briter til å lese. Den er enkel, kort, lettlest, kan like gjerne betraktes som en lang novelle som kortroman, kanskje. Samme det. Mer om historien under bildet:


Boka handler om Bambi som er kastet ut av kjæresten på grunn av utroskap. Han reiser til sin onkel i nedstengte Lagos. Der bor tante Bidemi, onkelen er død av covid-19. En annen kvinne; Esohe, bor også der, og en liten baby. Begge kvinnene påstår at babyen er deres, og det utspiller seg noen merkelige drakamper som til slutt blir helt ulidelig for Bambi. Han tar ansvaret for babyen fordi han tenker at disse samene er uberegnelige og kan skade babyen i kampens hete. Bidemi forsøker å kaste ut Esohe, men hun nekter å dra. Hvor skal hun dra når alt er nedstengt? Det bryr ikke Bidemi seg noe om.
Bambi ønsker å finne sannheten om morskapet for å få fred mellom dem, men det er også umulig å få en DNA-test for sånt i disse dager. Sykehusene har annet å gjøre.
Det skjer også andre merkelige ting og det er ganske spennende et stykke ut i boka. Men om det er nok til å fange unge lesere, aner jeg ikke. Kanskje det lille kammerdramaet med en baby i sentrum er det?

Som sagt er dette en lettlest, litt fornøyelig, litt mørk, litt spennende kortroman. Enkelt språk, snertent språk, men jeg vil ikke kalle det er ungdomsbok heller. Kanskje en bok for unge voksne? YA. I alle fall er den enklere enn Min søster er seriemorder. Verdt å lese hvis man vil ha en kort bok og/eller ønsker å følge forfatterens forfatterskap.

Om Min søster er  seriemorder her


Oyinkan Braithwaite: Han er min, 124 s 
Cappelen Damm 2021
Leseeksemplar fått av forlaget


11 kommentarer:

 1. Ja,ser vi er ganske så enige om denne boken. Ble litt spennende der en periode med disse halvgærne damene.
  Ikke direkte ungdomsbok men heller ikke krim som forlaget kaller den..selv om den har et par krim-ish elementer i seg.
  Leste en bok av Jojo Moyes for noen år siden som var en del av det samme/ eller et lignende prosjekt. Bra intiativ som jeg håper fungerer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja. Har ikke sett av forlaget kaller den krim, det står ikke på omslaget. "Pandemi-roman" står det inni omslaget, og "fortelling" bak. Jeg tenker ikke at dette er en krim. Men at denne som "Min søster er seriemorder" er en blanding av litt av hvert.
   Enig ang prosjektet. Bra hvis bøker som dette får unge til å lese. De er jo korte, og det er sikkert en del av greia.:)

   Slett
  2. Det var inne på bokelskere.no at den var registrert som krim så jeg nå. Leste litt om prosjektet og bøkene kunne ha max 126 sider,så det stemmer at det er en del av greia.

   Slett
  3. Ok. For det står ikke noe om det på Cappelen Damms side eller i boka. Da er det vel den som har registert på Bokelskere som har skrevet feil.

   Akkurat, da er jo denne boka akkurat innafor med sine 123 sider roman. Resten er jo takkeord og anmeldelser av den forrige boka.

   Slett
  4. Beathe: Nå ble jeg påminnet et besøk på Bokelskere av deg, er sjelden der for tiden. Ser vi la inn likt terningkast. :)

   Ser også at den står oppført som thriller (ikke krim). Tja, thrillerelementer har den kanskje..blant annet. Aner ikke hvem som legger inn info der, men det er dumt hvis merkelapper gir feil forventninger.

   Slett
  5. Thriller ja,jeg skrev feil lenger oppe,uansett er jeg enig med deg ang merkelapper.

   Ang terningkast så var det er greit nivå å legge seg på synes jeg. Er ikke på goodreads så jeg bruker bokelskere mye, der har jeg oversikt over alle bøkene mine og de jeg ønsker meg.

   Slett
  6. Skjønner. Fort gjort.
   Ja, fire en ok, det er jo egentlig ganske bra.

   Jeg er bare på Bokelskere og GR sporadisk. Var mye mer på Bokelskere før, men det ble etterhvert så mye å holde styr på med bokgrupper på fb, insta, GR, blogg, Bokelskere---

   Slett
 2. Denne vil jeg lese. Virker morsom. Frydet meg over forfatterens Min sister, the serial killer. Må få tak i denne boka

  SvarSlett
 3. Jeg fikk også lyst å lese denne, det går tregt med lesingen om dagen, så noe lite og lettlest hadde vært fint :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne er kort og lettlest. Jeg har det også litt sånn for tiden- det går tregt med lesingen av ymse grunner. Derfor var denne grei å ta tak i. Nå har jeg begynt på Ræstads siste krim, det går nok det også, men jeg tror jeg bruker noen dager på den..

   Slett