torsdag 17. januar 2013

Av jord er du kommet. Spennende krim av Chris Tvedt, igjen.

Av jord er du kommet, er Chris Tvedts siste krim. Jeg har hørt den på lydbok, og på slutten var den så spennende at jeg måtte ta med meg laptopen med den siste CDn på senga i går kveld da jeg la meg.  Etterpå sov jeg veldig godt.

Når det gjelder handling skal jeg denne gangen være så lat at jeg kopierer forlagets omtale:


Omtale fra forlaget
I en skogsbygd på østlandet blir en gammel mann regelrett henrettet. KRIPOS-etterforsker Edvard Matre finner ingen spor etter morderen. I Oslo gir myndighetene etter for press og åpner en massegrav med pasienter fra Gaustad Sykehus. I Bergen blir en ung kvinne funnet drept og en annen ligger i koma. Mye tyder på at begge har vært utsatt for samme gjerningsmann. Edvard Matre blir sendt tilbake til byen han forlot for mange år siden for å finne en mulig seriemorder.Men Edvard og teamet hans står uten spor. Presset for å finne morderen før han slår til på nytt, er stort. Det hjelper heller ikke at Edvard får beskjed om at en av dem som ble funnet i massegraven på Gaustad er hans egen mor. Så vidt Edvard vet, døde foreldrene hans i en ulykke for mange år siden og ble begravd side om side på en kirkegård i Bergen.Edvard Matre er vant til ikke å vite hvem morderen er. Nå vet han plutselig ikke hvem han selv er heller. Men etter hvert som etterforskningen skrider frem skal han få lære mer om seg selv og hvor han kommer fra, enn han setter pris på.

MIne tanker om boka:
Jeg likte starten av boka veldig godt hvor det handlet om massegravene på Gaustad sykehus. Oj, dette skal bli spennende, tenkte jeg. Så kom det et drap i nåtid, og så hørte jeg ikke noe mer om massegravene fra den psykiatriske institusjonen. Jeg lurte flere ganger på hvor koblingen med disse hendelsene var ift til det som skjedde i nåtid, og et godt stykke ut i boka  ble dette nøstet opp. 
I nåtid skjer det flere grusomme drap, og vi deltar i Edvard Matre`og Co`s etterforskning av disse som forsåvidt er spennende nok. Men mest liker jeg historien rundt Edvard Matre, hans identiteskrise da han oppdager at han er adoptert, og hans jakt på informasjon rundt sin mor. Han viser seg som et menneske, med sine svakheter og styrker, men også som en svært profesjonell etterforsker når det gjelder. Yrksetikken blir også satt hardt på prøve i denne historien.
Dette er mitt første møte med KRIPOS-etterforsker Edvard Matre. Tidligere har jeg lest Dødens Sirkel av Tvedt, som jeg likte svært godt, men der var advokat Mikael Brenne i sentrum.  Jeg kan ikke huske at Matre deltok der, men det kan hende i en mindre rolle. I denne boka opptrer advokat Mikael Brenne i en liten rolle, men det er veldig gøy å møte ham igjen. Han representerer en av de mistenkte i drapsaken.
Jeg likte også denne boka godt, men kan hende hadde det vært en fordel å lest den i papir, da det ble litt uoversiktlig å få med seg alt på lydboka synes jeg. Dessuten tok det for lang tid før jeg fikk tak i  sammenhengen mellom Gaustad-massegraven og resten av boka. Men for all del, Chris Tvedt kan å skrive spennende og jeg skal absolutt lese mer av ham. Trond Brænne var også en god oppleser, sånn til orientering.

Lydboka er lånt på Sør-Aurdal bibliotek.

Andre som har blogget om boka:
Rose-Maries film og litteraturblogg
Tines Blogg
Anitas blogg


ÅRETS BESTE: Chris Tvedt fikk i dag den høythengende Rivertonprisen for fjorårets beste krimlitterære verk. Nå lurer han på hvordan han skal få med seg revolver-trofeet hjem til Bergen.
Foto: Morten Holm / Scanpix


Foto lånt fra Dagbladet.noChris Tvedt: Av jord er du kommet, (393 s, eller 11 t og 20 min på lydcd)
Cappelen Damm 2012

8 kommentarer:

 1. Enig, denne er bra. Har du lest Rottejegeren? Den er råbra!

  SvarSlett
  Svar
  1. Har ikke lest Rottejegeren, kun Dødens sirkel.. Skal sjekke den ut.:)

   Slett
 2. Sånn likte jeg den: http://tinesundal.blogspot.no/2012/02/rykende-fersk-bok-chris-tvedts-siste-av.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Aj, takk, skal sjekke den og legge link til ditt innlegg her.:)

   Slett
 3. Gleder meg til å lese denne etter hvert!

  SvarSlett
 4. Begynner og skjønne at jeg har en bokønskeliste så langt som et år... Godt fordypet i Fifty sades bok to..

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe.... Liker du fifty shades? Jeg leser nr 2 som bok mellom andre bøker nå..

   Slett