lørdag 23. januar 2021

Jenta ved broen av Arnaldur Indridason (krim fra Island)

Arnaldur er tilbake. Denne gangen med en ny serie om den pensjonerte politimannen Konrad. Det er en stund siden jeg har lest noe av Arnaldur Indridason, og det har kommet flere bøker siden sist. Men man rekker ikke lese alt, og så dabber det av med noen favoritter. For det har han vært. Jeg har likt det jeg har lest av ham tidligere. Har forøvrig fått med meg at en del av de siste bøkene har fått litt lunkne anmeldelser. Har dog ikke sett noen om Jenta ved broen enda. Jeg likte i ale fall denne boka godt. Les mer under bildet.


Saken er slik:

Konrad mistet sin far for en del år tilbake. Han ble knivdrept og saken forble uoppklart. Som pensjonist får han god tid til å tenke og begynner å spekulere over saken. Hva skjedde egentlig? Hvem drepte faren og hvorfor?
Konrad får igjen kontakt med en tidligere venninne; Eyglo, hennes far var kompis med faren til Konrad. Faren til Eyglo døde også kort tid etter at faren til Konrad ble drept. Så her kan det ha vært noe muffens...

Eyglo forteller Konrad at hun føler seg hjemsøkt av et syn, som hun ikke greier å glemme. Hun har drømt om en jente med en dukke som ikke har gitt henne fred. Jenta druknet da hun var 12 år ved en bro i Tjørnin på 60-tallet.

Samtidig så blir Konrad kontaktet av et eldre ektepar som er bekymret for barnebarnet Danni som er forsvunnet. De kjenner Konrad litt fordi hans mor var deres bekjente. Ekteparet har en kjent samfunnsposisjon og av den grunn vil de vel helst unngå publisitet og gå til politiet.

Snart blir Danni funnet drept, av en overdose (tilsynelatende), i leiligheten til kjæresten Lassi, en sliten rusmisbruker. Han er forsvunnet. Det må foretas en etterforskning og obduksjon av Danni og politiet leter etter Lassi.

Konrad blir engasjert på mange fronter og handlingen fremover kretser om saken med jenta som ble funnet druknet, om drapet på faren hans og om Dannis dødsfall. Eyglo gir seg ikke, hun mener at jenta ble drept og at hun vil fortelle noe gjennom henne. Eyglo har mediale/synske evner, men er ikke et aktivt medium. Faren hennes derimot jobbet som medium, sammen med faren til Konrad som medhjelper, men det de drev med var humbug og svindel. Konrad tror heller ikke på sånt, og er skeptisk til alt det Eyglo forteller. Men noe skjer som gjør at han åpner sinnet på gløtt og får ferten i at det er noe her..

Det viser seg at alle disse greiene har noe til felles og henger sammen på noe vis.
Boka er finurlig skrudd sammen, en skulle tro at så forskjellige hendelser vanskelig har noe til felles, men her glir det sammen sånn at jeg som leser tror på det. Det er spennende og løsningen åpenbarer seg ikke før på slutten.

Konrad er en artig type som jeg gjerne følger videre. Han har en røff stil og hans gamle kolleger, som Martha, som vi blir kjent med i boka, likeså. Hun ber ham stadig vekk om å holde seg vekk fra etterforskning og politihuset, men når hun selv trenger å prate, etter en del innabords, er det Konrad hun ringer til. 
Et eksempel på tonen dem imellom er da hun ringer ham, temmelig  påseilet, og han sier hun bør legge seg, og hun svarer: "Legg deg sjæl" og klasker på røret.

Det er som i de tidligere bøker av Indridason, mye vond barndom her, overgrep, familiehemmeligheter og annet som skal skjules, og så har vi den "overnaturlige" dimensjonen, som muligens er noe mer utbredt på Island enn andre steder? 
Ikke at jeg har lest så mye om medium og synske i de andre bøkene hans, men Yrsa Sigurdardottir og noen andre islandske forfattere har en del av det. Og så tror islendingene på alver. Just googel it.

Jenta ved broen er en helstøpt krim som jeg uten tvil anbefaler videre.  Terningkast 5.

Andre bøker av samme forfatter jeg har blogget om:
Fjellet (2009)

(ikke flere? Har i alle fall lest flere)

Arnaldur Indridason: Jenta ved broen, 304 s

Cappelen Damm 2020

Leseeksemplar fått av forlaget


24 kommentarer:

 1. Har lest det meste av han somjeg har likt. En plan å lese de sommer kommet i denne serien og

  SvarSlett
 2. Der sa du noe. Det er lenge siden jeg også har lest noe fra Indridason. Jeg gikk litt lei, men så leste/lyttet jeg til Skuggasund (storytel) som er min siste bok ut og den likte jeg svært godt.Jeg ser at Mørket Vet - førsteboka om Konrad - kommer som lydbok 21.2.21, så den skal jeg få med meg. Takk for påminnelsen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så rart at ikke Mørket Vet er på lydbok enda. Mulig du mente Storytel, der er de jo tregere. Denne lånte jeg på lydbok på Bookbites, og hørte litt kombinert med lesing i papirboka. Hørte ca 70 sider på spasertur til byen torsdag og litt hjemme under middagslagingen.

   Håper du liker den/m:)

   Slett
  2. Ja jeg mente selvfølgelig Storytel. Det er kun derfra jeg lytter til norske bøker. Og så bruker jeg Audible til det meste annet som jeg ikke finner på Storytel. Regner med at Lydbokforlaget er kjapt ute med lydbøker. Bookbites har jeg ikke tilgang på, men jeg har jo ikke sjekket lydbokutvalget på biblioteket i Stavanger. Hummm... Bør visst gjøres. Det får bli kveldens utfordring :-)

   Slett
  3. Ja, der tar det lenger tid naturligvis.

   Slett
 3. Takk for fyldig omtale, jeg leter ofte etter gode krimbøker som en "mellom-lesing" til andre romaner. Har visst ikke lest noe av den forfatteren, skal se om jeg finner den i lyd. (Holder på med Nattsangeren i lyd nå)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi.:)
   Ja, en del av bøkene hans kan det godt hende du liker.
   Denne lånte jeg også på lyd i Bookbites, hørte litt kombinert med lesing. Som jeg skrev til Marianne over.

   Nattsangeren har jeg også lånt, og siden den var den eneste ledige av de nye bøkene jeg har liggende, begynte jeg med den såvidt i går, slik at jeg kan kombinere litt lyd og lesing.

   Liker du Nattsangeren?

   Slett
  2. Nattsangeren er grei som gåbok, ikke så mange å forholde seg til - kom raskt inn i den, engasjerende - men har ikke kommet så veldig langt i den, så jeg har ikke helheten enda. Jøss, fantes den der i Bookbites - det skal jeg sjekke, lenge siden jeg har brukt den nå. (Jeg sjekket bare LBF)

   Slett
  3. Høres bra ut. Har bare lest noen får siden og språket er enkelt, håper historien er spennende eller/og interessant nok.

   Ja, finnes i Bookbites ja.

   Slett
 4. Spennende! Det er så deilig når en spenningsforfatter klarer å samle trådene på en troverdig måte.
  Jeg har lest et par bøker av forfatteren og leser gjerne flere. Fin omtale, Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant? Ikke alltid de greier det like bra som her.
   Takk skal du ha.:)

   Slett
 5. Jeg leste alle av han lenge men så falt jeg av så det er noen jeg ikke har lest, men jeg har fått de to nyeste. Jeg vurderer en nordisk måned og da ville de jo passe godt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn er det med meg også. Faller av etter e stund, går sikkert litt lei, ellers så er det bare at det kommer så mye annet nytt hele tiden.

   Nå var det derimot et glededlig gjensyn.

   Nordisk måned høres kult ut:)

   Slett
 6. Har ikke lest noe av denne forfatteren men kanskje jeg skal være på utkikk etter lydboken.Denne høres spennende ut.
  Hørte ferdig Nattsangeren i går, blir spennende å høre hva du syntes.

  Har lånt prosessen på Allbok så den begynner jeg nok på ganske snart. Lite lesing akkurat nå når det er vintersport på tv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne anbefaler jeg altså.
   Nattsangeren hørte jeg på da jeg gikk tur i dag og leste en del i går, så jeg er vel ca 100 sider uti. Den er fengende nok så langt.

   Prosessen har jeg lest ferdig i dag. Tegneserieromanen.

   Slett
 7. flott omtale! Lenge siden jeg har lest noe av denne forfatteren, men kanskje jeg skal lese litt islandsk igjen. (Tror de virkelig på alver?)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Åslaug.:)

   Ja, en del gjør det, ja. Det var blant annet stor motstand mot å bygge en vei utafor Reykjavik for noen år siden, fordi det bodde alver i en stor stein som de ville fjerne. Mostanderne vant kampen og veien ble lagt utenom alvesteinen.

   Island var også favorittlandet til Margit Sandemoe. Hun dro ofte dit.

   Slett
 8. Flott omtale Anita, du har rett i det at av og til kan det dabbe av, selv med favorittene. Han har vært en favoritt hos meg også, men fjorårets utgivelse har gått meg hus forbi :)

  Blogger gir meg enda ikke lov til å gjøre korrigeringer på innlegg som er publisert, har du det sånn fremdeles? og alle andre som bruker Blogger, har du hørt noe? (har vært uten internett i 3 dager...)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine. Ja, rart at Konrad#1 gikk under radaren i fjor eller året før..
   Konrad#2 fikk jeg av forlaget, helt overraskende, og det var jo fint, ellers hadde den vel kanskje gått under radaren den også.

   Får du ikke til å redigere via bakveien? Det gjør jeg, men på fremsiden er det ikke i orden. Har hørt andre også ha det sånn med blogger, så det er nok en feil..

   Slett
  2. Nå har jeg Jenta ved broen på iPadden, så snart blir det islandsk krim på meg også, takk for perfekt lesetips!

   Slett
  3. Så bra! Håper du liker den:)

   Slett