fredag 29. januar 2021

Hamlet. Shakespeares Hamlet av Oscar K. og Dorte Karrebæk

llustrert versjon av Hamlet, i serien Illustrert verdenslitteratur. Bearbeidet versjon av Oscar K. Illustrert av Dorte Karrebæk. Her går vi stadig nye veier for å lese klassikere. Dette er vel som en ungdomsbok å regne. Tegningene er gode og treffende, tekstene bearbeidet slik at de matcher målgruppa. Ganske rått, frekt og dramatisk. Men det er jo stykket også. Helt kriminelt, med andre ord.


Unge prins Hamlet er dypt fortvilt etter at hans far døde og hans mor giftet seg med onkelen, Claudius,  to måneder etter farens dødsfall. Hamlet får vite av en på slottet at faren viser seg som gjenferd, og Hamlet oppsøker ham en natt. Gjenferdet, altså faren, forteller at han ble drept av Claudius som ville kapre tronen og dronningen. Sannsynligvis var det et komplott, men Hamlet blir bedt om ikke å dømme moren for hardt.  Hamlet blir full av hevntanker, men han er også en grubler og har egentlig ikke lyst til å drepe noen. Men han føler seg sterkt truet. Han er også tiltrukket av unge Ophelia, men noen vil sette kjepper i hjulene for dem. Etterhvert skjer det mye dramatikk. Kong Claudius begynner å føle Hamlet som en trussel siden Hamlet opptrer som sinnsforvirret. Hamlet har bestemt seg for å spille gal, for å komme seg ut av en vanskelig situasjon. Hamlet må bort og Claudius sender ham til England, sammen med et par studiekamerater av Hamlet som kom på besøk. Der skulle Hamlet halshogges, men Hamlet oppdaget brevet og byttet om til et der det sto at de to skurkene skulle drepes. 
Tilbake på slottet igjen, til Claudius frustrasjon og overraskelse, men så klekker kongen ut en ny plan. 
Det går heller ikke helt som kongen tenker, og det skjer masse drap i den forbindelse, både før og etter og stakkars Ophelia drukner. Om det er med vilje eller ei, er noe usikkert, men siden der er tvil får hun ikke en vanlig kristen begravelse. Og Hamlet selv, får han sin rettmessige plass på tronen? Si det, nei her ble alt bare tragisk, rett og slett.

Språklig er dette som sagt tilrettelagt for ungdom, tegningene likeså. Vers og dialoger er lettere å lese enn original tekst (har lest Macbeth), men de bevarer likevel, som en anmelder skriver (se link under) rytmen fra vers, og tonen fra Shakespeare. Morsomt, men veldig voldelig. Og så mye gift de brukte i gamle dager. Her ble bulmeurt brukt til å drepe gamlekongen. Gift ble helt i drikkebeger og på spydspisser. Man kunne ikke stole på noen. Og alt handlet om makt og renkespill. Kjærligheten hadde dårlige kår.

Jeg ser TV-serien the Crown for tiden, og det å lese om Shakespeares konger er litt morsomt i den forbindelse. Det er mer sivilisert i i dag, men likevel.. det står om makt her også.

I en av episodene nylig, som handlet om prins Charles innsettelse som Prinsen av Wales, der han også drev med teater mens han var student, siterte han Shakespeare og jeg måtte google opp noen av verselinjene. Jeg fant ut at at han spilte Kong Richard. (husker ikke om det var den 2. eller 3,. men artig var det lell. ) Shakespeare har utrolig mange skuespill om konger.


"Something is rotten in the state of Denmark."
Fra boka, tegnet av Dorte Karrebæk.
Forlaget om boka: 

Forlaget om boka:

Om Shakespeares Hamlet

Hamlet er bygget opp som en kriminalhistorie og minner mye om en kriminalroman i kongelige omgivelser: En konge er blitt myrdet - og sønnen hans påtar seg rollen som detektiv for å finne ut hvem som har gjort det. Men Hamlet er også noe annet og mye mer enn en krim. Parallelt med historien om oppklaringen av kongemordet blir det avdekket et intrigant maktspill, hvor både menn og kvinner, levende og døde, løgn og bedrag, vennskap og ekteskap, ytelser og motytelser, overvåkning og mistillit veves inn i hverandre, og gjør alle personene til brikker i et spill ingen kan overskue. - Kanskje med untagelse av leseren? Men Hamlet åpner for mange tolkningsmuligheter: Er Hamlet en edel prins i en korrupt verden? Er han selv den dødelige kilden til råttenskapen i Helsingør? - Eller er han og alle de andre ofre for en verden som ikke gir rom for et godt og meningsfylt liv? Nominert til Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomsbøker 2011, kategorien for beste oversettelse.

"I ei overraskande og rik bok får ungdom ein sjanse til å møta ektefølt Shakespeare. [...] Stykket er korta ned, men dette er ingen språkleg lettversjon. Det kjennest som Shakespeare. [...] Karrebæk og Oskar K. idealiserer ikkje. Det er krevjande, men spennande. Og i siste akt er alle døde." Ingeborg Mjør, Dag og tid


Inger Merete Hobbelstad om Hamlet

Hamlet settes opp på Nationalteateret i vår, les om stykket her Blir det nok lettelser på koronarestriksjonene så drar jeg til hovedstaden utpå vårparten og ser det.

Jeg så også Hamlet på Trøndelag Teater i 2015 , bakgrunnsmateriale med rolleliste og mye annet for spesielt interesserte her, antagelig har jeg sett der flere ganger, men greier ikke å huske når og hvor. Mye man har sett av teater opp gjennom årene.

Denne boka ble nominert til beste oversettelse i 2011, Kulturdepartementet barne- og ungdomslitteratur, og anmeldere mener denne boka er tro mot skuespillet og gjengir essensen av de sceniske dialogene og versene, som å lese Shakespeares original, selv om stykket er noe forkortet og bearbeidet. Les mer her

Jeg leste Hamlet i forbindelse med mitt klassikerprosjekt inspirert av Jannes 66 klassikere

Tine har lest en bok-versjon av Hamlet her (og sett noen stykker)

Janne Stigen Drangsholt oppsummerer Hamlet slik: 
"Hamlet klarer ikke å bestemme seg for noe. Og så dør han." (s.116)


Fra Drangsholts bok. Tegnet av Therese Eide. s. 118.


Shakespeares Hamlet av Oscar K. og Dorte Karrebæk, 109 s
Cappelen Damm 2011
Lånt på biblioteket


4 kommentarer:

  1. For et innholdsrikt blogginnlegg, og takk for lenke! Artig versjon du har funnet frem til, kanskje det dukker opp en tegnet versjon også :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Tine. Ja, det skulle være kort, men så måtte jeg Google mer om stykket og så ble det en del linker etc. men det er jo interessant da, og så ligger de her. Føler jeg har Hamlet nok innabords nå for en stund, men kan godt tenke meg å se stykket på nytt i lys av det jeg nå har lest.
      Hobbelstads tekst var også ganske interessant. Hun kan jo mye om Shakespeare.
      Ja, tegningene her var også fine, ikke langt unna en tegneserie, dette heller...

      Slett
  2. Festlig innlegg. Det var nesten så jeg kunne tenke meg å lese Hamlet igjen :) Leste alt bakgrunnsmaterialet du linket til. Likte godt fun fact: "Hamlet er Shakespeares lengste og mest spilte stykke både mens Shakespeare levde og i ettertiden. I følge Royal Shakespeare Company blir Hamletspilt en eller annen plass i verden hvert minutt i løpet av dagen." Tenk på det, så mange år etter Shakespeare selv levde! DA snakker man om klassiker!! :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, så gøy du synes det Marianne.:)
      Morsomt det du henviste til.. ja, tenk det. Jeg har hørt mannlige skuepillere si at Hamlet er drømmerollen over alle.
      Det kan man forstå, han er jo ganske kompleks og underfundig.

      Slett