onsdag 13. januar 2021

Den fremmede av Albert Camus. Tegneserieadapsjon av Jacques Ferrandez

 Jeg leser vanligvis ikke tegneserier, men når det kommer en for voksne basert på en klassiker som Albert Camus sin Den fremmede, må den jo bare utforskes. Denne er intet mindre enn fantastisk, det ble en positiv opplevelse for meg, som er litt "blind" når det gjelder tegneserier. Enten leser jeg teksten, eller så ser jeg på bildene, begge deler er vanskelig samtidig.


For ordens skyld:
* Boka har jeg fått som leseeksemplar fra forlaget Solum Bokvennen.
* Jeg har ikke lest originalutgaven av Den fremmede.

Unge Mersault  reiser til Marengo for å se sin døde mor og delta i begravelsen. Hun har bodd der på gamlehjem fordi sønnen ikke kunne forsørge henne lenger, samt at de ikke hadde så mye å si til hverandre mer. Hun var syk og han tenkte også at hun kunne få mer glede av å være sammen med andre eldre på et gamlehjem. Hun var visst enig i det. 
Mersault bor og jobber på kontor i Alger, 80 km fra Marengo. Det er så vidt han får fri en dag. Han reiser avgårde med buss i steikvarmen-  det er ca 40 grader og sol. Tegningene viser en meget svett og uvel ung mann.
De må begrave henne fort på grunn av varmen. Han rekker det akkurat. Men han vil ikke se henne. Overvåkingen- likvaket må han uansett gjennom natten over. Begravelsesbyrået har også åpnet for at venner av henne fra gamlehjemmet kan delta i vaket, selv om det er uvanlig. En eldre mann deltar. Han vil også være med på begravelsen, og holder på å besvime i varmen.


Eksempel. Mersault er på vei med bussen til Marengo og svetten siler.


Etter begravelsen reiser han hjem. Han er sliten. Han møter en mann som ønsker å bli hans kamerat, de drikker øl, han blir med han hjem og får høre historien om et vanskelig forhold, en vanskelig kvinne som. han ønsker å straffe. Vi aner fort at denne mannen er ganske voldsom og kan være voldelig.
Mersault treffer også igjen en tidligere kollega og de blir kjærester, går på kino og drar og bader. Hun vil gifte seg med ham, noe han er positiv til, selv om han ikke vet om han er forelsket i henne. Han er i det hele tatt usikker på eller likegyldig til en del ting. Det ene kan være like bra som det andre, liksom. Denne holdningen skal vise seg å bli skjebnesvanger for ham. Vi vet ikke hvorfor han tenker som han gjør, men aner at det kan ha både med personlighet og erfaringer å gjøre.


Mersault treffer en ny kamerat og blir overtalt til å hjelpe ham.


Kameraten vil at Mersault skal gjøre ham en tjeneste, og etterhvert flere, noe M sier ja til. Han må vitne for ham i en voldssak. Han og kjæresten blir også med ham ut på et badested for å treffe noen venner av ham. Dette blir dramatisk og det blir feil av meg å røpe mer herfra.

Jeg synes dette var en spennende og interessant historie. Tegningene gir et levende bilde av hva som skjer, hvordan personen har det, og ikke minst gir de et godt inntrykk av stemninger og av klimaet og omgivelsene. Det er varmt, varmt, også kjølig noen steder innendørs
Jeg leste på den måten at jeg så på bildene først, lot de synke inn, og så leste jeg teksten underveis. En del sider har bare bilder og ingen tekst. Da er kunsten å se på dem rolig, ikke fyke fort over sidene.

Denne boka ga meg lyst til å lese hele romanen fra 1942. Jeg har lest Pesten av Camus før, og den likte jeg veldig godt. Camus skriver veldig godt, og jeg fikk lyst til å få utdypet dialogene og refleksjonene jeg leste  i kortformat i tegneserien.
Den fremmede er også en 1001-bok og en klassiker slik Janne S Drangsholt beskriver den i Fra Shakespeare til Knausgård (2020).

Sitat fra Drangsholt, "kort oppsummert":
"Fremmedgjort mann synes at alt er meningsløst og klarer ikke å gråte i begravelsen til sin egen mor. Etterpå dreper han en han ikke kjenner."

Jeg har satt opp Den fremmede i Elidas lesesirkel1001-bok, spørs om hun godtar en tegneserie. Vi prøver:


Anbefales!


Albert Camus/Jacques Ferrandes: Den fremmede, 134 s
Oversatt av Tom Lotherington
Solum Bokvennen 2021
Leseeksemplar13 kommentarer:

 1. Så gøy at du har lest denne, jeg fikk den i hus i dag, og skal hente originalen på biblioteket i morgen. Velger å lese Camus sin roman først, så jeg er bedre rustet til tegneserien. Leste dine råd om hvordan lese, men hoppet over handlingen, fikk med meg at du likte boken :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy. Har lyst å kjøpe romanen, hvis jeg finner en god utgave. Tror jeg har en utgave fra Aschehoug i kjelleren, men å lete gjennom alle kassene med bøker som er stablet der, ser jeg mørkt på..

   Spent på hva du synes om den:) (både tegneserie og roman)

   Slett
 2. Denne gleder jeg meg til å lese. Har heller ikke lest originalen men spørs om jeg klarer å vente med denne til jeg får tak i den. Har heller ikke lest så mye tegneserie så jeg tar til meg tipsene dine.

  Ha en fin kveld, Anita 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Så artig at du også skal lese den. Tror ikke man trenger å lese roman-orginalen først, jeg gjorde ikke det,kanskje like interessant å lese den etterpå?
   Har søkt på nettbokhandlere, men ser at de kun har innbundet utgave full pris (Gyldendals versjon fra 2015), ev e-boka. Jeg kunne tenkt meg pocket.
   Men siden jeg antagelig har den i kjelleren et sted, har jeg bestemt meg for å låne den. Har reservert den på biblioteket nå.

   Takk, det samme til deg Beathe:)

   Slett
 3. Denne leste jeg i en tidligere runde av Lines 1001-lesesirkel. Måtte slå opp hos meg selv og lese, for jeg husket jeg likte boka, men at originalutgaven var temmelig tung. Jeg leste boka den gang på engelsk. Tynn, lita lefse av ei bok, men krevende. Ser at jeg nevnte at boka var perfekt for en bacheloroppgave gitt at jeg hadde fransk litteratur på pensum, så den trigget meg skikkelig da jeg leste den. Link her om du er interessert: http://ebokhyllami.blogspot.com/2016/07/the-stranger-av-albert-camus.html

  Spennende med tegneserier basert på slike bøker. Jeg husker jeg leste Prosessen av Kafka som tegneserie først og ble veldig overrasket. Den var skikkelig god! En fin inngang til klassikerne om man er litt skeptisk i utgangspunktet. Jeg har likevel ikke lest flere klassikere i tegneserieformatet. Fristet boka deg til flere tegneserier?

  SvarSlett
  Svar
  1. Har du lest Pesten? Den var ikke tung, kjempebra roman .
   Jeg begynte på Det første menneske for noen år siden. Leste halve. Den var litt tung, men det var også noe med skrift og språk - oversettelse? Aschehoug AlfaOmega-serie. Skal lese den på nytt nå snart.
   Har reservert Den fremmede på bib nå, så får vi se.. den er jo kort som du sier.

   Kan godt lese flere tegneserier som denne. Fin inngang , dessuten er det kjekt når man har lite tid eller ikke orker tyngre bøker .

   Har bare lest en voksen tegneseriebok før og det var Steffen Kverneland om sin far . Helt annerledes , men den var også veldig bra .

   Takk for link :)

   Slett
  2. Ikke lest Pesten - tror jeg. Det er noe som svirrer i bakhodet der, så jeg er ikke helt sikker. Bøker lest før 2011 og GoodReads ER der jo ennå et sted i hukommelsen, men det er ikke alltid jeg klarer å huske forbi :) Ser det kom en nyoversettelse i fjor, og med korona rundt ørene er det kanskje tiden å lese Pesten? Den kan jo også krysses av på 1001-lista! :)

   Slett
  3. Så at nyoversettelsen var ledig på Sølvberget, så jeg har bestilt den. Satser på de har funnet den frem til senere idag. Da skal jeg ta med meg Trudelutten (datter) til nakke-knekk-og-brekk i Stavanger. Jeg pleier å vente på biblioteket :) Studinen reiser oppover igjen om en uke så det blir alltid tid til en full service-runde når hun er hjemme og slipper å bruke studentkontoen ;)

   Slett
  4. Ja, det er enn1001-bok. Jeg leste nyutgivelsen fra Solum i vår . Spesielt å lese den når vi selv var/ er i en pandemitilstand . Utrolig mye likt da som nå. Har blogget om den.

   Kos deg med god bok og bytur:)

   PS nå leser jeg Fallet av Camus. På e-bok . Har lest 1/3 del og liker den så langt. Må porsjonere litt når bøker leses på iPad, men den er jo ganske kort , så d går.

   Den fremmede venter på meg på bib, men det sa jeg vel et annet sted .

   Slett
  5. Fant Camus og nyoversettelsen av Pesten på biblioteket nå. Blir lest jan/feb :)

   Slett
  6. Kos deg:) ( om det går an å bruke et sånt ord, men det er noe med hvordan han skriver; så godt)

   Slett
 4. Jeg leser jo en hel haug tegneserier, men denne hadde jeg ikke fått med meg. Noen ganger leser jeg tegneserier av bøker som jeg ser jeg ikke kommer til å klare å få med meg, og dette var et godt eksempel på det.
  Jeg skal bestille den på Biblioteksøk med en gang og takker for tips :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne er helt ny, ikke sikkert bib har fått den enda.
   Enig i det du sier at tegneserier som dette kan være et godt alternativ til den opprinnelige boka . Også for de som ikke leser mye / lite bøker .

   Slett