søndag 31. januar 2021

Oppsummering januar 2021

 Januar har sneket seg avgårde, med dager fylt av lesing, blogging, noe TV, et asosialt liv med hjemmekontor, delvis sykmelding og strenge restriksjoner på sosialt liv og bevegelse. For en aleneboende kan det bli ganske stusselig, men heldigvis har jeg interesse og glede av å lese og blogge. Bøkene har man i alle fall. I løpet av måneden har jeg truffet tre venner hver for seg på kafe/spisested med god avstand, derav en tur på kino, samt tannlegen, legen og butikkpersonale. Så man skal vel ikke klage, Det finnes dem som har det værre. Jeg får ikke besøke min sønn som er innlagt på St.Olavs sykehus, der har de hatt besøksforbud siden nyttår. Det synes jeg er værre. Og jeg kjenner at dette begynner å gå litt over streken. Smitten i Trondheim har vært lav de siste to ukene og de har meget god testkapasitet og tester kreti og pleti. De ansatte kan sikkert få besøk hjemme, men pasientene? Nei. Siden det også er sterkt oppfordret til å unngå unødvendig reising og holde seg hjemme i egen kommune, har jeg også utsatt å besøke mine gamle aleneboende foreldre på Verdaln.  Men det tenker jeg å gjøre ganske snart.  Beklager et lite hjertesukk her, men koronaen berører oss og januar har vært en særdeles streng måned når det gjelder restriksjoner. La oss håper februar blir lettere.

Nå over til bøkene som er lest:


Januar har vært preget av nye lese-utfordringer, inspirert av Janne S Drangsholts 66 klassikere.

Bøker lest:
1. Å  forlate en katt eller hva jeg snakker om når jeg snakker om far av Haruki Murakami: Essay, sakprosa, Japan, lånt på Bookbites, 61 s
2. Fra Shakespeare til Knausgård av Janne Stigen Drangsholt: Sakprosa, norsk2020, lånt Bookbites (lyd og ebok), 240 s
3. Ikke bare til jul av Natalie Cox: frahylla, leseeks, lesesirkel,England, 316 s
4. Morgenstjernen av Karl Ove Knausgård: norsk2020, kjøpt, 666 s
5. Utvidelse av kampsonen av Michel Houellebecq: 1001-bok, klassiker, Frankrike, Bookbites, 142 s
6. Birdsong av Rumi: dikt. lesesirkel, kjøpt, frahylla, 62 s
7. Stoisk uro og andre filosofiske smuler av Agnes Ravatn: Sakprosa, frahylla, leseeks, 121 s
8. Den fremmede av Albert Camus/Jacques Ferrandez: Tegneserie, 1001-bok, klassiker, leseeks, Algerie, 134 s
9. Katalog over mine menn av Helene Uri: Norsk2020, lånt på bib, 251 s
10. Fallet av Albert Camus: utgave 2018, Frankrike, klassiker, Nederland, Bookbites, 149 s
11. Yoko Ono er en sjarlatan av Ingvar Ambjørnsen: Essays, Bookbites(lyd og ebok), nosk2020, 240 s
12. Macbeth av William Shakespeare: frahylla, klassiker, kjøpt, England, Skottland, skuespill, 192 s
13. Rasende binne av Ingebjørg Berg Holm: Psykologisk thriller(?), norsk2021, leseeks, 319 s
14. Den fremmede av Albert Camus: Klassiker/1001-bok, Algerie, lånt på bib, 104 s
15. Jenta ved broen av Arnaldur Indridason: krim, Island, leseeks, 304 s
16. Prosessen av Franz Kafka/Montellier/Mairowitz: Tegneserieroman, 1001-bok, klassiker, lånt på bib, Praha/Tjekkia, 127 s
17. Mørkets hjerte av Conrad/Anyango/Mairowitz: 1001-books. klassiker, Kongo, tegneserieroman, lånt på bib, 124 s
18. SULT av Knut Hamsun og Martin Ernstsen: 1001-bok,klassiker, tegneserieroman, lånt på bib, 214 s
19. Nattsangeren av Johanna Mo: krim, Sverige, debutant, leseeks, 446 s
20. Trost i taklampa av Alf Prøysen: Lånt på bib, klassiker, 111 s 
21. Shakespeares Hamlet av Oscar K. og Dorte Karrebæk: Illustrert skuespill, lånt på bib, klassiker, 109 s


SUM: 21 bøker / 4432 sider

Dette er personlig rekord på antall bøker og antall sider pr mnd lest!
Jeg skal innrømme at jeg laget meg et mål om å lese minst 20, da jeg så at jeg fikk lest en del tidlig i måneden. Det gjorde jeg ved å lese en del tegneserieromaner, som er kortere, men som vi ser på sidetallet, så har jeg lest mye også når det gjelder sider. Veldig bra! Men det sier samtidig også noe om at jeg ikke har gjort så mye annet. Jeg har blogget om de fleste og kost meg med den nye utfordringen om å lese klassikere, kombinert med fokus på 1001-bøker og hyllebøker. En del bibliotek-bøker har det blitt, så det må jeg kutte ned på ellers får jeg ikke lest unna hyllebøkene.

Litt mer statistikk:
12 lånt på bib/bookbites
7 leseeks
2 kjøpt

4 frahylla
5 1001-bøker / 8 klassikere (2 som ikke står på Jannes liste) 

7 romaner/ 3 krim/ 4 tegnserieromaner/ 1 illustert skuespill/
1 diktsamling/ 1 skuespill
 4 sakprosa

Land besøkt:
Japan, England, Frankrike, Algerie, Nederland, Tjekkia, Kongo, Sverige

Dette er bra!

Om bøkene:
Trost i taklampa av Alf Prøysen: (norsk klassiker) Note to self: Skjønner ikke helt hvorfor jeg ble anbefalt å lese denne. Ga meg ikke noe mtp konteksten jeg skulle lese den i. Eneste interessante med den var at den er en norsk klassiker som var bestselger i Norge i mange år, om flukten fra landsbygda, og at det er den eneste romanen Prøysen skrev og ga ut. Har sett teaterstykket før, mulig det var fjernsynsteater. Den er mest kjent som teater.

Fallet av Albert Camus: Denne ble jeg anbefalt av forlaget Solum, etter å ha lest Den fremmede. Jeg lånte boka på Bookbites. Jeg synes den var litt mer krevende enn Pesten og Den fremmede, mindre handlingsdrevet, mer filosofisk. Hovedpersonen gjør dom over seg selv, han er dommer-botferdig og prøver å forklare oss hva det vil si. Han befinner seg i Amsterdam og sitter på skjenkestue og går i gatene. Snakker til noen, og mest til seg selv. Tidligere har han jobbet som forsvarsadvokat. Han har hatt ekstremt god tro på seg selv, sine evner, sitt utseende, er en som har kommet lett til det. Men hovmod står for fall. Det er en damehistorie her også, og en som faller i sjøen ute at han gjør noe for å redde henne. Dette gnager ham veldig i ettertid, noe som får stor plass i boka. Boka er vel verdt å lese , reflektere over. Fallet kan står for fall i anseelse, eller symbolsk, fallet i vannet.

Den fremmede av Albert CamusJeg skulle skrive et eget blogginnlegg om denne og Fallet, men så har det ikke blitt. Jeg viser til innlegg om tegneserieromanen. Den er veldig tro mot boka. Allikevel får jeg mer igjen for å lese boka, siden detaljer er mer utbrodert, som skildringer av miljøet og tankene hans.  Og så skriver Camus så utrolig vakkert innimellom det rå og direkte. Jeg skal lese mer av ham, og har Det første menneske i hylla. Må bare ta en pause med noe annet først.

Yoko Ono er en sjarlatan :  Denne boka leste jeg sånn halvhjertet, noe på lyd, noe i ebok. Noen Elling-blogger synes jeg var morsomme og litt gjenkjennende, andre ga meg intet spesielt.

Å forlate en katt.. Murakami: Denne var en fryd å lese som så mye annet av Murakami. Sårt om forholdet til faren. Lånt på bookbites, kunne gjerne hatt den i papir.


Film fra bok:
1. Den største forbrytelsen, basert på boka til Marte Michelet. Trondheim kino 27.01.2021. Bra, sterk film.

Annet har jeg ikke fått med meg. Meldte interesse for noen boklige arrangementer på facebook, men glemte dem.

Har sett serien Ulven kommer på NRK. Ser også The Crown på Netflix, som jeg liker godt. Er i gang med sesong 4, og Diana er gravid. Serien har også stadige referanser til Shakespeare og andre diktere, som T.S.Eliot og Keats. Charles første møte med Diana var faktisk hjemme hos hennes søster som han var og besøkte. Diana dukker opp i gangen iført kostyme som et tre og skal øve på En midtsommernattsdrøm på skolen.  Noen år etter blir de gift. Prins Charles er poetisk, belest og en filsosofisk og følsom type. Han har også spilt Kong Richard da han studerte i Wales, noe han deklamerer fra i en episode. Han prøver også å få den deprimerte/triste Diana å lese Shakespeare og poesi da hun har det leit under svangerskapet, men hun vil heller ligge å se fjernsyn i senga, sier han til sin mor dronningen. Selv er han mest opptatt av Camilla, og det er derfor Diana er trist. 


Prøvde å lage meg en lesebunke for februar. Jeg har alltid slike bunker, men de blir alltid annerledes når måneden er over, fordi jeg får andre innfall og vil heller lese noe annet. Denne bunken gjelder derfor for februar og mars. Det var vanskelig å velge bare for februar. Her er en blanding av 1001-bøker jeg skal lese (6 i bunken her, og jeg skal egentlig bare lese to), samt dikt ( 3 i bunken) til diktsirkel i mars, hyllebøker (6 i bunken) og en del nytt. Mye krim, noe feelgood. To av bøkene blir langlesing (Camilla Bruce sin bok om Belle Gunnes, fordi den er på engelsk, samt Den guddommelige komedie av Dante, som jeg skal samlese med Hedda. Ali Smiths Vår lånte jeg på bib i går. Jeg skulle egentlig låne Vinter, siden den er 1001-bok, men den hadde de ikke inne, så det ble denne som jeg synes virket interessant. Har tenkt å lese noe av henne lenge. Rekkefølgen har vel ikke så mye å si?) 


Ønsker dere en fin februar! Endelig godt at vi går mot lysere tider.:)Foto: Anita Ness28 kommentarer:

 1. For en fin måned du har hatt,grattis med ny leserekord! Forstår godt hjertesukket ditt,det merkes at man i nesten et år har levd med restriksjoner, det tar på. Kjedelig å ikke kunne besøke sine kjære. Vi får håpe at det snur snart.

  Har lest 10 av dine samt noen av de du har i ventebunken. Fått mye krimbøker uoppfordret de siste dagene, de samme som du har.

  Smith sine bøker må ikke leses i rekkefølge kanskje med unntak av den siste.

  Selv havner jeg på 26 bøker med den jeg leser i nå i dag. Det er mye med tanke på skisporten på TV.

  Håper du får en fin februar,Anita 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mye bra lest, men ellers som du sier, kjedelig med restriksjoner, særlig de i januar og halve desember. Men men..det blir vel likar. Sønn min sa i dag at han tror han kan møte meg ute nå, gå en liten tur feks, så det skal vi til uka.

   Har fått flere bøker enn dette, men en del av dem leser jeg nok som påskekrim. De som jeg har tatt med i bunken er bøker jeg helt sikkert vil lese, og helst fort.;)

   26 bøker er voldsomt mye- jeg greier aldri ta igjen deg og Tine, men det er ikke noe mål heller, for å si det da.;)
   Tydelig det blir mye innetid - og alenetid for mange av oss. Eller lydbok på tur.

   Takk, det samme til deg Beathe:)

   Slett
  2. Ja,det har kommet litt bøker i januar,nesten litt ekkelt med tanke på hvor lite det blogges fra denne kanten. Nei,det er ikke noe mål å lese mye egentlig men 12 lydbøker gjør sitt på antallet for min del, aberet er at jeg ikke reflekterer like mye i etterkant av disse enn det jeg gjør med papir/ ebøker. Så ideelt er det ikke syntes jeg, så jeg får gå over til litt mer musikk på øret igjen og ikke bare lydbøker.

   Jeg har jo begge guttene boende hjemme ennå, men de sitter på rommene sine for det meste så det blir mye alenetid på stuen på ettermiddag/kveld.

   Kjekt å kunne møtes for en tur da, det blir nok godt for dere begge to :-)

   Jeg skal prøve å være offline i februar men jeg kommer sikkert innom og titter undreveis kjenner jeg meg rett!

   Ha en fin kveld :-)

   Slett
  3. Ja, lydbøker gjør mye på antallet, men som du sier, er også min erfaring at det blir annerledes angående reflekjsjon i ettertid. Og så er det jo ikke lett å gå tilbake i teksten, såfremt man ikke leser kombinert lyd/tekst da. Gjør det noen ganger, men det er ofte litt lettere bøker det er snakk om.

   Ja, blir kjekt å kunne møtes ute i det minste. Håper været holder seg:)

   Flink du hvis du greier å holde deg offline. Vet ikke om jeg hadde greid det en hel måned.

   Takk, fin kveld til deg også Beathe:)

   Slett
 2. Se der ja, det er tydelig at restriksjonene preger oss alle :) Veldig synd å ikke kunne besøke gamle foreldre og sønnen på sykehuset, håper han snart kan reise hjem :)
  Jeg fryder meg over å lese JSD-bøker sammen med deg, og at vi begge har blitt hekta på tegneserier. Ville kjøpe Sult, men den var alt for dyr, så jeg bestilte den og Murakamiboken din på biblioteket. Du kan glede deg til Vår og Overleverne, veldig bra begge to.
  Ønsker deg en flott februar Anita, her i Bergen snør vi ned i dag, så jeg har bevilget meg en innesøndag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant, de preger oss og for oss bokbloggere som har bøker som venner så går det enda an. Aldri så galt..osv..
   Ja, kjedelig med restriskjoner på reising og besøk. Som over til Beathe her, så kan jeg antageligvis møte min sønn utendørs til uka. Mulig jeg tar og besøker foreldrene mine neste helg, nå har det gått så lang tid.. SÅ får vi si tvi-tvi til at ikke mutanten sprer seg her oppe. Ser de setter inn tiltak i Østfold nå.

   Gleder meg til de to bøkene ja, de kommer høyt oppe. Bibliotekbøkene må jo leses ganske raskt. Overleverne er leseeks, da.

   Se ikke bort fra at Sult kan komme på Mammutsalg.. Vi får se etter den.

   Takk for det Tine. Var nettopp ute en liten tur, det har skint sol og snødd i dag, og heldigvis er det ganske mildt. Hørte på lydbok ; Illvilje av Horst- men den avbryter jeg, både langdryg i starten og alt for mye om de parterte likene og metoder for det..æsj. Nei, det gidder jeg ikke. Prøver meg på Gudmoren istedet. Ikke så mye fristende på lydbok å låne akkurat nå.

   Slett
  2. Og jeg synes også det er kjempegøy å lese JSD - bøker sammen med deg.:)

   Slett
  3. Å...gubba... mammutsalget ja. HJELP! Hvorfor SA du det? HAHA - Norli here I come :-)

   Slett
  4. Hehe... vet ikke om katalogene er ute enda. Må sjekke selv. Så ei på fb- som skrev at hun hadde bestillt i dag.

   Men du kan gjerne sjekke Platekompaniets pocketdeal også. Jeg bestilte 5 bøker i helga. 5 for 400,- klassikere.

   Slett
  5. ANITA!!! Jeg skulle jo IKKE kjøpe mer bøker - HAHA. Var ikke klar over Platekompaniets deal... Say no more...

   Slett
  6. Hehe.... og bøkene kommer kjapt. De er på vei til meg nå.

   Slett
  7. Americanah - Adichie
   Cannery Row - Steinbeck
   One hundred years of solitude - Garzia Márquez
   Sexing the cherry - Winterson
   Wind-up Bird - Murakami

   Klassikere alle. Takk skal du ha - din feil, 100%

   Hehe...

   Slett
  8. Haha-- ikke sant, det går så utrolig fort og lett med det utvalget og de prisene. Har tre av de bøkene du har bestilt og skal lese alle i 1001-sirkelen i år. Skulle lest den i fjor, men men..så ble de flytta over til i år da.
   Kjøpte du de på engelsk som det står?

   Bestilte disse jeg:
   Fuglane av
   Tarjei Vesaas

   Kong Oidipus
   Sofokles

   Begge deler
   Ali Smith(ikke klassiker/1001)Husker ikke hvorfor jeg bestilte denne..

   Faust - en tragedie
   Johann Wolfgang von Goethe

   Lolita
   Vladimir Nabokov (bedre større skrift enn den boka jeg har fra før)

   -
   Kunne glatt ha bestilt mange flere, men holdt meg i skinnet så jeg får et nytt lage det tar mange år før jeg leser.. Blir vel et par bøker på Mammut også, antar jeg.

   Slett
 3. Du verden du leser - og jeg koser meg med omtalene dine. Grattis med leserekord! Vi er heldige som har litteraturgjengen vår aktiv på nett. Det erstatter ikke å treffe mennesker ansikt til ansikt, men jammen hjelper det på.
  Det er kjipt med besøksforbud, spesielt familie. Jeg har ikke foreldre som lever, og sambo har en far som bor i Sør-Frankrike. Det gjør det "lettere". Jeg har også en sønn som både bor og jobber på denne siden av fjorden, så vi har vår lille kohort - inkl et vennepar tett på hvor begge jobber hjemmefra. Vi får gjøre så godt vi kan, men jeg ser det kan bli slitsomt når man ikke får besøkt spesielt eldre foreldre og syke på sykehus. Klem til deg Anita.
  Vi har få fellesbøker, men du har flere på lista di som frister å lese. Bla Camus og Indridason. Ser du også holder på med The Crown. Vi ser forskjellige serier, ser jeg. Her henger jeg på sci/fi-sambo og avreagerer med Expanse, Upload og Better than Us med en dose Arrow og Blacklist (som vi nettopp er ferdige med). Netflix og strikketøy er også fint :-)
  Fryder meg om JSD-dilla du og Tine har. Jeg har planlagt hele 1001-lesesirkelen for 2021 og ser at det nok kommer til å bli flere enn de 12 på meg også i år. Gøy!
  See U neste måned :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hehe, det ble noen i løpet av januar ja.
   Jeg er også veldig glad for dere bokbloggervenner:)
   Snap er jeg ikke på, men på instagram legger jeg ut noe stadig vekk og følger med andre, men der blir det ikke like mye prat på samme måten. Mente du insta når du sier bookstagram-grupper? Kjenner ikke til noen egne bookstagram-grupper, jeg. ??

   Takk for klem Marianne.:)
   Ja, det holder hardt, men vi står han vel av;)

   Artig at du synes det er gøy å følge med JSD-dilla. Gøy å ha en dille iblant.
   Har sett lista di over 1001- bøker, og de andres som er lagt ut til Elida. Laget en sånn selv som ligger i fanen for "Lesemål og utfordringer 2021". I år har jeg skrevet ned flere noen måneder, fordi jeg av erfaring ikke greier/orker å holde meg kun til den ene jeg har satt opp. Det blir for begrensende for meg.

   Slett
  2. Ja jeg mente jo Instagram. Ser bare mange kaller bokfantastene på Instagram for bookstagrammere. Og så fant jeg ut NUH at jeg ikke følger deg på Insta. Det gjør jeg nå, for å si det sånn, og har lagt deg til :)

   Enig i at det blir lite kommentering der. Som regel sjekker jeg Instagram fra mobilen, og det der tastaturet der er ikke akkurat noe å knotte mye og langt på. Mer for inspirasjon og korte kommentarer. Enig. Ser jeg har flere som følger meg der enn på bloggen, mer naturlig å skrolle gjennom en insta-story/nye innlegg enn å sjekke blogg. Men jeg liker begge deler, og kopierer fra bloggen og legger ut på insta i tillegg. Yngre mennesker klarer jo ikke å konsentrere seg om lengre tekster om gangen på mobilen. Deprimerende. Men det er jo en helt annen diskusjon ;-)

   Slett
  3. Ja, da er vi på linje (og jeg har ikke "misset" noe;)
   Ang antall følgere, så har jeg flere på insta ja, men jeg stoler ikke på de tallene. På bloggen har jeg mange mange flere visninger enn det antall følgere tilsier..
   Jeg har aldri brydd meg om å få mange følgere på instagram, så det har bare blitt flere og flere av seg selv..Sikkert fordi jeg bruker mye # og følger en del andre..

   Må sjekke om jeg følger deg. Når du sier det, så har jeg ikke sett deg der i min feed... hm.

   Slett
 4. Så mange bøker du har fått lest. Jeg har blitt inspirert av deg og Tine til å lese tegneserien av bøker, spennende. Jeg har hentet noen på biblioteket, får hive meg over dem i februar. Ja, nå kommer lyset snart tilbake og da får jeg mer arbeidslyst og blir mer fokusert på å jobbe på verkstedet.
  Ha en fin uke som snart kommer :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ble da noen i januar.
   Gøy at du ble inspirert til å lese tegnserieromaner. Tenker du også kan like dem, de er jo rene kunstverkene noen av dem.
   Takk, en fin uke til deg også Ingun:)

   Slett
 5. Jøye meg, så mange bøker. Så når det gjeld koronarestriksjonar: aldri så gale at det ikkje er godt for noko.
  Har ikkje lest nokon av dine, men så er eg heller ingen fan av klassikarar og diktsamlingar. Tegneserieromanar har eg så langt ikkje prøvd. Kanskje, ein gong, dersom eg finn noko som fristar?
  I ventebunken din derimot - der ser eg to bøker som eg svært gjerne vil lesa, nemleg dei av Arne Dahl og Andres Roslund.

  SvarSlett
  Svar
  1. De tegneserieromanene er litt krimish- om forbrytelser på forskjellig vis. (bortsett fra Sult)
   Roslund er jeg også spent på ja, har ikke lest noe av ham. Og den Dahl-boka. Varer vel helt til påske disse bøkene hvis jeg leser andre ting imellom.

   Slett
 6. Har stor forståelse for ditt lille sukk. Det er lov å savne livet vi hadde for ett år siden. Savner selv å klemme min datter.
  Lest 7 av dine januarbøker. Pleier da ikke være så mange ... Lyst til å lese mange av din for februar.
  Håper februar lysner og at vi får gitt noen klemmer

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi er vel mange som kjenner at det tærer på--
   Har nesten glemt hvordan det er å klemme noen.
   Ja, vi får håper det blir likar snart:)
   Hyggelig at du har lyst til å lese noen av disse bøkene:)

   Slett
  2. Åh da er jeg heldig. Datter måtte teste seg før hun kom hjem til juleferie siden samboen kunne ha ha hatt hatt etter å ha hatt kontakt med en som var nærkontakt. HAHA. Dette er sant. Begge to var heldigvis negative, så jeg klemte dem nesten i stykker da de kom hjem til jul. Det var jo de eneste jeg fikk lov å klemme. Stakkars kjæresten til datteren. Jeg kjenner ham jo ikke SÅ godt enda. Svigermor fra ... klemmeland ;)

   Slett
 7. Langt, flott og interessant innlegg. Du er så flink til å fortelle om det du leser, og om planer framover. Jeg vsr innom biblioteket i dag og kom hjem med 10 nye bøker, i tillegg til en stor ulestbunke. Februar blir en lesemåned!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Åslaug:)
   Fint at man har bibliotek:)

   Slett
 8. I graduated from University of Alabama. It's no secret that many college students interested assignment writer during their studies. Would you like to help them?

  SvarSlett