tirsdag 26. januar 2021

Mørkets hjerte av Joseph Conrad. Tegneserieroman bearbeidet av Catherine Anyango og David Zane Mairowitz

 Enda en fantastisk laget tegneserieroman basert på en av av våre berømte klassikere. David Zane Mairowitz har bearbeidet flere klassikere for adapsjon til tegneserieroman, også denne. Kunstneren Catherine Anyango har illustrert Mørkets hjerte. Den har blitt så mørk og ekkel klaustrofobisk og angstbitersk det er mulig å gjøre den. Jeg leste romanen for noen år siden, og denne versjonen virket mørkere på meg.

Joseph Conrad  (1857-1924) var en sjømann som reiste rundt på alle syv hav. Han var født i Ukraina av polske foreldre. Han slo seg etterhvert til ro i England og lærte seg engelsk. Conrad seilte opp den beryktede Kongo-elven i 1890 som nestkommanderende. 
Han skrev romanen Mørkets hjerte- Heart of Darkness, basert på denne reisen. Conrad førte dagbok da han seilte inn i Stanley Falls og en del av dagboknotatene hans er integrert i tegneserieromanen. (Kongo-dagboken). Mairowitz valgte å gjøre dette for å "gi et sterkere inntrykk av de geografiske forholdene ved de ulike stasjonene langs Marlows mørke reiserute". (jfr forordet)

Historien handler om kaptein Marlows reise inn i floden, hvor det utvinnes elfenbein som skal skipes til Europa. Det er flere stasjoner underveis, men målet er å treffe kaptein Kurtz på den siste stasjonen. Veien dit har mange farer, det er mørkt, ville dyr, sumper, trær, villmenn og kannibaler i skogen, de kan bli overrumplet og spist når som helst, virker det som. De har innfødte som slaver, fargede innfødte som de betrakter som dyr, skjønt Marlow ser på dem som mennesker etterhvert, men det synes ham like skremmende. 


Trykk på bildene for å få dem større og skarpere.Det går myter om denne Kurtz, og de er usikre på om han lever eller ikke.Det er en ekkel ferd frem dit, og møtet med ham, som enten har blitt rivende ruskende gal, veldig syk eller noe annet, gjør sterkt inntrykk på kaptein Marlow. Kurtz har valgt å bli der inne, han har menget seg med de innfødte, han har åpnet seg for en annen verden.
Hvordan dette skal tolkes, hva det innebærer, er noe kaptein Marlow grunner mye på etter at de har reist hjem.Så mørkt er det altså her inne..
Et villniss av planter som slynger seg rundt, umulig å vite hva som befinner seg der i mørket..

Tegningene er svært mørke og forsterker den ekle, mystiske, kvelende og skumle følelsen. Men bruk litt tid å å kikke på dem, så kan man skimte det ene og det andre der inne.

Hva romanen og Kurtz og Marlow sto for er diskutert opp og ned i mente, og noe av det skriver Mairowitz om i forordet. Noen hevder Kurtz sto for en tidlig forvarsel om fascisme ("Utrydd de svina!"), kannibalisme og hodejakt. Synes på de innfødte sier nå også sitt, men slik var det på den tiden, da Europeiske stormakter bedrev kolonialisme og imperialisme i stort monn. Kongo var underlagt Belgia, og der kunne man plyndre i vei og undertrykke innfødte som andre steder i Afrika.

Mørkets hjerte og Conrad har inspirert flere forfattere, kunstnere og filmskapere. Blant annet er Apokalypse nå, basert på romanen. T.S. Eliot er nevnt, likeså Bob Dylan som brukt Conrad på en forside  albumet Desire
Jeg anbefaler både denne tegnserieromanen og den vanlige romanen. Les begge. Ikke bare denne.
Har skrevet en kort omtale med smakebit av Mørkets hjerte før, som kan ses her


Andre tegneserieromaner jeg har blogget om er Prosessen og Den fremmede

Jeg leser den også som en del av mitt klassikerprosjekt inspirert av Janne Stigen Drangsholt Fra Shakespeare til Knausgård (66 klassikere). Fint å repetere gamle klassikere via tegneserieromaner også.

Mørkets hjerte kort oppsummert av Drangsholt:
"Kurtz er gal. Imperialisme er sinnsykt. Jungelen er skummel." (s.32)Tegning: Therese G. Eide (fra Janne S Drangsholts bok)


Joseph Conrad,  Catherine Anyango og David Zane Mairowitz: Mørkets hjerte, 124 s
Minuskel forlag 2010
Lånt på biblioteket


8 kommentarer:

 1. Kjempeflott omtale Anita, takk for lenke, kjekt at du også syntes det var gøy å lese begge typer romaner :)

  SvarSlett
 2. Herlig omtale :) Jeg har skaffet meg Joseph Conrad's "Mørkets hjerte" og gleder meg til å lese den nå. Tegneserieromaner har jeg aldri vært borti før, men blir inspirert av innlegget ditt, så setter den på listen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det:)
   Så bra du ble inspirert. Ja, disse bøkene er utrolig godt laget.

   Slett
 3. Jeg koser meg med klassikerbølgen flere bokbloggere surfer på nå.
  Denne utgaven av Mørkets hjerte virker interessant med sitt klaustrofobiske mørke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du gjør det:)
   Ja, det er artig å inspirere hverandre så vi får lest flere av klassikerne.
   Tegneseriene er flotte.

   Slett
 4. Jeg så Tine også hadde lest og likt denne. Skal se neste gang på biblioteket om jeg finner tegneseriene. Jeg likte svært godt romanen Mørkets Hjerte fra Conrad (en del av litt.studiet) og planlegger å lese Lord Jim. Den har ligget og ventet til "a rainy day" som så mange andre. Hmm.. Jeg burde kanskje bestille disse tegneseriene på nett først. God ide.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, se, du kommer på det, mens du skriver. De er flotte disse seriene- kunstnerisk laget.

   Slett