søndag 10. januar 2021

Birdsong av Rumi. Diktsirkel 2021- januar. Love.

 For en del år siden hørte jeg en nydelig CD med dikt av Rumi, tonesatt med nydelig musikk og diverse artister. Det førte meg videre til å kjøpe et par av diktbøkene hans. Dessverre har de blitt liggende ulest, men jeg har hatt dem fremme for å bla i dem rett som det er. I årets første runde av Diktsirkelen har jeg valgt temaet Kjærlighet. Vi kan trenge å ha litt fokus på kjærlighet i disse tider, men så mye koronarestriksjoner, hat, polarisering og vold rundt oss. Kjærlighet kan være så mangt, ikke bare den mellom to personer. Jeg har nå lest Rumis Birdsong og innlegget under viser også smakebiter.


Jeg valgte å lese den korteste av samlingene mine; Birdsong. I forordet av Coleman Barks (oversetter) skriver han litt om den persiske tradisjonen som Rumi skrev sine dikt i. De har sin egen rytme, med sine fire linjer per vers. Rumi var også en muslimsk mystiker innenfor sufi-tradisjonen og mange av hans dikt bærer preg av det spirituelle han sto for som forsåvidt kan være allmengyldig for mange av oss.  Coleman skriver også om fuglenes betydning, de representerer lengsel etter frihet og renhet. De kan også være budbringere av glede. De er formidlere og meklere mellom det som er høyt oppe i lufta og nede på jorda, og mellom døgnets rytmer. Pussig nok nevner Coleman også plystrespråket på en Kanariøy; La Gomera, inspirert av fuglenes språk, for å nå over dype kløfter for å gi beskjeder. Han trekker også inn Rudolf Steiners teori om at fugler hjelper planter, og helheten i naturen som må fungere.

Når det gjelder diktene i denne samlingen, så er det en del kjærlighetsdikt, men også flere mer som visdomsord. Det går en tråd gjennom dem, som en vei i livet, selv om de kan leses enkeltvis.  Mulig jeg skulle prøvd å analysere dem, lese dem mange ganger, men jeg føler ikke for det nå. Viktig for meg med disse diktene, er stemningen, la dem synke inn, ikke la meg hefte av at jeg ikke forstår alle ordene. Jeg kommer til å lese dem flere ganger, det vet jeg. 

Jeg måtte også lete frem albumet jeg hørte (og kjøpte for noen år siden), det heter A Gift of Love, og er av Deepak with Friends. Blant annet så leser Madonna og Debra Winger på albumet. Det er musikken sammen med diktene, ordene, måte de leses på, som gjør det så stemningsfullt og sensuelt, og man blir også satt inn i en orientalsk tilstand.  Lesingen er nydelig, noen ganger iblandet sang. Jeg får mer ut av denne måten diktene blir presentert på egentlig, enn å lese dem selv. 

Jeg vet også at oversetter Coleman Barks er omdiskutert, om han han oversatt diktene riktig, eller modernisert dem i for stor grad. Den som vil vite mer om dette, kan søke google. 

Rumi var som sagt en poet og mystiker i gamle Persia (nå Iran) og levde mellom år 1207- 1273. Født i Balkl i dagens Afghanistan, døde i Konya, i dagens Tyrkia.  Hans fulle navn var Jelaluddin Rumi. Hans tilhengere dannet en sufi-orden; Mevlevi, de dansende dervisjer. Rumis kjærlighetsdikt kan også leses som kjærlighet til Gud.  Les mer i wiki her og snl her


Et par smakebiter:

The way of love is not
a subtle argument.

The door there
is devastation.

Birds make great sky-circles
of their freedom.
How do they learn it?

They fall, and falling,
they`re given wings. (s.13)


Love is that that never sleeps,
nor even rests, nor stays
for long with those that do.

Love is language
that cannot be said,
or heard. (s.20)


My spirit saw how dull and down
I was and came and sat laughing

or my bed. Holding my brow,
"Sweetheart, I Can`t bear
to see you like this!"

                                
                                                This is how I would die
                                                into the love I have for you:

                                                as pieces of cloud
                                                dissolve in sunlight. (s30)A gift of love av Deepak & friends. Dikt av Rumi med musikk og lyrics. 


Mer om diktsirkelen her  Bli gjerne med, dere svenske bokbloggere også . Lav terskel. 

Smakebiter fra andre typer bøker kan i dag og hver søndag leses i Smakebit på søndag


Rumi: Birdsong, fifty-three short poems translated of Coleman Barks, 63 s
MAYPOP 1993 
Kjøpt18 kommentarer:

 1. Høres bra ut dette og fint å starte året med litt kjærlighet. Leser ikke mindre enn tre diktsamlinger nå, om kjærlighet,det gjenstår å se om jeg skriver om alle. Har lest én til men der ble jeg lurt av tittelen for det var liten eller ingen kjærlighet å spore.

  Ha en fin søndag kveld, Anita 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var i alle fall fint å lytte til diktene hans med musikk, det satt jeg lenge med og det endte med at jeg enda har gått ut, og nå er det mørkt. Ble lesende av en bok av Ravatn etter at jeg slo av musikken også. Disse halvleste bøkene i hylla. Så i dag har jeg lest ferdig to bøker fra hylla.

   Det blir spennende å se hvilken bok du velger. Du kan gjerne skrive litt om alle.:)

   Takk, og fin kveld til deg også Beathe:)

   Slett
 2. Trevligt med poesi, läser det en del förut och skrev lite, men numera blir det inte av, tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, koselig og fint med dikt. Diktsirkelen gjør at jeg leser mer. Før leste jeg mye dikt, men så dabbet det av i mange år.

   Slett
 3. For en fin diktsamling du presenterer Anita! Er det Deepak Chopra (han med suksessens syv åndslover) det er snakk om her? Spilte av snutten din, og nøt den fine musikken, er enig deg at det føles godt å få det lest på denne måten. Jeg har hørt om Rumi, trodde jeg hadde skrevet noe på bloggen, men det hadde jeg ikke :)
  Jeg har kost meg med Kjærlighetsdikt denne søndagen, så mitt bidrag kommer til uken. Nyt resten av hviledagen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, så fint at du synes det Tine. Ja, det er riktig, det er han Deepak. Som også har skrevet en del bøker innen selvutvikling og spirituell praksis.

   Det blir spennende å se ditt innlegg, hva du har valgt:)

   Slett
 4. Håller med om att vi behöver fokusera på mer kärlek nu! Fin smakbit. Det finns något vackert med fåglar som flyger, men själv blir jag lite rädd ibland när fåglar dyker ner mot en...

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra du synes det Lotten.:)
   Måser/måker er fugler som man kan bli litt skremt av her, fordi de stuper ned. Men ellers har jeg aldri opplevd det med fugler.

   Slett
 5. har sett en föreställning av dansande dervischer i Istanbul. mycket fint. Rumi känner jag mycket litet till men jag vill minnas att han fanns med när jag läste litteraturvetenskap. tack rö en mycket fin smakebit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan tenke meg at det må ha vært fint å ha sett en slik forestilling. Og at Rumi var på pensum på litteraturstudiet ditt, er interessant.
   Så hyggelig at du likte smakebiten(e):)

   Slett
 6. Så vackra dikter. Stort tack för smakebiten!

  SvarSlett
 7. Rumi, ja. Han skrev insiktdfullt og vakkert,
  men han er litt "ødelagt" for meg av åndelige selvhjelpsguruer som har tatt tekster av han ut av kontekst.

  Leste mye Rumi som ung. Han og Khalil Ghibran. Så vakkert og rikt.
  Nydelig med musikk :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ok, det kan forstås..

   Profeten leste jeg også flere ganger som ung. Det er en fin dannelsesbok som kan brukes i alle anledninger. Har brukt boka , lest fra den i konfirmasjoner og brullyp. Senest da jeg var forlover for min beste venninne.

   Ikke sant, vakkert med musikken attåt-:)

   Slett