søndag 13. januar 2013

Smakebit på en søndag (12 ): Blomster-Hans

Jeg liker å lese lokale forfattere med miljø fra plassen når jeg er på et nytt sted. På biblioteket her fant jeg en hylle med lokale forfattere, og lånte blant annet med meg en bok av Edvard Elsrud som heter Blomster-Hans. Den handler om Hans Hamran, som Elsrud var venn med i tyve år. Hamran var en eventyrer og en skogens mann. Han krysset Atlanterhavet i den minste båten noen hadde seilt med inntil da. Han var også språkekspert, filosof og humorist.

"Blomster-Hans - om eventyreren og atlanterhavsseileren Hans Hamran, som ble eneboer i Hedalsskogene" av Edvard Elsrud


Edvard Elsrud ble født og vokste opp i Hedalen i Sør-Aurdal kommune i Valdres. Han var gårdbruker og forfatter og skrev mange bøker. Han levde fra 1926-1994.

Jeg valgte å lese Blomster-Hans først fordi det virket som en spennende person, i tillegg til at han levde mange av sine år som eneboer i Hedalsfjellene.

En smakebit:
"På vår vandring i den lokalhistorien og geografien som Hans etterhvert lærte å kjenne ut og inn, og som han stadig pratet om, er vi nå kommet til Vassfaret. Der trivdes han ikke. Det var for mye folk på de kantene, og særlig slike han ikke satte pris på som Turister, for eksempel. Eller akademiske bjørneforskere, som hadde studert i årevis for å finne ut det bygdefolk visste fra før.
        Da har vi igjen selve Hedalen, en sidebygd til hoveddalføret langs Begna, med ni hundre sjeler. I toogtyve år var Hans strengt talt en av dem, selv om han kalte seg "vidøl". Han kunne nok også dette verset av Hedalsvisa, laget av en lokal poet i et mer eller mindre lyst øyeblikk, og som synges på melodien til "Håvard Hedde":

        Den bygda ho er gammal med sagn frå
                svunnen tid,
        om bjønn som under alteret i kjørka hadde
                hi,
         og svartedaudens pest
         da bamsen sjøl var menighet og organist og
               prest.     " (s74)


Her er noen artikler om Hans Hamren fra Hedalen.no : Om grava
                                                                                       Om grava 2 og litt historikk.

Vil du lese flere smakebiter eller delta selv kan du stikke inn til Maris blogg Flukten fra virkeligheten som er initiavtaker til denne faste søndagsspalten.

Ha en god søndag dere.:)

28 kommentarer:

 1. Hans Hamran verkar ha varit en person som jag skulle tyckt om. Biten om turister och (björn)forskare håller jag helt med om :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe..ja, det er interessant med slike spesielle mennesker.

   Slett
 2. Hei. Har kost meg i flere dager med de vakre bildene dine fra ditt nye hjemsted. Nesten litt trolsk. Nå også Valdres-litteratur. Skal si du brukte kort tid på å finne Valdres-sjela. Kos deg i vinterland :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at du liker det, Geir.:) Kort tid? Ja, kanskje det... Takker ellers så mye.:) Her knitrer det i peisen mens sola skinner ute, skulle vel strengt tatt gått meg en tur snart.

   Slett
 3. Tack för smakbiten. Vilken god idé att läsa lokala författare.

  SvarSlett
 4. Så gøy med en smakebit på en forfatter fra stedet du har bosatt deg! Fin måte å bli bedre kjent med området på. Ha en fin søndag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. God søndag til deg også:)

   Slett
 5. Fint å lese lokale forfattere. Og i ditt tilfelle sikkert spesielt interessant. Mye lokalhistorie i slike bøker. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant.. Det er mye å hente i litteraturen herfra. Vassfaret er feks et av Norges mest berømte naturområder i litteraturen, Fin søndag til deg også.:)

   Slett
 6. Takk for interessant og lærerik smakebit!:) Ikke dumt å lese lokale forfattere:) Ha en fin søndag!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig.:) Fin søndag til deg også..:)

   Slett
 7. Spennende å finne frem til forfattere fra et så lite sted. Det blir liksom ikke det samme i Bergen. Artig historie :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dere har jo noe i Bergen også da...som Gunnar Staalesen feks.. Han har jeg forresten gått byvandring med.:)

   Slett
 8. Alltid gøy å lese av forfattarar som er lokale. På Jæren har me Garborg, men eg har ikkje lese noko av han endå :) Ha ein super søndag!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant,,, Da bør du lese noe av Garborg, som er en av våre norske store. Supersøndag til deg også.:)

   Slett
 9. Lokalt stoff, enten i aviser eller i bøker, er morsomt å lese. Takk for smakebiten. Ha en fin dag og en fin uke som kommer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Bare hyggelig og fin uke til deg også:)

   Slett
 10. Spennende med lokale forfattere:-) Tusen takk for interessant smakebit:-) Ha en fin søndag,Anita!:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig. Fin søndag til deg også Beathe.:)

   Slett
 11. Jeg er enig i at den er fint å finne seg lokale forfattere der en er flyttet til. Jeg håper du får den fint i Valdres :-) Et spennende stykke Norge. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Takk skal du ha.:) Fin søndag til deg også.:)

   Slett
 12. Så utrolig artig smakebit! All honør til bibliotekene som tar vare på den viktige kulturarven som lokal litteratur er. Og som gjør den tilgjengelige for lokalt interesserte :)Ønsker deg en god søndag, og ikke minst en god leseuke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, ikke sant. Derfor er bibliotekene utrolige viktige.:) God søndag til deg også.:)

   Slett
 13. Bra smakebit!:) Kjekt å fordype seg i lokale forfattere:)

  SvarSlett
 14. Flott og annerledes smakebit!!! Klem fra Anette :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk , så fint at du synes det.:) Nattaklem til deg.:)

   Slett