onsdag 30. juni 2021

Oppsummering juni 2021

 Juni har føket avgårde, og det har ikke blitt så mye lesing som jeg trodde og ville, men når mye annet skjer, så blir det sånn og greit er det. Har vært en del sliten og sett et par serier også. Været har vært variabelt, men nå er det på bedringens vei, sola og sommeren har kommet i dag.  Her er oppsummeringen min fra juni.


To gode bøker jeg leste i juni, samt lørdagsavisene. Deilig lørdagsrutine. Joralf Gjerstad døde. Lucinda Riley døde (54). EM i fotball foregår. Samfunnet åpner gradvis mer og mer.


Bøker lest: 
1. Elskeren av Helene Flood: Psykologisk thriller, norsk2021, leseeks, 450 s
2. Han er min av Oyinkan Braithwaite: Nigeria, kortroman, leseeks, 125 s
3. Slagmark av Roar Ræstad: Krim, 2.verdenskrig, norsk2021, leseeks, Tyskland, Danmark, 330 s
4. Hendelsen av Annie Ernaux: Frankrike, kjøpt, 93 s (inkl.et forord til Årene)
5. En lidenskap av Annie Ernaux: Frankrike, kjøpt, 79 s ( inkl. etterord av Sandra Lillebø)
6. Morslinjer av Madeleine Schulz: Sakprosa, norsk2021, kjøpt, 192 s
7. De menneskelige boliger. En bok om Jens Bjørneboe , Kaja Schjerven Mollerin (red.:): Essays, artikler/ sakprosa, lånt på bib, 351 s
8. Gissel av Clare Mackintosh: England, Australia, psykologisk thriller, leseeks, 380 s
9. Årene av Annie Ernaux: Frankrike, kjøpt, 249 s (inkl.etterord)

SUM: 9 bøker/  2249 sider

3 krim/psykologiske thrillere
4 andre romaner
2 sakprosa
4 leseeks/4 kjøpt selv/1lånt på bib
(0 fra hylla/0 klassikere/0 1001-bøker)

Land besøkt: Nigeria, Tyskland, Danmark, Frankrike (3), England, Australia.


Jeg kjøpte en del bøker i juni. Ble inspirert på Litteraturfestivalen på Lillehammer i mai, blant annet.

Halve året har gått og jeg har lest 91 bøker til nå. Fortsetter det sånn blir det rekord så det holder, men jeg har ikke noe mål om det. Regner med at sommerferie og høsten vil fylles med mye annet også. 

Jeg har lest en del mindre i juni enn tidligere i år. Det er helt greit, selv om jeg hadde håpet å lese mer. Mye annet har tatt tid. Lesing skal ikke være noe stress eller press, det blir som det blir.
Jeg har heller ikke blogget så mye, kun fire av disse har fått et innlegg. 

Jeg hadde tenkt å lage et samleinnlegg om Annie Ernaux sine bøker, men dess lenger tiden går , dess mindre er sjansen for det. Jeg får besøk i morgen og mye skjer så det får bare ligge. 
Det som er verdt å nevne er at Hendelsen og En lidenskap var veldig gode. Jeg likte den knappe, men personlige stilen. Det er selvopplevd, i alle fall er Hendelsen det, der hun skriver om å være ung gravid og måtte ta illegal abort. Årene er en annen type roman, der hun knytter personlige erfaringer sammen med tidsånden/viktige begivenheter over flere tiår.  Den er skrevet i hun og de og vi-form og blir på den måten mye mer distansert enn de andre bøkene som skrives i jeg-form. Jeg synes Årene var mer oppramsende og jeg synes ikke den engasjerte meg i særlig grad. Mye var relatert til franske begivenheter, politikk. Det ble mer interessant da vi kom nærmere nåtiden, alt som har skjedd siden 80-tallet og frem til nå. Den raske utviklingen, den teknologiske revolusjon, terrorangrep etc. Her var det mange gode formuleringer og avsnitt skrevet i en kollektiv stil. Interessant også på slutten hvor hun skriver om hvordan og hvorfor hun skrev denne boken.

Morslinjer av Madeleine Schulz er også verdt å skrive noe om. Det er en bok om vold, hvordan voldens påvirkning går igjen gjennom generasjoner. Schulz er datter og datterdatter av kvinner som ble utsatt for vold gjennom flere år. Hun skriver om vold på det personlige planet og fletter inn de samfunnsmessige forholdene som angår vold. Det er et stygt tema som skader så mange på mange plan. En meget bra bok og jeg liker måten hun veksler mellom det personlige og det samfunnsmessige/kollektive. Anbefales på det sterkeste, for voldens konsekvenser angår oss alle.

Essaysamlingen om Jens Bjørneboe likte jeg også veldig godt. Flere forfattere, forlagsfolk, kunstnere og andre personer som har hatt et forhold til Bjørneboes litteratur har skrevet om det. Noen artikler her er intervjuer/samtaler som Kaja Schjerven Mollerin (red.) har gjort. Dette er en allsidig bok om en allsidig forfatter og samfunnsrefser, billedkunstner, dramatiker og dranker. 
Bjørneboe var viktig for mange unge mennesker, flere av de som har skrevet her, leste "alt" av ham i ungdomsårene/tidlig voksen- så også jeg.
Noen har gjenlest Bjørneboe, etter flere tiår, og opplevelsen er helt annerledes. Noen bøker står seg, også av hans, mange gjør kanskje ikke det, eller livet med alle sine erfaringer gjør at man ser annerledes på ting og det å lese dem nå blir noe helt annet, ikke den vekkeren som det ble når man var 18-20 år. 
Jeg tenkte i alle fall på under lesingen av essayene, at det var spesielt å minnes gjennom å lese disse tekstene, men at jeg ikke trenger å lese bøkene til Bjørneboe igjen. De skal forbli i mitt minne det de var den gangen de ble så viktige for meg. Det skal jeg ikke ødelegge ved å oppleve noe helt annet nå, 40 år senere.

I juli skal jeg lese lettere bøker og det som faller meg inn. Har en del krim og thrillere som jeg gleder meg til å lese, samt en del type feelgood og noe mer alvorlig, blant annet enn bok med tekster om 22.juli.  Det blir også en ny runde i diktlesesirklelen.  Tema: Les noe fra en annen kultur eller verdensdel. Jeg tenker å lese Pablo Neruda. Vi får se. 
Følg gjerne med på instagram, der legger jeg ut små snutter av bøker jeg leser. @artemisia_60 Andre innlegg: 


Endelig åpnes landet og verden. Jeg var på konsert med Highasakite på Tapperiet i Trondheim sist mandag. Kjempegreier. Maks 200 i lokalet, satt på faste bord og servering ble bestilt fra mobilen. Antibac  overalt.

Kultur: 
Trøndelag teater. Musicalen Jesus Christ Superstar 18.juni
Konsert: Highasakite på Tapperiet 28.juni

Litterært:
Diverse webinarer med forfattere og en workshop med Kristin Flood om Dantes Inferno.

TV-serier/filmer fra bøker og annet:
Lupin, to sesonger på Netflix. Inspirert av mesterskurken Arsene Lupin av Maurice Leblanc.
Oss to på NRK. Basert på en roman av David Nicholls


Da vil jeg ønske dere alle en riktig god juli. Håper dere får kost der, lest masse gode bøker og ta det som det kommer. Hva skal dere lese? Reiseplaner? Selv skal jeg en ukes tid til Lofoten, ellers tar jeg det litt som det kommer. Nam. Sunn og god snacks. Morellene er på sitt beste nå.


12 kommentarer:

 1. Helt enig med deg. Lesing skal ikke være stress. Selv endte jeg på 19 bøker denne måneden. Å lest 122 til nå i år. Forsatt god sommer og lesing Anita Æ

  SvarSlett
  Svar
  1. 19 bøker er masse! 122 også. Det er det jeg ca har lest i året de siste årene. Men jobb og annet tar jo også mye tid. Takk skal du ha og det samme til deg Henning:)

   Slett
 2. Takk for det. Men vært mye tid lesing siste året samt at jeg ikke er noe tv slave 😀

  SvarSlett
  Svar
  1. Ser vanligvis ikke noe særlig tv jeg heller, men litt, og noen ganger litt serie, som det ble et par av i juni. Skal man lese mye, kan man ikke se så mye TV og serier, sånn er det.

   Slett
 3. Husker jeg "stresset" litt med lesing og blogging for noen år siden, men har et mer avslappet forhold til det nå, nesten litt for avslappet 😂 Liker at du liker Ernaux selv om Årene ikke falt så godt i smak.

  Har lest 15 bøker i juni og 107 totalt,godt hjulpet av lydbøker.

  Det er kjekt å lese, men fint å gjøre andre ting innimellom også.

  Kjekt å se at det har begynt å røre seg litt på utefronten der hos dere,gleder meg til å komme i gang jeg også.

  Ang dikt så kjøpte jeg en bok som jeg trodde passet men det ble bom så jeg er på leting etter en ny.

  Ser du leser Kjøttets tid,spent på hva du synes om den.

  Ellers knasker jeg som deg på moreller om dagene,de er knallgode! Tv-serier og litt bøker har vært oppskriften min for juni og det blir vel planen min for juli også. I tillegg til et par blogginnlegg.

  Ha en fin juli måned, Anita 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke bra å stresse med det, nei, men man kan kanskje falle lett i den fella når man blogger og får en del leseeks. En vil rekke så mye, både lesing og blogging. Bra du har et mer avslappet forhold til det i dag da:)
   Jeg tror også man kan bli litt for "avslappet" i den forstand at hvis man ønsker å lese en del, så må man prioritere det, ikke velge TV foran feks. TV er ok innimellom, men det sier seg vel selv at hvis det blir mye Tv så blir det lite lesing. Men man velger jo selv hva man vil.

   Ja, godt med mer liv på utefronten, selv om de store festivalene og konsertene ble avlyst i år også. Håper alt går greit med utenlandsturer utpå sensommer/høst også.

   Du finner nok en ny diktbok, spent på den:)

   Liker starten på Kjøttets tid, i alle fall, men har ikke lest så mye, veldig trøtt om kveldene for tiden og det er stort sett på senga jeg har rukket å lese i det siste.
   Den er lånt på bib, resevert for en stund siden, så måtte prioritere den nå, skal leveres neste uke. Ellers er jeg frem til å lese noe av den krimmen, samt Lucindas siste, Hislops siste, med mer.. Fikk forresten Therese Aasvik siste bok fra VB-forlaget også. Hadde du lest den?

   Dattra mi med familie kommer til byen i morgen, det blir veldig koselig å treffe dem igjen. :) Juli blir en mer sosial måned, jeg skal ha ferie i tre uker også. Var borte på vennebesøk sist helg også.

   Takk og fin måned til deg også Beathe:) Håper du skriver noen innlegg og får lest gode bøker:)

   Slett
  2. Ja,har lest Therese Aasvik sin nyeste bok, tenkte jeg skulle skrive om den men merker at jeg bør lese / skumlese litt i den igjen. Det forsvinner mye ganske raskt etter lesing så det gjelder å skrive før det går for lang tid.
   Jeg kjenner på det der med å blogge for jeg får jo endel leseeks uten forespørsel samt at jeg har spurt et par ganger og det forplikter jo litt.

   Høres koselig ut å få besøk av datteren m fam,da kan en ikke sitte med nesen i en bok hele tiden.

   Fikk du "Samtykket"? Den er sterk og medrivende og provoserende lesing, har kommet nesten halveis så den blir lest ferdig i ettermiddag og den vil jeg skrive litt om.

   Vi snakkes litt på blogg og ikke minst litt på insta i løpet av sommeren tenker jeg. Må på plantasjen en dag og "ta en Anita" aka å kjøpe et par praktspragler. Har vært mye annet om dagene her, med pus og andre ting men nå kan jeg konse litt om terrassen :-)

   Kos deg, Anita :-)

   Slett
  3. Ja, det gjør det. Føler i alle fall at jeg må blogge om de jeg selv spør om, derfor spør jeg ikke om så mye lenger, for jeg rekker jo ikke lese alt heller. (såfremt de leses ferdig, da), og noen av de som bare kommer likevel, for det er en del bra blant dem også.
   Har ikke fått Samtykket. Lenge siden jeg har fått noe fra Oktober. Samlaget og Tiden også, vet ikke hvorfor.

   Det gjør vi vet du:) Har hatt besøk og laga lunsj her i dag og lekt med Jakob i klatrestativ og disser ute på tunet her. Sommeren kom i dag og akkurat nå er det steikvarmt på verandaen.

   Har vært på butikken og kjøpt vegansk is. Fruttero og Nude har mye ren frukt og bær og forholdsvis lite karbohydrater, hvis man spiser de ikke for ofte- og ikke mer enn en pr dag. Jakob synes de var så gode, så nå har jeg fylt opp fryseren til disse dagene:)

   Takk, du og:)

   Slett
 4. Juni er gjerne en tid hvor jeg vanligvis ikke får tid til så mye og det skjer mye både i hjemmet, utstilling, hage, familiefronten og festligheter av ulike slag. Det er herlig at livet begynner å normalisere seg igjen. Jeg fikk faktisk kommet igjennom 10 bøker i juni, og mitt mål er å skrive mindre og mindre i blogginnleggene mine, men nok til at jeg husker boka når jeg ser omslaget og får noen stikkord.
  Jeg ønsker deg en fin juli. :)

  SvarSlett
 5. 10 bøker er bra så mye annet som du har gjort. Men lydbøker hjelper jo på.
  Ja, kortere innlegg er også mitt mål. Greier det noen ganger, men langt ifra alltid.
  Takk, fin juli til deg også Ingun:) Jeg har hatt besøk av datteren, svigersønn og barnebarn i dag. De bor på hotell noen dager, men vi treffes hver dag, innimellom de andre avtalene deres. Kjempekoseig, og sommern kom også i dag.

  SvarSlett
 6. Det ble bare ni bøker på meg. Har bare lest Elskeren på listen din. Oyinkan Braithwaite boka har jeg på vent. Den er svært kort.

  Blir nok hjemmesommer i år også som mange somre tidligere. Brukte å dra på dagstur til Sverige før, men det blir det nok ikke før om noen år. Er ikke hysterisk eller noe, men orker ikke å sette meg inn i alle reisereglene angående pandemien. Får ta en lesesommer istedet. =)

  God helg og sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, samme her, 9 bøker i juni.
   Er et greit antall det, i grunn.
   B-boka er kort, ja. Fort lest.
   Kos deg som best mulig med hjemme- lese- sommer.:)
   Takk, det samme til deg Ina:) Varmt og godt her nå.:)

   Slett