søndag 24. januar 2021

Prosessen av Franz Kafka. Tegneserieroman illustrert og bearbeidet av Chantal Montelllier og David Zane Mairowitz

Jeg har fått en dille med å lese tegneserieromaner av berømte klassikere. Jeg har lånt en liten haug på biblioteket. Etter å ha lest Den fremmede av Albert Camus, fikk jeg smaken på å lese flere slike, selv om jeg egentlig ikke er så glad i tegneserier.  Men dette er noe annet. Jeg deler gjerne noen smakebiter og fra Prosessen med dere. Denne var flott laget og satte meg i en litt forvirret tilstand som antagelig var  meningen.


Jeg innbiller meg at jeg har lest Prosessen av Kafka for mange år siden, men er jaggu ikke helt sikker. Prosessen er en bok de fleste av oss har hørt mye om og begrepet Kafka-prosess er godt innarbeidet som en tilstand, noe folk kan oppleve å bli utsatt for. Kort fortalt handler det om å bli anklaget for noe du ikke helt skjønner hva er, og den prosessen som oppstår når man ikke har noe man skulle sagt, ikke skjønner noe og/eller blir viklet inn i en straffe/anklageprosess man ikke kommer ut av.

Handlingen:
Josef K jobber i en bank og en dag blir han uten grunn arrestert av uforklarlige grunner og tvinges til å kjempe for sin sak i en helt vanvittig og absurd straffeprosess. Han blir kalt inn til det ene mer absurde møtet etter det andre, skaffer seg også en advokat og blir mer og mer desperat etter å bevise sin uskyld. Men samme hva han gjør eller ikke gjør blir det bare værre. Det virker som alle er i kloa på domstolen og påtalemyndighetene på en eller annen måte. Josef K møter en del kvinner underveis, men de er heller ikke til å stole på. Ingen er å stole på.


Tiden går og Josef K blir mer og mer stresset. Tiden illustreres med klokker som tikker.

Tegningene er i svart-hvitt, og preget av en del detaljer som går igjen. Klokkene, skjelettet og andre ting. Vær nøye med å få dette med deg, det gjør mye av boka. Skjelettet kommenterer, som en slags K`s skygge.
Humor er det også i alt det svarte, bare se på tegningene av disse to:


Lystighet og begjær. Djevelen er skjult bak vakre kvinner . Se også detaljene som omkranser bildet.

Jeg antar at refleksjonene kommer mer frem i selve romanen, men en del kommer også godt frem her:


Og dette er den smakebiten jeg valgte å dele, selv om de andre tegningene også er små smakebiter.  Når jeg leser dette, tenker jeg at det også kan ha gyldighet i dag. Ikke uten grunn at dette er en klassiker.

På slutten er jeg ganske forvirret, historien blir stadig mer fragmentert, antagelig fordi Josef K selv blir mer forvirret og til slutt overgir han seg, noe som skjer temmelig brått. Det kan hende at romanen/historien hadde fått en bedre slutt hvis Franz Kafka hadde fått tid til å skrive den ferdig.  Han døde av tuberkolose før romanen ble ferdig. Den ble gitt ut etter hans død basert på noe fragmenterte manuskripter. Mot hans vilje, siden han ville at alle skriveriene hans skulle brennes.

Har du lest boka og gjort deg noen tanker om det?

Jeg ser også sterke paralleller til Albert Camus` Den fremmede som jeg nettopp har lest både boka og tegneserien av. Det handler om fremmedgjøring og et rettssystem, der man har lite man skulle ha sagt. Mersault og Josef K har også noe av denne likegyldigheten, de tror ikke helt at det kan gå så galt som det gjør, de andre må da skjønne, de tror på at systemet skal gå rett for seg, men det gjør det altså ikke.  Forskjellen her er at Mersault begikk en forbrytelse, og rettergangen ble katastrofal for hans del. Det gjorde det forsåvidt også for Josef K. 

Prosessen har blitt tolket på mange måter, noe man kan lese om her

Bakerst i boka er det en del info om Kafka og om denne boka. Jeg tok likeså godt bilde av det i stedet for  å skrive det av:
Franz Kafka f. 1883- d. 1924, født i Praha, Tjekkia. 

*Jeg har forøvrig vært på Kafka-museet i Praha, og det er absolutt å anbefale.*

Flere smakebiter kan du finne her på Smakebit på søndag

Boka leses også som en del av mitt mål om lese flere klassikere og 1001-bøker. Blant annet så deltar jeg i Elidas 1001-sirkel.

Prosessen er også med blant Janne Stigen Drangsholts 66 klassikere, og hun oppsummer boka slik:

"Mann blir arrestert. Ingen forteller ham hvorfor. Så blir han drept." (s.57)


Prosessen av Franz Kafka, Chantal Montellier og David Zane Mairowitz, 127 s
Minuskel forlag 2010
Lånt på bilbioteket


18 kommentarer:

 1. Se der ja, du har også lest Prosessen i helgen :) Tenk at det finnes et Kafka museum i Praha, og jeg som var der en hel helg...
  Jeg har lest originalen til Kafka for lenge siden, så det var godt med en tegnet oppfriskning av denne kvaliteten.
  Flott omtale, som jeg gjerne skulle lenket til i omtalen jeg la ut i dag, hvor jeg nevnte denne boken, men jeg får jo ikke gå inn og korrigere, arg...
  Håper du har hatt en fin helg Anita :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at vi begge har lest. Så du la ut Mørkets hjerte nå, skal inn å lese den. Den blir min neste tegneserieroman ut. Ja, det museet var helt fantastisk, jeg var der inne lenge og fikk kjenne på kroppen Prosessen-- Samt lære mer om Kafka.

   Du kan vel redigere ved å gå bakveien? Jeg gjør i alle fall det.

   Takk, rolig fin helg, håper det samme for deg:) Ut og traff kamerat fredag ettermiddag da skjenkestoppen ble opphevet og fikk kjøpe øl til pizza.:)

   Slett
 2. Det verkar populärt med tecknade versioner av klassiker! Det har gått mig helt förbi. Här har jag i alla fall läst originalet för många år sedan.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er ganske nettopp at jeg har brydd meg om å lese slike. Anbefales. Fin variasjon, og så er tegningene veldig god kunst, faktisk.

   Slett
 3. Artig at du har blitt småhekta på tegneserier av klassikere. Blir jo litt nysgjerrig det skal sies. Skal lese Den fremmede og Blasfemi så får jeg se hvordan det går.
  Sikkert litt artig å lese både tegneserie og originalen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette må du prøve deg på. Krever litt tilvenning, men så blir det bra:)
   Spent på hva du synes om Den fremmede.

   Slett
  2. Kom på at jeg har lest en trilogi på engelsk også som var tegneserie i fjor eller forfjor så litt har jeg jo lest men sikkert kjekt å lese ulike utgaver av de samme bøkene.

   Ja,begynner på den i morgen tenker jeg,ble litt andre ting i kveld.

   Slett
  3. Ja, det kan det være. Ha en fin kveld Beathe:) En episode av The Crown her før jeg binger.

   Slett
 4. Du og Tine har inspirert meg, så jeg fant i kjeller tegneserie av August Strindberg sin bok "Det Røde Rommet".(På svensk) Arvet en haug med tegneserier for noen år siden og håper jeg kan finne flere slike. Så nå har jeg bestilt boka på biblioteket så får jeg prøve meg på dette, jeg også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy! Fint å kunne inspirere hverandre:)
   Røda rummet har jeg lest som vanlig roman. Spent på å få høre hvordan tegneserieromanen er:) Og hvordan du liker Prosessen.

   Slett
 5. har nyligen läst om Främlingen och det vore dags för en omläsning av Processen. jag mådde väldigt illa av den när jag läste den.har varit i Kafkas barndomshem. det var väldigt lågt till taket. Tack för smakebit och påminnelse!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så artig. Ikke at du mådde dårlig, men at du har lest disse bøkene.
   Kafkas barndomshjem, det var ikke i det bygget museet er i Praha?

   Slett
 6. Har inte läst den boken. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 7. Se her ja, der kom Prosessen i hus hos deg også. Jeg ser jeg leste den tilbake i 2014 og Kafka-perioden min. Den gikk fort over... hehe... men jeg fikk nå lest tre bøker til jeg forstod at Kafka var nesten for sær for til og med meg. Følelsen av å gå i ring istedenfor fremover i historiene hans er overveiende stor :-) Men jeg som deg likte svært godt tegneserien. Den klarte på perfekt vis å gjenskape romanfølelsen. Kule tegninger - enig!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvilke bøker leste du av ham bortsett fra Prosessen? "Brevet til far" likte jeg ganske godt, men det er jo ikke en roman i den forstand. Jeg kjøpte også Methamorphose i Praha, men den kom jeg vel aldri ordentlig i gang med, den er på engelsk.

   Ja, disse tegneserieromanen er ikke så dumme, altså.

   Slett
  2. https://artemisiasverden.blogspot.com/2014/07/brevet-til-faren-av-franz-kafka.html#more

   Slett
  3. Kjapp pause fra blogg, men så var jeg tilbake :) Det jeg leste av Kafka dengang da var Fortellinger, The Castle og Brevet til faren. Link til alle ligger under her. Lurer meg på om det var du som tipset meg om Brevet til faren. En annerledes Kafka ja. Metamorfose har jeg ikke vært borti, bare de nevnte fire (inkl Prosessen). En underlig skrue Kafka :)
   https://ebokhyllami.blogspot.com/2017/11/brevet-til-faren-av-franz-kafka.html

   Slett