lørdag 19. januar 2013

Den beste lydboka jeg har hørt: Fjellet av Arnaldur Indridason

Islandske Arnaldur Indridason ble jeg skikkelig venn med da jeg leste Gravstille. Den var utrolig sterk og satt i lenge. Etter det kom jeg over Fjellet på tilbud, men den ble liggende i hylla en stund. Nå fant jeg lydboka på biblioteket, og jeg prioriterer gjerne lydbøker som jeg fra før av har i hylla, så slår jeg to fluer i en smekk: Får lest hyllebøker- samt at jeg kan lese litt i boka mellom lytteøktene.


Fjellet - Arnaldur Indridason Ivar Nørve Silje Beite Løken

Denne lydboka var derimot så utrolig godt lest av Ivar Nørve, at jeg for det meste lyttet til den uten å lese annet i boka enn litt på slutten og litt skumming for å ta igjen handling jeg mistet.  Ivar Nørve var en fryd å høre på. Han spillte de forskjellige karakterene veldig godt ved bruk av stemmeforandring og toneleie. Virkelig fornøyelig, jeg storkoste meg med denne.

Handlingen fenget meg også, og boka var skikkelig spennende. Etterforsker Erlundur får inn melding på kammerset om at en ung pike er funnet død. Det konkluderes med selvmord. Piken som heter Maria mistet sin mor i kreft for et par år siden og har levd i dyp sorg. Hun var svært knyttet til sin mor. For en del år tilbake døde også faren hennes i en tragisk båtulykke. 

Erlendur blir nyskjerrig på saken selv om den er ferdig etterforsket, så han starter sin egen private etterforskning. Han finner ut at Maria var svært interessert i livet etter døden og at hun oppsøkte medier. Erlendur får tak i et opptak tatt under en seanse, og blir stadig mer interessert i denne saken.  Han kontakter hennes mann og venner. Samtidig blir et par gamle forsvinningssaker vekket til live. Etterhvert rulles årsaksforklaringene opp, og Erlendur blir også påminnet sitt gamle traume hvor han som liten gutt kom bort i en snøstorm i fjellet sammen med sin yngre bror. Broren ble aldri funnet.

Dette er ingen typsik kriminalsak, fordi det offisielt ikke er noe å etterforske, men kommer Erlendur frem til at det har blitt utført en forbrytelse? Den som leser/lytter får se. 

Vi får også ta del i Erlendurs privatliv med datteren Eva Lind som sliter med sitt. Eva Lind ønsker at faren og mora skal møtes for å snakke sammen. Det har de ikke gjort på årevis. Eva Lind tror at det kan hjelpe henne ut av sine problemer. Hverken Erlendur eller ekskona er særlig villige til det, men kanskje gjør de et forsøk for Eva sin skyld?

Jeg likte denne boka svært godt. Det islandske landskapet skaper også en spesiell stemning i Indridasons bøker. Terningkast fem fra meg her. 

Fjellet - Arnaldur Indridason Silje Beite Løken 

HETT FRA ISLAND: Den islandske forfatteren Arnaldur Indridason kommer ut på norsk i vår. Her er han avbildet ved Kleifarvatn, som danner ramme rundt hans forrige krimroman på norsk, «Vannet».

Bilde lånt av Dagbladet.no 


Arnaldur Indridason: Fjellet, 390 s   (lydbok: 9 t 5 min)

Cappelen Damm 2009


6 kommentarer:

 1. flott omtale :)
  har ikke lest denne, men har lest en del andre bøker av ham, og gravstille var helt fantastisk.
  god helg !

  SvarSlett
 2. jeg leste denne i 2009 og ga den ikke full pott. Irrganger og anger er mine favoritter :)

  SvarSlett
  Svar
  1. De har jeg ikke lest, men det skal jeg en dag.:)

   Slett
 3. Utrolig flott bokomtale!! Jeg burde nok absolutt lese noe av denne forfatteren, jeg som skal til Island i sommer (hurraaa)! Klem fra Anette :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Det var veldig hyggelig å høre.:) Island er flott. Jeg var der i august 2011.:) Liker å lese bøker fra stedene jeg reiser til, og har vært. Du er heldig som skal dit til sommeren.:) Klem

   Slett